Kansi ja areena -alue. Kuva: SRV/ Studio Daniel Libeskind

SRV:n jättihanke Tampereella sai vihreää valoa

SRV:n kehittämän Kansi ja Areena -hankkeen toteutuminen Tampereen ydinkeskustaan rautatieaseman läheisyyteen on varmistunut.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Tiedotteen mukaan SRV ja hankkeen sijoittajakumppanit LähiTapiola-ryhmä ja OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisöt allekirjoittivat lokakuussa 2017 hankkeen yhteisyrityssopimuksen. Samassa yhteydessä SRV allekirjoitti monitoimiareenan osakassopimuksen projektiyhtiön puolesta Tampereen kaupungin kanssa.

Näiden allekirjoitusten yhteydessä todetut sopimusten ehdot, monitoimiareenalle myönnetty 18 miljoonan euron  valtiontuki sekä muut ennakkoehdot ovat lopullisesti täyttyneet ja hankkeen toteutuminen on varmistunut.

Lisäksi monitoimiareenan omistajaksi tuleva SRV:n, hankkeen sijoittajakumppanien ja Tampereen kaupungin omistama yhteisyritys allekirjoitti 12. tammikuuta rahoitussopimuksen areenan rahoittajien Nordean, OP Tampereen, Handelsbankenin ja LähiTapiolan (Yritysrahoitus I Ky) kanssa.

”Kansi ja Areena -hanke on ollut käynnissä monien mielessä ja puheissa jo pitkään, ja nyt saimme vihdoin lopullisen varmistuksen hankkeen toteutumiselle. Hanke tulee muuttamaan, ei vain suomalaista elämys- ja viihdemaailmaa, mutta ennen kaikkea koko Tampereen keskustaa ja sen palvelutarjontaa. Uuden, radan itä- ja länsipuolet yhdistävän kaupunginosan rakentaminen tulee vaikuttamaan monella tapaa niin kaupunkilaisten kuin junamatkustajien elämään ja pyrimmekin tuomaan niin työmaan kuin koko hankkeen mahdollisimman lähelle ihmisiä jo rakentamisen aikana erilaisin tapahtumin ja esittelytilojen kautta”, SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen kertoo.

Hankkeen aikataulu ja kokonaisarvo ovat tarkentuneet suunnittelutyön aikana. Tämänhetkisen aikataulusuunnitelman mukaan koko kokonaisuus valmistuu vuonna 2024. Hankkeen kokonaisarvoksi on tarkentunut noin 550 miljoonaan euroon, josta 1. vaiheen investointisopimuksen osuus on noin 340 miljoonaa euroa.

Ensimmäinen vaihe sisältää areenan ja hotellin

Kansi ja Areena -hanke liittää yhteen Tampereen itä- ja länsipuolen ja alue muodostaa  hybridikorttelin, jossa yhdistyvät asuminen, työskentely noin 13 000 katsojapaikan urheilu- ja tapahtuma-areena.

Ensimmäisessä vaiheessa eteläiselle ratapihalle rakennetaan kansi ja sen päälle areena, harjoitushalli, hotelli ja kaksi tornitaloa. Toinen vaihe pitää sisällään pohjoisen kannen sekä kolme tornitaloa. Kokonaisuudessaan kohteeseen tulee arviolta jopa tuhat asuntoa.

”Valmistelevat työt ja koepaalutukset ratapihalla aloitettiin jo viime vuoden lopulla, ja nyt hankkeen toteutuksen lopullisesti varmistuttua rakentamisen tahti työmaalla kiihtyy. Käynnissä olevia työvaiheita ovat porapaalutustyöt, Sorinkadun naapurikiinteistöjen perustusten vahvistaminen sekä väliaikaisen tukiseinän rakentaminen ja rakennusalueen kaivuutyöt. Rakennustöiden etenemisestä tiedotetaan viikoittain hankkeen omilla nettisivuilla”, hankejohtaja Henrik Eklund SRV:ltä toteaa.

Yli puolen miljardin hanke

SRV:n tilauskantaan vuonna 2017 kirjatun osuuden arvo 1. vaiheen sopimuksista on noin 210 miljoonaa euroa. Lisäksi vuonna 2018 tullaan SRV:n tilauskantaan kirjaamaan vielä arviolta noin 130 miljoonaa euroa lopullisten urakkasopimusten allekirjoittamisen yhteydessä.

Hankkeen 1. vaiheen rakentamisen tuloutuminen jakautuu vuosille 2018–2022. Rakentamisen mukaan tuloutuvasta rakentamisen katteesta eliminoidaan SRV:n omistusosuutta vastaava osuus.

SRV, LähiTapiola-ryhmä ja OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisöt muodostavat hankkeen sijoittajaryhmän tasaosuuksin. Sijoittajaryhmä yhdessä Tampereen kaupungin kanssa muodostaa areenakonsortion, joka rakennuttaa monitoimiareenan ja harjoitushallin.

Tampereen kaupungin hankkeeseen sijoittama osuus on 60 miljoonaa euroa, josta suurin osa kohdistuu monitoimiareenan kannen rakentamiseen sekä kaupungin osuuteen areenan kiinteistöyhtiön pääomituksesta.

Sijoittajaryhmä rakennuttaa lisäksi hankkeen muut osat eli asuintornit, hotellin, toimisto- ja liiketilat sekä pysäköintihallin. Kokonaisuuteen kuuluu myös kuuden asuinkerrostalon rakennuttaminen Ranta-Tampellaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “SRV:n jättihanke Tampereella sai vihreää valoa”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi