Delete purkaa valtion virastokolossin Helsingissä

Delete Finland Oy on aloittanut osoitteessa Haapaniemenkatu 4 sijaitsevan valtionhallinnon virastotalon purkutyöt Helsingin Sörnäisissä. Purkutyöt kestävät kaikkiaan puolisen vuotta.

Delete Finland Oy on aloittanut osoitteessa Haapaniemenkatu 4 sijaitsevan valtionhallinnon virastotalon purkutyöt Helsingin Sörnäisissä. Purkutyöt kestävät kaikkiaan puolisen vuotta.

Vuonna 1974 valmistunut toimistorakennus on tullut peruskorjausikään, eikä se täytä enää nykyaikaisen toimistotyön vaateita. Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt tutki tarkasti peruskorjauskunnossa olevan rakennuksen eri vaihtoehdot. Yhtiö päätyi purkamaan rakennuksen, koska korjaus olisi tullut uudisrakennusta kalliimmaksi eikä rakennuksesta olisi saatu peruskorjaamallakaan nykyajan vaatimukset täyttävää tehokasta, modernia ja energiatehokasta työympäristöä.

Väinö Tannerin kentän vieressä sijaitseva toimistokolossi on tuttu helsinkiläisille muun muassa verohallinnon ja työvoimatoimiston virastona. Kahdeksankerroksisen rakennuksen bruttoala on 31430 neliötä.

Rakennuksen betonisten julkisivuelementtien laadussa havaittiin vakavia puutteita jo heti talon valmistuttua keväällä 1974. Julkisivu koostui aluksi pysty- ja vaakasuuntaisten rouhebetonielementtien muodostamasta ruudukosta, mutta elementtien rapautumisen vuoksi julkisivu jouduttiin heti päällystämään tummaksi patinoituvalla messinkilevyllä. VTT:llä tehdyissä tutkimuksissa betonielementtien laatu osoittautui täysin säänkestävyydelle asetettuja vaatimuksia vastaamattomaksi.

Nyt purettavan rakennuksen tilalle on suunniteltu rakennettavan valtionhallinnon käyttöön uusi toimistorakennus, josta Senaatti-kiinteistöt järjesti arkkitehtuurikilpailun viime syksynä. Uuden talon rakentamisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty päätöstä, mutta hanketta viedään eteenpäin samanaikaisesti purku-urakan kanssa. Purkaminen päätettiin aloittaa heti, kun lupa siihen saatiin, koska talon pitäminen tyhjillään ei ole taloudellisesti järkevää. Väliaikainen vuokraaminenkin olisi vaatinut talon peruskorjaamisen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Delete purkaa valtion virastokolossin Helsingissä”

  1. Eikö se valtionhallinto voisi lähteä vaikka Pasilaan tai kauemmaksi näitten normi purkutalkoiden merkeissä? Verkossa ne palvelut on ja ihmiset samoin, Hämeentiestä suunnitellaan joukkoliikennepyörätietä ja Hakaniemikin tyhjenee. Senaatilla oli lista myytävistä Helsingin kohteista (Kirurginen sairaala, THL:n talo jne) Olis voinut laittaa tämänkin myyntiin loistavana kiinteisökehityskohteena. Joku saksalainen normisalkku olisi voinut vaikka ostaakin tämän hajauttamisen täsmähankintana.Valtion osakehallinnasta vastaava yhtiö ei ole kerännyt kovinkaan suuria kehuja onnistumisistaan viime vuosilta. Toisaalta toiveet rahan saannista siltä suuntaa ovat olleet poliitikkojen suunnalta suuret. Miten lie on sitten Senaatti pärjännyt, tiedä tuota, mutta sijoituksia nämä kiinteistötkin ovat kansalaisten silmissä siinä ohessa kuin käyttörakennuksiakin. Kannattaisiko nämä kiinteistöt laittaa sinne bisnesyhtiön hoitoon vai miten tätä taloutta voisi seuraavaksi elävöittää tässä maassa.

  2. Senaattikiinteistöt on merkillinen ”firma”. Se hallitsee valtion kiinteistöomaisuuta ja rahastaa valtion virastoja, tutkimus- ja kulttuurilaitoksia, vankiloita sekä puolustushallintoa. Eli laskutetaan valtiota ja maksetaan tuloksesta osingot valtiolle. Tosin se elätää noin 250 työntekijää.

  3. Valtiolle uskoisi löytyvän nykyistä edullisempia tiloja ja valtion vähenevälle työvoimalle kasvavia etätyömahdollisuuksia. Miksi porvarihallitus haluaa edelleen ylläpitää monopolia, mikä näyttää tulevan selvästi tilavuokrasopimusten ja kiinteistöhallinnon vapaata kilpailutusta kalliimmaksi?

  4. Korkeat tilakustannukset lienevät valtiollisten irtisanomisten yksi merkittävä syy.

Jätä kommentti