Kokeile kuukausi maksutta

Ministeriltä laatupalkinto – työnantajalta potkut

Laadulla on hintansa. Rakentamisen laatupalkinnon saaneilla putkimiehillä se oli työnantajan mielestä liian korkea.

Rakentamisen laatutekopalkinnon valitsi ministeri Kimmo Tiilikainen Rakennusteollisuuden ehdotuksista.
Kuuntele juttu

Aren linjasaneerauksia tehnyt kymmenen hengen yksikkö Uudellamaalla lopetetaan, koska se on tehnyt Etelä-Suomen alueen liiketoimintajohtaja Vesa Hakkaraisen mukaan tappiota jo pitkään.

Rakentamisen Laatuteko

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen viime kuussa Rakentamisen laatupalkinnolla palkitsemien neljän Aren putkimiehen motto oli: nopeasti ja halvalla tarkoittaa kallista ja hidasta. Tätä mottoa Are lähtee nyt haastamaan ulkoistamalla Uudenmaan linjasaneeraustoiminnan halvemmille tekijöille.

”Omilla asentajilla toimiminen lopetetaan Uudenmaan alueen linjasaneerauksia tekevässä putkiosastossa ja toiminta ulkoistetaan aliurakoitsijoille. Aliurakoitsijoiden kautta haemme kilpailukykyä, kannattavuutta ja joustavuutta”, Hakkarainen sanoo.

Linjasaneeraukset siis jatkuvat, mutta jatkossa niitä tekevät halvemmat tekijät, jotta Are pärjäisi voimakkaasti kiristyneessä kilpailussa.

”Laadusta emme kuitenkaan tingi. Toimintojen ulkoistus ei vaikuta siihen”, Hakkarainen vakuuttaa.

Hän ei halua keskustella siitä mistä Are aikoo omia miehiä halvemmat putkimiehet hakea.

Projektit viedään loppuun

Finnbuild-messuilla Rakennusteollisuuden ja ministerin palkitsemien neljän putkimiehen työt eivät päättyneet viime viikolla tehtyyn toiminnan lopettamisilmoitukseen, vaan projektit jatkuvat loppuun, ja he voivat Hakkaraisen mukaan hakea talosta mahdollisesti avautuvia muita putkimiestehtäviä esimerkiksi toimitilapuolelta. Toistaiseksi sellaisia ei ole heille tarjottu.

Miehet kertovat, että pahinta oli osattu odottaa jo koko vuosi, sillä useiden poislähteneiden putkimiesten tilalle ei ollut palkattu uusia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 15 kertaa

15 vastausta artikkeliin “Ministeriltä laatupalkinto – työnantajalta potkut”

 1. Tervetuloa nuoret suomalaiseen työelämään.

 2. Viron Suomessa hyväksi havaittu monitaitokoulutus auttaa korjaamaan jälleen yhden Suomalaisen yrityksen taseen kuntoon. Virossa kun saa leipurin koulutuksen niin Suomessa sillä pystyy tekemään mitä tahansa töitä, putkimiehen, kirvesmiehen, hitsaajan jne. You name it!
  Taisi jäädä viimeiseksi tuo laatupalkinto kyseisen yrityksen kohdalla.

 3. ”Laadusta emme kuitenkaan tingi. Toimintojen ulkoistus ei vaikuta siihen”

  Ei ole joulupukin aika vielä 🙁

 4. Tuli putkimiehille naru vetävän käteen. Ammattimies tekee työn hyvin, ripeästi ja sen mukaiseen hintaan. Tässä maailman parhaiten koulutettujen maassa työn laatu ei ole kriteeri. Sen on oltava erinomaista itsestäänselvästi. Kilpailussa hyvistä työpaikoista siis juuri ne ammattimiehet pärjäävät, joiden kuuluukin pärjätä. Eivät ne, joiden työ on työn tarjoajalle tappiollista siksi, että se pistetään kestämään liian kauan. Joidenkin mielestä työntekijän tehtävä on minimoida tuotoksensa siitä saatuun palkkaan nähden. Nämä ovat harhaoppisia, ja ovat väistämättä lopulta työttömiä. Katkeria, kateellisia, huonovointisia ja huonoa seuraa.

  1. Niinpä. Miksi maksaa hyvästä laadusta, kun voi teettää halvalla täyttä paskaa, josta kuitenkin voi periä asiakkaalta täyden hinnan? Projektin jälkeen päällikkö voi sitten kuitata makean bonuksen. Paska laatu alkaa teknisissä järjestelmissä usein näkyä vasta jonkun tovin jälkeen, jolloin se jää asiakkaan / asukkaan huoleksi. Liiketoimintajohtaja ym. vastuulliset ovat jo vaihtaneet firmaa ja todennäköisesti myös toimialaa muutamaan kertaan tuohon mennessä.

   Jokunen vuosi sitten istuin inssiopiskelijana Rakennusteollisuuden seminaarissa kuuntelemassa, kuinka työturvallisuus on parantunut ja harmaa talouskin ollaan saamassa tilaajavastuujärjestelyillä ja vastaavilla kuriin. Toimialan seuraava suuri haaste olisi laadun parantaminen ja erityisesti asiakkaan kokeman laadun parantaminen. Nyt muutaman vuoden työmailla seilanneena voin todeta, että nk. laatu = jokin yrityksen johdon (lue konsultin) laatima mappi pölyttymässä jossain työmaakonttorin nurkassa. Jos ja kun paskaa laatua syntyy, se peitellään kiteillä, rappauksilla tai pelleillä. Syy ei ole pelkästään työmaan toiminnassa, vaan jatkuvasti kiristyvissä resursseissa. Ilman rahaa on tosi vaikea tehdä mitään kunnolla. Rahaa ei ole, koska urakat kilpailutetaan täysin nahoille ja voitot valuvat rakennuttajavetoisessa bisneksessä ulkomaisten kiinteistösijoittajien tax-free tileille.

   Itse en ostaisi suurilta rakennusyhtiöiltä edes roskiskatosta.

 5. Virolaisen veljeskansan sanastossa halpa tarkoittaa huonoa, eli katkeraksi voi tulla se asukas joka tilaa tulevaisuudessa halvalla halpatuömiehet halpatyöyhtiö Aresta. No, senhän takia hehkulampuistakaan ei tehdä ikuisia, muuten loppuu ne ”halvat”työt.

 6. Toinen kolmikirjaiminen urakoitsija on iskenyt oman kirveensä paskaan kun on ”säästetty” hankinnoilla muutamia tonneja. Lopputulema on näillä näkymin satojen tuhansien eurojen tappiot.

  Kun hankkii halpaa ja tekee nopeasti, niin joko asiakas ei saa haluamaansa laatua ja seuraavaa työtä ei ko. firma saa. Toinen vaihtoehto on sitten se että kun yksi villi aliurakoitsija poistuu työmaalta huomataan että heidän jäljiltään aikaansaannos on lähinnä näennäistä ja päädytään maksamaan kaksinkertaista hintaa yhdestä asennuksesta.

  Paskaan iskevät kätensä.

 7. Ei tähän liity laatu, vaan TEHOTTUMUUS! Hyvä jos tehollisesti työaika on 4h

 8. Nii Are Oy.n toimintaa. Olis paljon esimerkkejä Aren pikkupomoista jotka ei kestä päivänvaloa. Mahtas kiinnostaa Aren omistajaa myös tälläiset touhut. Joko selvisi tuotantoautojen käyttö omiin ajoihin,firman laskuun vuokra autot omiin ajoihin. Tosin tässäkin tapauksessa taisi olla savon aluejohtaja mukana kun ei muutoksia tapahtunut.

 9. Rakennustyömailla suurimmat ongelmat johtuvat heikosta työn ennakkosuunnittelusta tai virheellisistä tavaratilauksista. Liian monta kertaa suomalaiset asentajat ajavat kaverin kanssa tukkuun hakemaan tavaroita. Virolaiset istuvat maalipöntön päällä.

  Lisäksi rakennustyömaiden johtamiskulttuurissa on paljon parannettavaa.

  On kuitenkin muistettava, että näistäkin Aren asentajista tekijät saavat lähes heti paikan ja palkka on lähes sama

  Divariketjulla on enemmän haasteita työllistymisessä tai jos ei korkki pysy kiinni.

 10. Sairasta pilaa koko homma. Laatupalkinto ja homma jäihin. Are oy ja Onninen oy, säälittävää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat