Kokeile kuukausi maksutta

Keskusrikospoliisilla jättimäinen lahjustutkinta – Skanska epäiltyjen joukossa

Keskusrikospoliisi tutkii jättimäistä urheilusponsorointiin liittyvää lahjusvyyhteä, jossa on MTV Uutisten jutun mukaan epäiltynä kymmeniä ihmisiä.

Keskusrikospoliisi tutkii jättimäistä urheilusponsorointiin liittyvää lahjusvyyhteä, jossa on MTV Uutisten jutun mukaan epäiltynä kymmeniä ihmisiä.
Kuuntele juttu

Tutkinnan ytimessä on HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja, jonka tyttäret ovat kuuluneet kansainväliselläkin tasolla kilpailleeseen esteratsastusjoukkueeseen. Kymmenet suomalaiset yritykset ovat tukeneet edustusjoukkuetta. KRP epäilee osaa näistä sponsorituista lahjuksiksi.

HOK-Elannon ex-johtajaa epäillään lahjusten eli oikeudettoman edun ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Rikosepäilyt koskevat vuosien 2007 ja 2012 välistä aikaa. Vyyhteen kytkeytyy muun muassa HOK-Elanto, Skanska ja lukuisia muita yrityksiä.

MTV Uutisten tietojen mukaan törkeistä lahjusrikoksista epäillään muun muassa rakennusyhtiö Skanskan entisiä johtajia ja lukuisten muiden yritysten johtohenkilöitä. KRP epäilee, että yritysten hevosurheilulle vuosien mittaan antamat sponsorituet ovat olleet lahjuksia.

Tutkinta on kestänyt jo kahden ja puolen vuoden ajan. MTV Uutisten tietojen mukaan KRP on kuullut tutkinnan aikana toistasataa ihmistä ja lisää kuullaan edelleen. Lahjus- ja muista rikoksista epäiltyjä on kymmeniä. Usean ratsastajan muodostamaa ponimaajoukkuetta on sponsoroinut vuosien aikana 30-40 suomalaista yritystä, joista KRP:n syynissä on parikymmentä. Yritykset ovat tukeneet joukkuetta vuosien aikana yhteensä sadoilla tuhansilla euroilla.

MTV Uutisten tietojen mukaan törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa epäiltyinä ovat ainakin kolme rakennusyhtiö Skanskan entistä johtajaa – joukossa entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki. Kaksi johtajaa irtisanottiin rikosepäilyjen takia kaikessa hiljaisuudessa viime vuonna. Hetemäki lähti yhtiöstä joulukuussa 2013.

Poliisia on kiinnostanut lahjusvyyhden tutkinnassa, onko sponsorisopimuksilla ollut vaikutusta HOK-Elannon ja lukuisten yritysten välisiin urakoihin.

Nykyjohtoa ei epäillä

Skanskasta kerrotaan tiedotteella, että yhtiö on tehnyt yhteistyötä poliisin kanssa tutkinnan aloittamisesta lähtien. Lisäksi Skanska on suorittanut asiassa oman sisäisen tutkintansa.

”Meille on tärkeää, että tutkinnan kohteena oleva asia selvitetään läpikotaisin. Skanskalla on selvät eettiset periaatteet, ja meillä on nollatoleranssi niiden rikkomiseen liittyen. Asia on kuitenkin vielä keskeneräinen, joten emme voi valitettavasti kertoa siitä tässä vaiheessa enempää. Näin annamme tutkintaa suorittaville työrauhan”, Skanskan lakiasiainjohtaja Kirsi Palviainen sanoo.

HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja on MTV Uutisten mukaan kiistänyt rikosepäilyt

MTV3:n 45-minuuttia -ohjelma kertoi HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan lahjusrikosepäilystä jo vuonna 2012.

Myös Skanskan ex-johtajat ovat kiistäneet rikosepäilyt. Yksi Skanskan ex-johtaja on vienyt laittomana pitämänsä irtisanomisensa Helsingin käräjäoikeuteen.

Skanska kielsi yrityslahjat

Skanska ilmoitti huhtikuussa, että se ottaa käyttöön nollalahjapolitiikan. Uusi toimintatapa tarkoittaa sitä, että skanskalaiset eivät voi vastaanottaa lahjoja yhteistyökumppaneilta tai antaa niitä heille.

Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti kirjoitti blogissaan, että lahjoista luopuminen on helpotus.

”Vaikka uusi käytäntö aiheuttaa varmasti aluksi ihmettelyä, pitkällä aikavälillä uskon sen olevan helpotus sekä omalle väellemme että meidän kanssamme asioiville yhteistyökumppaneille. Kun kaikki tietävät, että lahjoja ei odoteta saatavan tai annettavan, kanssakäyminen muuttuu entistäkin selkeämmäksi”, Särkilahti kirjoitti.

Nollalahjapolitiikka otettiin käyttöön toukokuun alussa.

Särkilahden blogin mukaan kaiken takana on halu toimia läpinäkyvästi ja rehellisesti sekä varmistaa, että Skanskalle tuotteita tai palveluja tarjoavat yritykset ovat samalla viivalla, kun niitä arvioidaan.

”Kenenkään ei tarvitse enää miettiä, vaikuttivatko tuomiset tietyn urakoitsijan valintaan − jos eivät tietoisella tasolla, niin kenties alitajunnan tasolla”, Särkilahti totesi.

Aivan mustavalkoinen uusi tapa ei kuitenkaan ole. Särkilahden mukaan on täysin ok muistaa merkkipäivänä tai eläkkeelle jäämisen yhteydessä pitkäaikaista yhteistyökumppania lahjalla, kunhan sen arvo ei ylitä 100 euroa.

”Maailma on mennyt siihen suuntaan, että myös lahjan saajat haluavat usein ohjata lahjan hyväntekeväisyyteen, ja tällainen on Skanskan puolesta täysin hyväksyttävää”, Särkilahti täydentää ohjeistusta.

Messuilla ja muissa vastaavissa markkinointitilaisuuksissa skanskalaiset voivat edelleen jakaa yrityksen markkinointituotteita.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Keskusrikospoliisilla jättimäinen lahjustutkinta – Skanska epäiltyjen joukossa”

  1. Kukaan muu kuin skanska ei ole vuosiin päässyt toteuttamaan HOK (-Elannon) prisma-hankkeita. Tämä on jopa koskenut kohteita, joissa kiinteistön on rakennuttanut joku muu kuin vuokralainen. Jos rakennuttaja on pitänyt päänsä ja valinnut toisen urakoitsijan, on vastustus H-E:n puolelta ollut aika agressiivista…

  2. Skanska on Hakan jatkumoa. Olikohan se toverien Haka kaikkein puhtoisempi noiden lahjusten suhteen? Saa nähdä miten vasemmiston media kertoo tästä jutusta?

  3. No, tuo vappuna alkanut lahjattomuuskäytäntö onkin pikkuista verrattuna siihen millaisia summia siirrellään erilaisissa poikakerhoissa, eri kanavien kautta

  4. Hetemäkihän vaikuttaa edelleen rakennusalalla Skanskalta saamiensa potkujen jälkeen, on nykyisin infra-alan toimijan Kreaten hallituksen puheenjohtaja. Toivottavasti tällainen epärehellinen ja laiton toiminta ei leviä myös infra-alalle ja Kreaten piiriin. Kreatehan taisi palkata myös toimitusjohtajansa Skanskalta. Minua ainakin Kreaten asiakkaana pelottaisi…

    1. Täysin asiaton viesti. Onneksi monet alalla olevat tuntevat Hetemäen ja tietävät asioiden todellisen laidan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat