Helsinkiläinen maksaa Aso-asunnosta korkeampaa maksua kuin Ara-vuokralainen

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat yleensä Ara-vuokria pienempiä. Helsinkiläisen ja kuopiolaisen Aso-asukkaan keskimääräinen käyttömaksu neliötä kohti on kuitenkin suurempi kuin kaupungin keskimääräinen Ara-vuokra neliötä kohti.

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat yleensä Ara-vuokria pienempiä. Helsinkiläisen ja kuopiolaisen Aso-asukkaan keskimääräinen käyttömaksu neliötä kohti on kuitenkin suurempi kuin kaupungin keskimääräinen Ara-vuokra neliötä kohti.

Tiedot käyvät ilmi Aran selvityksestä, jossa käsitellään asumisoikeusasuntojen markkinatilannetta ja käyttövastikkeita vuosina 2013-2014.

Helsingissä keskimääräinen Aso-käyttövastike vuonna 2014 on 12,09 euroa neliölle, kun Ara-vuokra on keskimäärin 12,00 euroa neliölle. Kuopiossa Aso-käyttövastike on keskimäärin 10,89 euroa neliölle, kun keskimääräinen Ara-vuokra on vain 10,34 euroa neliölle.

Kokonaisuutena Aso-asuntojen keskimääräiset käyttövastikkeet ovat 10,95 euroa neliölle. Ne ovat koko maassa 0,9 prosenttia Ara-vuokria (11,05 euroa neliölle) edullisempia. Ero vapaarahoitteisiin vuokriin (12,80 euroa neliölle) oli -16,8 prosenttia.

Helsinkiä ja Kuopiota lukuun ottamatta Aso-käyttövastikkeet ovat selvityksen mukaan Ara-vuokria edullisempia muissa suurissa kaupungeissa. Kaikissa vertailukaupungeissa Aso-käyttövastikkeet pienempiä kuin vapaarahoitteiset vuokrat.

Valtaosassa Aso-asuntojen käyttövastikkeita ei ole mukana vesimaksu, mutta Tilastokeskuksen vuokrakäsitteeseen se sisältyy. Toisaalta vertailussa ei ole huomioitu 15 prosentin suuruisen asumisoikeusmaksun aiheuttamia pääomakuluja.

Markkinatilanne vaihtelee

Ara on selvittänyt Aso-asuntojen markkinatilannetta Aso-indeksillä, joka koostuu yhtiölle lunastettujen asumisoikeuksien osuudesta ja Aso-asuntojen vaihtuvuudesta. Tasapainoisen markkinatilanteen alueella on noin 26 prosenttia asunnoista. Kireän tai melko kireän markkinatilanteen kunnissa on noin noin 64 prosenttia Aso-asunnoista. Vajaa 10 prosenttia asumisoikeusasunnoista on alueilla, joissa Aso-asunnoista on vähintäänkin lievää ylitarjontaa. Eli ainakin jonkinlaisesta kysynnän puutteesta kärsii lähes 3 900 Aso-asuntoa.

Pääkaupunkiseudulla Aso-asuntojen kysyntää ylläpitävät kireät ja kalliit vapaarahoitteiset asuntomarkkinat. Erityisesti Helsingissä Aso-käyttövastikkeet ovat edullisia vapaarahoitteisiin vuokriin verrattuna.

440 asumisoikeusasuntoa tyhjillään

Oulun 1777 Aso-asunnosta 28 prosenttia on lunastettu yhtiölle. Vuokrattuja Aso-asuntoja on 458 ja vähintään kaksi kuukautta tyhjillään olleita asuntoja 16. Kaikkien vähiten kysyntää Aso-asunnoille oli Haminassa (Asoista lunastettu yhtiölle 37 %) ja Salossa (Asoista lunastettu yhtiölle 34 %).

Koko maassa on selvityksen mukaan 440 vähintään 2 kuukautta tyhjillään ollutta Aso-asuntoa.

Kaikkiaan asumisoikeusasuntoja oli vuoden 2014 alussa valmiina 40 448.

Lue lisää asumisoikeusasumisen riskeistä Rakennuslehden jutusta.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Helsinkiläinen maksaa Aso-asunnosta korkeampaa maksua kuin Ara-vuokralainen”

 1. Kommentoin kohtaa ”Erityisesti Helsingissä Aso-käyttövastikkeet ovat edullisia vapaarahoitteisiin vuokriin verrattuna.”
  Helsingin I kalleusalueella vapaarahoitteisten asuntojen keskivuokra oli 18.88 euroa neliöltä tämän vuoden III neljänneksellä, ja kolmioiden ja sitä suurempien vuokra 15.85 euroa. Tällä alueella sijaitsevassa Ruoholahden ASO-kohteessa neliövuokra on reilusti yli 15 euroa, joten perheasunnoissa maksetaan täällä aivan yhtä suurta vuokraa kuin vapaarahoitteisissa kohteissa.

  1. Mikä asumisoikeusyhtiö on kysymyksessä? Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia eroja asumisen hinnassa on eri yhtiöiden välillä.

   ARAn selvityksiin kannattaa suhtautua varauksella. ARAn suorittama asumisoikeusyhtiöiden valvontakin perustuu pitkälti yhtiöiden ”itsevalvontaan” eli siihen, mitä yhtiöt katsovat parhaaksi ilmoittaa vuosi-ilmoituksissaan.

   1. Asokodit, Jaalaranta 10. Erityisesti Helsingissä ASO-asuntojen neliövastikkeiden vertaaminen vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskivuokriin antaa väärän viestin, koska täällä vuokra-asunnot ovat valtaosin kallisneliöisiä yksiöitä ja kaksioita, kun taas ASO-asunnot ovat selvästi suurempia.

    1. Jaalaranta 10 kohteessa vastike on 15.60e/m2 alkaen 1.1.2015. Samalla alueella sijaitsevat HEKAN aravavuokra-asuntojen keskivuokra on 12e/m2. Ero on valtava, vaikka kaikki mainitut kohteet ovat rakennettu samaan aikaan, aravatasoon ja aravalainalla.
     Joku vetää välistä, se on varma.

 2. Avain Asumisoikeus Oy on perustellut lausumissaan kuluttajariitalautakunnalle ettei asumisoikeussopimuksessa OLE MISSÄÄN KOHDASSA sovittu niin että käyttövastikkeen kokonaismäärä perustuisi yksin asuinneliöiden todelliseen määrään. Vastikkeen määrään vaikuttavia tekijöitä ovat mm. kohteen huoneistojen koko, huonelukumäärä ja huoneiston sijainti talossa.

  Yhtiö perii vastikkeita ”jyvitettyjen” (suuremman neliömäärän) mukaan, mitä sopimukseen on kirjattu. Jyvityksestä ei ole sopimuksissa mitään mainintaa.

  Pienten asuntojen haltijoilta peritään suurempaa vuokraa asuinneliöltä, kuin mitä yhtiö kertoo taloyksikkökohtaisen keskimääräisen vuokran olevan.
  Pienten asumisoikeusasuntojen haltijat (40 asm2 – 58asm2) maksavat samantasoista vuokraa kuin vapailla markkinoilla / asuinneliö. Kun vastikkeeseen lisätään vielä vesimaksut asuminen saatta ylittää alueen vapaiden markkinoiden vuokratason.

  Asumisoikeusasukkaat ovat maksaneet kynnysrahan 15 % jota myös asumisoikeusmaksuksi kutsutaan.
  Asumisoikeusasuminen pääkaupunkiseudun ”hyvin tuottavissa” kohteissa ei ole edullisempaa kuin vapailla markkinoilla vuokralla asuminen.

 3. Miettikääpä sitä, että HASO on Helsingin toiseksi suurin asumisoikeusyhtiö, joka painaa keskimääräistä neliövastiketta alaspäin 9,5-11€/m2 vastikkeillaan.
  Muut firmat ovat siis VIELÄ REILUSTI KESKIMÄÄRÄISTÄKIN HINTAA KALLIIMPIA.
  Uskomatonta ryöstöä…

  1. Miettikääpä sitä, että Avain laajensi pääkaupunkiseutuun koko etelä-suomen kuuluvaksi. Asumisoikeusyhteisöt kikkailevat aluejaoilla, joilla saadaan keskivuokra ”näyttämään hyvältä”.

   ….. ARA vahvistaa… lehdet kirjoittaa ARAn tutkimukset totena….

   halpaa asumista asumisoikeusasunnoissa !!

 4. ”Vastike on usein vuokraa edullisempi……”
  Lainaus Avain Asumisoikeus Oy:n etusivulta.

 5. Vastikkeiden korotukset vuodelle 2015 ovat Avaimessa maltillisia verrattuna aikaisempiin vuosiin. Todennäköinen syy maltillisiin korotuksiin lienee yhtiön halu todistaa ARAlle, että se noudattaa omakustannusperiaatetta. AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä on vuosina 2011 ja 2013 tehty valvontatarkastukset, jotka ovat saaneet yhtiön varovaiseksi asukkaiden riistämisessä. Kun ensi vuosi on ”maltillinen”, niin huomattavat vastikkeiden korotukset ovat odotettavissa seuraaville vuosille. Varsinkin, jos ARA ei jaksa eikä halua enää valvoa ko. kuritonta yhtiötä. Yhtiö on tehnyt valvontatarkastukset vaikeiksi ja yrittää veivata kaikin tavoin itselleen ARAlta puhtaat paperit. Tämä on pitkittänyt vuoden 2013 kevään tarkastuksen tarkastuskertomuksen valmistumista. Toivottavasti ARA pysyy tiukkana eikä alistu Avaimen merkkonomijohdon painostukselle. Tosin tilanne vaikuttaa huolestuttavalta. Muuten ei tarkastuskertomuksen valmistuminen veisi näin kauan (nyt jo yli puolitoista vuotta).

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat