Kokeile kuukausi maksutta

Useiden rakennusliikkeiden epäillään lahjoneen HKR:n projektipäällikköä ilmaisilla matkoilla

Helsingin kaupungin rakennusviraston (HKR) lahjusjupakan poliisitutkinnan yhtenä haarana on selvitetty ilmaisia matkoja, joita rakennusyritykset ovat tarjonneet törkeästä lahjonnan vastaanottamisesta epäillylle HKR:n projektipäällikölle. Rahoja lahjontaan on kerätty perusteettomilla lisä- ja muutostöillä. Lahjussumman arvioidaan nousevan 500 000 euroon.

Helsingin kaupungin rakennusviraston (HKR) lahjusjupakan poliisitutkinnan yhtenä haarana on selvitetty ilmaisia matkoja, joita rakennusyritykset ovat tarjonneet törkeästä lahjonnan vastaanottamisesta epäillylle HKR:n projektipäällikölle. Rahoja lahjontaan on kerätty perusteettomilla lisä- ja muutostöillä. Lahjussumman arvioidaan nousevan 500 000 euroon.

”Matkat liittyvät kokonaisuudessa samaan asiayhteyteen. En näe mitään perustetta sille, miksi projektipäällikön olisi pitänyt olla jonkin toisen maksamalla matkalla. Matkoille löytyy helposti syy-yhteys, miksi tällaista matkailua on tehty”, tutkinnanjohtaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista sanoo.

”Projektipäällikkö on ollut usean rakennusliikkeen maksamilla matkoilla mukana. Osa matkoista on toteutettu aliurakoitsijoiden kanssa. Osa perusteettomilla lisätöillä hankittua rahaa on käytetty matkojen rahoittamiseen.”

Siltamäki vahvistaa MTV3:n uutisten tiedon, jonka mukaan epäiltyjä henkilöitä on kaikkiaan yli 30. HKR:n projektipäällikön lisäksi epäiltyjen joukossa on pääurakoitsijan työpäälliköitä ja rakennusprojektiin liittyviä muita henkilöitä. Epäiltyinä on myös aliurakoitsijoita, jotka ovat kierrättäneet perusteettomista lisätöistä kerättyjä lahjusrahoja. Mukana on myös aliurakoitsijoiden aliurakoitsijoita, joiden kautta toimia on peitelty. Lahjontaa on harjoitettu useassa rakennuskohteessa, joten epäiltyjen henkilöidenkin määräkin on iso.

Siltamäki hämmästelee, miten lähes kymmenen vuotta jatkunut toiminta on voinut pysyä salassa. Hän ihmettelee myös lahjontaan osallistuneiden henkilöiden eettisyyden puutetta, sillä kyse on tavallisista ihmisistä.

Rakennusviraston tekemän sisäisen tutkinnan perusteella poliisi selvittää ensisijaisesti virastossa työskennelleen projektipäällikön toimia asiassa. Tutkinnan loppuvaiheessa tehdyt lisäselvitykset ja tutkintapyynnöt ovat paljastaneet lähinnä ristiriitaisia rakennusteknisiä asioita, jotka eivät ole oleellisia törkeän petoksen ja törkeän lahjuksen antamisen osalta. Nämä epäilyt perusteettomista lisä- ja muutostöistä aiotaankin erottaa pääjutusta omaksi tutkimushaarakseen.

Tutkinta on edennyt niin pitkälle, että loppulausuntovaiheeseen voitaisiin Siltamäen mukaan päästä elokuun lopussa. Silloin asia voisi edetä syyteharkintaan lokakuussa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Useiden rakennusliikkeiden epäillään lahjoneen HKR:n projektipäällikköä ilmaisilla matkoilla”

 1. Mitenkä niin toiminta on jatkunut lähes kymmenen vuotta!? Tällainen toiminta on jatkunut ainakin erään HKR:n projektipäällikön kohdalla melkein 30 vuotta. Liekö kyseessä sama henkilö?

  1. Ilman tällaista toimintaa Levi olisi edelleen erämaakylä. Kuka nyt omilla rahoillaan sinne viitsii lähteä.

  2. Kannattaisi varmaan ilmoittaa asia Poliisille ? Nythän sen voi tehdä netissäkin !

 2. Ja niin kuin me kauhistelemme mafian otteita suurissa olympiakisojen rakennushankkeissa ympäri maailmaa. Että voisiko semmoinen tapahtua Suomessa?

  Eroaako tämä järjestely järjestäytyneen mafian toiminnasta?

 3. Mafia on kohtuullisempi. He vaativat aikanaan 1%:n suojelurahaa New Yorkin betoniteollisuudelta. Suomen virkamiesmafia on ahneempi. Puhumattakaan kaupan keskus- ja tukkuliikkeistä.

  1. New Yorkissa 1% betoniteollisuudelta on 1 miljardi. Täällä, missä on pienemmät piirit, tarvitaan isommat prosentit samaan ansioon.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat