Kokeile kuukausi maksutta

”Täysin moraalitonta” – Vuokralaisten Anne Viita kommentoi VVO:n asuntokauppaa

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viidan mielestä on moraalitonta ja epäoikeudenmukaista, jos asukkaiden keräämät korjausrahat eivät siirry mukana VVO:n  ja Y-Säätiön välisessä asuntokaupassa.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viidan mielestä on moraalitonta ja epäoikeudenmukaista, jos asukkaiden keräämät korjausrahat eivät siirry mukana VVO:n  ja Y-Säätiön välisessä asuntokaupassa.

VVO teki vajaat pari viikkoa sitten esisopimuksen yli 8 600 Ara-asunnon myymisestä Y-Säätiölle. Rakennuslehden jutun mukaan asukkaiden ennakkoon keräämät jopa sadan miljoonan euron suuruiset korjausrahat saattavat jäädä kaupassa VVO:lle.

Viidan mielestä on ”ihan hävytön ajatus”, etteivät asukkaiden maksamat korjausrahat siirtyisi VVO:n myymien asuntojen mukana Y-Säätiöön. Hänen mukaansa järjestöön on jo tullut asukkailta huolestuneita kyselyjä asuntokaupan seurauksista. ”Fiksuimmat ovat oivaltaneet, että kaupan myötä korjausvelka jää, mutta asuntojen korjaamiseen kerätyt rahat eivät siirry mukana Y-Säätiöön”, Viita sanoo.

Järjestö on aiemminkin kritisoinut sitä, ettei asukkailla ole mahdollisuutta valvoa asuintalovarausten käyttöä.

”Olisi kerta kaikkiaan epäoikeudenmukaista, jos pienituloisilla asukkailla maksatettaisiin asuntojen korjaaminen kahteen kertaan.”

Asuintalovaraukset eivät siirry VVO:n myymien asuntojen mukana, jos kauppa toteutetaan kiinteistökauppana. ”Kiinteistökauppavaihtoehto olisi moraalitonta”, Viita sanoo.

Viita pitää yllättävänä sitä, että Y-Säätiö on valmis tyytymään siihen, ettei korjaamiseen kerätyt varat siirry kaupan mukana.

”Se tarkoittaa asukkaille suunnatonta vuokrien korotuspainetta.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “”Täysin moraalitonta” – Vuokralaisten Anne Viita kommentoi VVO:n asuntokauppaa”

 1. Jos ilmoitettu reilu 8000€ hinta per asunto pitää paikkansa, niin eiköhän tämä ole pedattu, niin että Y-säätiö saa nämä puoli-ilmaiseksi ja VVO käärii asukkaiden keräämät korjausrahat omaan taskuun. Jos tämä pitää paikkansa, niin ammattiyhdistysliikeiden omistamalta VVO:lta suhteellisen törkeä temppu. Tämä olisi ollut tuntuvasti kiinnostavampi uutinen lukea hesarista kuin tämän päiväinen Y-säätiö köyhien asialla artikkeli.

 2. Mutta eihän suomalainen suutu mistään. Isot pojat vatuloi ja suomalainen häviää aina eikä pistä hanttiin milloinkaan.

 3. Vuokralaiset Ry voi yhdessä VVO:n asukkaiden kanssa haastaa VVO:n oikeuteen. VVO:n toiminta on muutenkin ollut viime vuosina vastoin VVO:n alkuperäistä toiminta-ajatusta tuottaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja vähävaraisemmille kansalaisille. Myös kansanedustajat saisivat tästä irtopisteitä, jos lähtisivät mukaan oikeusprosessiin. Tarvitaan hyvä asianajaja, joka katsoisi onko lakia rikottu, kuluttajansuojaa, josta kuluttaja-asiamies voisi nostaa ryhmäkanteen asukkaiden kanssa. Jo siinä kuluttajasuoja rikkoutuu, jos korjausrahoja Ara-asuntolaiset eivät saa kaupan mukana.

 4. Eikö asukkaiden järjestöt ja heidän edustajansa ole aikaisemmin puolustelleet yleishyödyllisten yhteisöjen toimintaa ja sitä että on hyvä kerätä korjausvarauksia ?
  Millä summilla ympäristöministeriö avusti asukkaiden ja vuokralaisten edustamia järjestöjä, jotta saivat mieleisiään lausuntoja ja perusteluja sille että korjausvarauksia saatiin piiloon.

 5. Hei siis kauppahinta olisi alle 9000 €/asunto, että on toi asuntojen korjaustarve ainakin hinnassa huomioitu. Saa olla aika syrjässä ja heikossa kunnossa, että tuohon hintaan saa pienen asunnon jostain (no toisaalta ainakin joitain vuosia sitten jostain pohjoisen pikkukylästä sai ostaa oman kerrostalon 1 €). Siinä mielessä tietysti väärin, että jos vuokria aletaan nostaa uudestaan lisää sillä perusteella, että kun on tota korjausvelkaa…

  1. Asuntojen kauppahinta määräytyy matemaattisesti sen perusteella, paljonko yhtiö on sijoittanut kohteeseen omia pääomia. Siinä ei huomioda asuntojen kuntoa.

 6. Miksi aina kun VVO on uutisissa, uutinen aiheuttaa lähes poikkeuksetta verenpaineen suunnatonta nousua?

 7. Y-säätiön Kaakinen ei tada olla lainkaan tehtäviensä tasalla, kun vain toteaa, että talojen korjaukset näyttävän olevan asuallisesti hoidett. Sehän tässä puuttuisi, että VVO, joka mainos taa itseään mainiona omistajana, olisi jättänyt talot hoitamatta. Taloja on korjattu asukkaiden maksuilla mm. Asuntorahaston kautta. Nehän täytyy purkaa 10-vuodessa. Jos jo kerättyjä rahoja ei saada taloille mukaan, rahat täytyy kerätä uudelleen. Tässä on menellään ehkä suuri puhallus. En nyt oikein usko, että on tisen tutun yrityksen kantti ja moraali tätä kestäisivät. Ja jotain kontrollia Asuntorahaston ja maan hallituksenkin lienee syytä tehdä. Vansinkin nyt kun demarit ovat oppositiossa eikä Ay-liikkeenkään kanssa svengaa.

 8. Kauppoja ara-asunnoilla on tehty varmaan jo liki parinkymmenen vuoden ajan. Niin VVO kuin Satokin ja muutkin yhteisöt ovat myyneet asuntojaan. Kummaa jos myyjät ja ostajat eivät ole olleet oikein tietoisia asuintalovarausten käytöstä ja tilasta, mutta yhtä paljon ihmetyttää ARAn rooli viranomaisena näiden kauppojen yhteydessä. Tuleeko tarpeen selvittää ehkä suurikin määrä aiempia ara-asuntokauppoja?

  1. Ei kai näitä ARA-asuntoja hirveästi ole myyty? Kannattaa toki selvittää. Jos talot ovat kiiteistöyhti öitä ja yhtiöt on myyty varaukset lienevät siirtyneet mukana. Jos taas omistaja on myyny kiinteistöjä tai siirtänyt tonttien vuokraoikeuksia, eivät asuintalovaraukset välttämättä ole siirtyneet. Sinäsähän kaupoissa myyjä saa vain sijoittamansa osakepääoman takaisin eli ihan pikkusumman. Ellei sitten Ara muuta päätä. Esim. Elanto taisi saada työsuhdeasunnoistaa huomattavasti enemmän.

 9. ARAn toiminta yleishyödyllisiä yhteisöjä valvovava viranomaisena tulee tutkia ainakin siitä alkaen, kun sen ylijohtajaksi tuli Hannu Rossilahti. Hänet mielletään yleishyödyllisten yhteisöjen asukkaiden keskuudessa enemmän ”yhteisöjen” ja niiden omistajien edunvalvojaksi kuin niitä valvovaksi viranomaiseksi. Sama koskee koko Rossilahden johtamaa virastoa.

 10. Miksi alkaa tuntua siltä että joka kerta kun ay-liike on mukana busineksessa, homma haisee. Suomen suurin veroparatiisi tuo Hakaniemen reunus. Ei yhtään harmita alasajo, jonka oikein itse tekevät.

 11. Kautta aikojen on VVO (lue AY-liike) pelannut todella likaista peliä, en millään jaksa käsittää niitä duunareita jotka kuuluvat AY-liittoihin, ei kait se voi olla pointtina että AY-liike tarjoaa esim. pääluottamusmiehille saunailtaa ja olutta, no kun porukat tuntee niin….Lukekaapa esim. PAM:n sivuilta kuinka jäsenien hankintaa ”palkitaan”. 1,5% jäsenmaksuja kaikista veronalaisista tuloista hmm.
  Aatetta saa paljon edullisemminkin, Hakaniemen torilta.Loimaan kassa 99€/vuosi ja samat korvaukset tulee kuin liitoilta, mutta ilman tuota aivopesua.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat