Kokeile kuukausi maksutta

Caverion kirjasi isot tappiot Äänekosken projektista

Juhani Pitkäkosken potkuille löytyi syy Äänekosken projektin yli 11 miljoonan euron tappioista.

(Juttua on Erkki Huuskon osalta korjattu klo 17:09)

”Caverionilla kannattavuutta heikensi merkittävästi kustannusylitykset ja alaskirjaukset Teollisuuden Ratkaisujen projekteissa uudella biotuotetehtaalla Suomessa, yhteensä 11,2 miljoonaa euroa”, kerrotaan yhtiön osavuosikatsauksessa.

Toimitusjohtaja Ari Lehtoranta ei ollut halukas kommentoimaan tarkemmin yksittäisen projektin asioita. Toisaalta uutena toimitusjohtana hän puhdisti pöytää kirjaamalla alas projektien tappioita (yhteensä 20 miljoonan euron edestä) samalla, kun organisaatiota pistettiin uusiksi.

Saksassa isona aikapommina on vielä vanhan vuosiin 2009-2011 ajoittuvan lahjustapauksen tutkinta. Siitä voi osavuosikatsauksen mukaan aiheutua huomattavia kustannuksia.

Äänekosken jättiurakat osoittautuivat vaikeiksi

Caverion sopi vuonna 2015 Metsä Fibre Oy:n kanssa Äänekosken sellu- eli biotuotetehtaan kuitulinjan massatornien toimittamista koskevan sopimuksen. Se kattoi projektin johtamisen, suunnittelun, materiaalihankinnat sekä esivalmistuksen ja asennuksen. Caverion toimitti tehtaalle yhteensä viisi massatornia. Kaksi näistä on kooltaan jopa 15 000 m3 ja ne lukeutuvat täten maailman suurimpien massatornien joukkoon.

Kesäkuussa 2016 Caverion kertoi sopineensa massatehtaan ja haihduttamon putkistojen toimituksista Äänekoskelle. Kyseessä oli jo kolmas tilaus Caverionilta samaan kohteeseen. Putkistotoimitus, massatornisopimus sekä sovittu korkeapaine- ja turbiinialueputkistotoimitus olivat yhteisarvoltaan noin 45 miljoona euroa.

”Caverion on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme, ja luotamme heidän kykyynsä hoitaa isojakin kokonaisuuksia”, kertoi tiedotteessa Metsä Groupin biotuotetehtaan projektijohtaja Timo Merikallio.

”Metsä Groupin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi ja suurimpia omalla toiminta-alueellamme. On hienoa, että olemme päässeet toteuttamaan näin merkittävää hanketta ja jälleen tuomaan erikoisammattitaitomme ja monipuolisen osaamisemme mukaan laitoksen suurimpaan putkistotoimitukseen”, kertoo Caverionin Teollisuuden ratkaisut -divisioonan johtaja Juhani Pitkäkoski.

Hänen tilalleen nimitettiin jo tammikuussa Erkki Huusko. Hän toimi tässä tehtävässä kesäkuuhun asti.  Sakari Toikkanen hoitaa tehtävää nyt väliaikaisesti kunnes vakituinen vetäjä löytyy.

Pitkäkoski toimi ennen YIT:n jakautumista sen konsernijohtajana ja sen jälkeen Caverionin toimitusjohtajana. Myös Toikkasen tausta on YIT:ssä.

Keväällä Rakennuslehti teki jutun, jossa kerrotiin Äänekosken projektin muista projektinjohdon vaikeuksista. Moni toimija totesi, että projekti on heillä mennyt vain niukasti plussalle, sillä häiriötekijöitä, kuten suunnitelmamuutoksia ja yhteensovittamisen ongelmia on ollut paljon. Paremmalla ennakkosuunnittelulla ja aikaisemmalla lähtötietojen saannilla asiat olisivat pysyneet paremmin hallinnassa.

Tällä hetkellä Caverionin toimitukset Äänekoskelle ovat lähes valmiit, joten uusia yllätyksiä ei pitäisi olla tulossa.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Caverion kirjasi isot tappiot Äänekosken projektista”

  1. Äänekosken projekti on niin suuri, että sen hallinta tai kustannusten arviointi etukäteen on mahdottomuus kenelle tahansa. Voi joku tietysti onnistuakin, mutta kyseessä on enemmänkin tuuri kuin taito. Olkiluodossa ei ole ollut ainakaan tuuria.

  2. Ei näitä töitä tuurilla tehdä vaan taidolla. Kaikki juopot ja muut tunarit ihan ekaksi ulos talosta.
    Työnsuunnittelu kuntoon ja lakkoiliat pihalle.
    Sen verran olen talossa töissä olut, että tiedän tyylin. Juoppoja hyysätään eniten.

  3. Aaltoranta puhuu asiaa, siitä talosta on ammattitaito hävinnyt, työnjohto ja pikkupomot pitää kalluppia milloin mistäkin pikkuasiasta, joka jokaiselle ammataitoiselle siihen työhön valitulle on aivan selvää miten se hoidetaan, jos laskennassa ja työnjohdossa on ammattitaidotonta porukkaa ei voi odotta muuta kuin tappioita. Yksi pararannuskeino olisi että tilanne korjaantuis edes vähän, maksettaisiin kunnon korvaus ammattimiehelle/naiselle, mutta otetaan töihin se kuka tulee halvemmalla.

  4. Todellisia kommenttia edelliset, vuosia seuraneena talossa ei voi muuta sanoa. Tuottamaton porukkaa aivan liikaa, loputkin vähätöisiä, jonkun turhan lappusen kanssa tuskaillaan mitä pitäs tehdä. Tehdään kaikesta työnteosta taidetta, urakointi on kuitenkin aikalailla selväpiirteistä hommaa. Ihmettelin joka kerta kun jokin pikkupomo ja vähän isompikin nimitettiin että millä ihmeen näytöllä, sitten kyllä huomasikin että mikä oli taustalla, mielistely/nuoleskelu, ammattitaito oli näköjään toissijainen asia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat