Talous Mikko Kortelainen 3 kommenttia

Asukkaiden korjausrahoja siirtyi vain noin 5 miljoonaa VVO:lta Y-Säätiölle

VVO:n ja Y-Säätiön omistaman Kiinteistö Oy Y-Asuntojen välinen 8 631 asuntoa käsittävä kiinteistökauppa toteutui 12.1.2015.

Kaupan esisopimuksesta tiedotettiin marraskuun lopussa. Sen jälkeen Ara on käsitellyt kaupan ehtoja. Kauppahinta on Aran vahvistama luovutuskorvaus, joka on noin 75 miljoonaa euroa.

Rakennuslehti on nostanut esiin kysymyksen, mitä kaupassa tapahtuu asukkaiden ennakkoon keräämille korjausrahoille. Lue juttu tästä. Y-Säätiössä asiaa ei ollut ajateltu.

Nyt sieltä tiedotetaan, että kaupassa Y-Asunnoille siirtyvät vuoden 2015 ylijäämät ja asuntojen korjauksiin osoitettuja varoja yhteensä noin 3 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupassa siirtyvät kaikki kaupantekohetkellä kaupan kohteisiin kohdistuvat asuintalovaraukset, arviolta noin 2 miljoonaa euroa.

Siirtyvät asunnot ovat vuokranmääritykseltään omakustannusperusteisia, tavanomaisia Ara-vuokra-asuntoja.

Kaupan nopea syntyminen oli yllätys, sillä tammikuun alkupuolella Arasta arvioitiin, että kaupan hyväksyntään ja korjausrahoihin liittyvästä selvittelystä tulee pitkä prosessi.

Y-Säätiön ostamat kiinteistöt ja asunnot sijaitsevat muun muassa Helsingin seudulla, Lahdessa, Oulussa ja muissa kasvukeskuksissa.

Keskustelu artikkelista: 3 kommenttia

 • Eli alkuperäisessä artikkelissa puhuttiin yli 100m€:n asukkaiden ennakkoon maksamista korjausvaroista. Tästä siis siirtyi 5m€ kaupan yhteydessä ja vajaa 100m€ jäi ammattiyhdistysliikkeiden omistamalle VVO:lle, mikä selittänee naurettavan pienen 8700€/asunto kauppahinnan.

  Tuliko röyhkeyden huippu vuodelle 2016 jo tammikuun alussa? Näin sitä ollaan köyhien asialla. Olisi hienoa jos vaikka HS kirjoittaisi tästä jutun, niin nähtäisiin tämän taustat tarkemmin.

  Vastaa
 • Ara teke nopeita päätöksiä lähipiirinsä hyväksi, Turhaa olisi ollut ennakkoon sovittuja päätöksiä vitkutella.
  Vain Rakennuslehti on kirjoittanut yleishyödyllisten yhteisöjen lakienvastaisista järjestelyistä.
  (Avara konsernin lakienvastaiset kaupat asumisoikeusyhtiön osakkeilla jotka myöhemmin selvitysmies Riitta Rainio katsoi läpi sormiensa ja hyväksyi ne selvityksessään.
  Helsingin Sanomat totesi myös yleishyödyllisillä yhteisöillä olevan ”Lex- Liukku” eli omat lait ja niiden tulkinnat.)

  Korjausvarojen jättäminen VVO:lle antaa nyt myös yksityisille yhteisöille mallin siirtää asumisoikeusasukkailta keräämiään korjausvarauksia yksityisille omistajille.
  Kaikki tämä on ollut virkamiesten, lehdistön ja asumisoikeusasioita / yleishyödyllisiä yhteisöijä seuranneiden tiedossa jo vuodesta 2009.
  Ongelmia ovat nimenomaan salanneet ARA, ympäristöministeriö, osittain media ja poliitikot jotka ovat suojelleet lähipiiriään.

  Vastaa
 • Tuomas Kivelä

  Alhainen kauppahinta perustuu lakiin: myyjä saa vain asuntoihin sijoittamansa varat eli noudatetaan omakustannusperiaatetta. Se etteivät asukkailta korjauksia varten perityt rahat siirry, on skandaalimasta (jos siis lehdessä kerrotut luvut ja tiedot pitävät paikkana). Vaikka varat olisi kerätty VVO:n kassaan, koska talot eivät ole itsenäisiä kiinteistöyhtiöitä, vaan VVO:n suorassa omistuksessa, ei VVO niitä voi kohtuuden ja oikeudenmukaisuuden mukaan pitää. Oikeastaan kyseessä on moraalisest ryöstö tai kavallus. Terveusiä vaan ennen niin asialliselta ja moraaliselta vaikuttaneelle yhtiölle.

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia