Kokeile kuukausi maksutta

Asuntoministeri lopettaisi väestönsuojien rakentamisen

Asuntoministeri Pia Viitasen (sd.) mielestä uusiin asuntoihin ei enää tarvitsisi rakentaa väestönsuojaa. Viitasen mukaan asumisen hinta on Suomessa iso ongelma.

Asuntoministeri Pia Viitasen (sd.) mielestä uusiin asuntoihin ei enää tarvitsisi rakentaa väestönsuojaa. Viitasen mukaan asumisen hinta on Suomessa iso ongelma.

”On hillittävä rakennuskustannusten nousua ja poistettava niihin liittyvää normitusta”, Viitanen sanoi sähköpostitse STT:lle.

Sisäministeriön toimistoinsinöörin Pekka Rajajärven mukaan asuntojen suojista ei missään nimessä pitäisi luopua.

”Viimeiseksi ihmiset hätätilanteessa poistuvat kotoaan.”

Ministeri Viitasen mukaan asia on ratkaistava seuraavassa hallitusohjelmassa. Väestönsuojan rakentaminen maksaa noin 25 euroa neliötä kohti.

”Sillä summalla ei merkittävästi lasketa rakentamisen kustannuksia. Epäilen myös, myytäisiinkö asuntoa yhtään sen halvemmalla, vaikka väestönsuojista luovuttaisiin”, Rajajärvi puuskahtaa.

Esimerkiksi Helsingissä kerrostaloasunnon keskihinta on 4 102 euroa neliöltä.

Entinen asuntoministeri Krista Kiuru (sd.) linjasi vuonna 2012, että väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta tulisi luopua. Ympäristöministeriön silloisen tiedotteen mukaan väestönsuojien rakentamista koskevat velvoitteet nostavat turhaan rakentamisen kustannuksia. Kiurun edeltäjä Jan Vapaavuori (kok.) oli samaa mieltä.

Rajajärven mukaan keskustelu väestönsuojista kulkee hieman oudoilla urilla.

”Väestönsuojia ei tulisi käsitellä rakentamisasiana, vaan kyse on turvallisuuspolitiikasta.”

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkimuksen mukaan 66 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että väestönsuojia pitäisi rakentaa. 11 prosentin mielestä rakentamisesta voitaisiin luopua.

Kokoomus puuttuisi teollisuusrakentamiseen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Arto Satosen mukaan väestönsuojakeskustelussa on vedetty mutkia suoriksi. Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, että kokoomuksen mielestä uusien rakennusten väestönsuojapakosta tulisi luopua.

”Kokoomuksen mielestä teollisuusrakennusten kohdalla tulisi nostaa neliömäärää, jonka perusteella väestönsuoja tulee rakentaa. Asuin- tai toimistorakennuksiin ja julkisiin rakennuksiin ei olla koskemassa”, Satonen vakuuttaa.

Pelastuslain mukaan teollisuusrakennuksen yhteyteen on tehtävä väestönsuoja, jos kerrosala on vähintään 1500 neliömetriä. Jos rakennuksessa asutaan tai työskennellään tai oleskellaan muutoin pysyvästi, raja on 1200 neliömetriä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Asuntoministeri lopettaisi väestönsuojien rakentamisen”

  1. Väestösuojat ovat kuin suojavyöt autossa. Ei niitäkään tarvita kuin onnettomuustilanteissa. Näinä aikoina väestösuojien merkitys korostuu. Kyllä ne on syytä rakentas.

  2. Kahden hallituksen ajan asuntoministerit ovat kertoneet mielipiteitään, mutta eivät ole kuitenkaan tehneet lakialoitetta. Mielipiteitä nyt on kaikilla, mutta eikö päättäjien tehtävä olisi viedä asiaa eteenpäin. Toivottavasti seuraava asuntoministeri ei ole demari.

  3. Väestönsuojat eivät kuulu asuntoministerin vaan sisäministerin tontille. Siellä asiaa tarkastellaan laajammasta kuin asuntorakentamisen kustannusten näkökulmasta. Asia nousi esiin reilu kymmenen vuotta sitten, kun muun muassa Rakennuslehdessä käynnistyi keskustelu siitä, onko Suomessa enää syytä varautua toisen maailmansodan tapaisiin pommituksiin rakentamalla edelleen väestönsuojia entiseen tahtiin. Ukrainan tilanteen jälkeen tämä keskustelu on saanut uusia vivahteita.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat