Kiinteistöt HS / Juho Jokinen Yksi kommentti

Puretun toimistokolossin tontti jäämässä jättömaaksi Hämeentien varrella – valtion rakennushanke jäihin

Hämeentien varrelle Helsingin Sörnäisiin on jäämässä määräämättömäksi ajaksi jättömaa-alue. Tämä johtuu siitä, että puretun Haapaniemenkatu 4:n tilalle uutta toimistorakennusta rakennuttamassa oleva Senaatti-kiinteistöt pani hankkeensa jäihin.

Valtion liikelaitos Senaatti-kiinteistöt ilmoitti päätöksestään keskiviikkona. Ratkaisua perustellaan sillä, että suunnitellulle toimistotalolle ei olekaan tällä hetkellä käyttöä. 8-kerroksinen rakennus piti tulla valtionhallinnon käyttöön.

Viime vuoden loppupuolella alkaneiden purkutöiden viimeistelyn on määrä päättyä huhtikuussa. Tämän jälkeen autiotontti ympäröidään aidalla, jota Senaatti-kiinteistöt kuvailee ”kaupunkimaisemaan soveltuvaksi”. Purkamisen vuoksi suljettuna olleet kulkuväylät ja ajoreitit palautetaan yleiseen käyttöön.

Vuonna 1974 valmistunut Haapaniemenkatu 4 oli loppuajat Stadin ammattiopiston tekstiili- ja vaatetusalan käytössä. Alun perin se toimi veroviraston kiinteistönä.

Senaatti-kiinteistöt päätti purkaa rakennuksen, koska peruskorjaus olisi tullut uudisrakennusta kalliimmaksi.

”Purkutyöt päätettiin aloittaa heti, koska talon pitäminen tyhjillään ei olisi ollut taloudellisesti järkevää. Väliaikainen vuokraaminenkin olisi vaatinut talon peruskorjaamisen”, Senaatti-kiinteistöjen keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa kerrotaan.

Nyt tyhjilleen jää siis kuitenkin tontti. Tämänhetkisen tiedon mukaan jättömaalle ei ole kaavailtu mitään väliaikaista käyttöä.

Purkutyömaan vieressä on Haapaniemen tekonurmikenttä, joten esimerkiksi jonkinlainen liikuntapaikka voisi istua alueelle.

Uudisrakennushanke voidaan Senaatti-kiinteistöjen mukaan käynnistää uudelleen, mikäli valtionhallinnon tilatarpeet muuttuvat. Uusi aloitus vaatii erillisen investointipäätöksen.

Helsingin rakennuslautakunta myönsi viime vuoden maaliskuussa rakennusluvan uudelle rakennukselle. Suunnitelman mukaan tontille piti alkaa rakentaa purku-urakan jälkeen 8-kerroksista toimistotaloa, jonka ensimmäiseen kerrokseen sijoittuisi aula-, kokous- ja ravintolatiloja.

Ylempiin kerroksiin suunniteltiin monitoimitilaa, jota voisi muunnella tarpeen mukaan. Taloon oli tulossa myös kellarikerros ja pihakannen alle kaksi pysäköintitasoa.

Suunnitelma perustui vuonna 2015 järjestetyn kutsukilpailun voittaneeseen ehdotukseen, jonka pääsuunnittelija on arkkitehti Markku Puumala Arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komosesta.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Muumilaakson parhaat

    Kaavamuutosta kehiin ja 10-kerroksinen asuinrakennus tälle tontille! Vieressä on Näkinpuiston asuinalue ja asuinkerrostalo sopisi tähän mainiosti. Tonttipula Helsingissä, häh? – ja sitten ei älytä rakentaa asuntoja hyvälle ja sopivalle tontille: Minne KSV:llä on järki jäänyt? Lisää kaupunkia kaupunkiin. Tälle tontille.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia