Kokeile kuukausi maksutta

Vanhan talon omistaja voi olla pulassa kiinteistövakuutuksen kanssa

Espoolainen paritalon omistaja ei saanut vuonna 1972 rakennetulle peruskorjatulle ja linjasaneeratulle kodilleen kiinteistövakuutusta.

Vanhalle talolle saattaa olla vaikeaa saada vakuutusta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Oletko joitakin vuosikymmeniä vanhan pientalon omistaja tai isännöitsijä, ja odottanut turhaan vakuutusyhtiöiden vastausta lähettämääsi kiinteistövakuutuksen tarjouspyyntöön? Et luultavasti ole ainoa.

”Kyllä se niin menee, että vakuutusyhtiöt eivät nykyään ole kiinnostuneita yli 30 vuotta vanhoista omakoti-, rivi- ja paritaloista”, kertoo Finibin asiakasvastaava ja vakuutusmeklari Eeva Liukkonen.

Finib on yritys, joka hoitaa kiinteistövakuutusten kilpailuttamisen isännöitsijöiden, kiinteistösijoittajien ja yritysten puolesta. Isännöitsijät suosivat nykyään usein kiinteistömeklareita sen sijaan, että hoitaisivat kiinteistövakuutuksen kilpailutuksen itse. Siksi kiinteistömeklareilla on ajantasainen kuva siitä, millaisia kohteita vakuutusyhtiöt pitävät kiinnostavina.

Kiinteistövakuutuksen saamisen vaikeus valkeni Espoon Laaksolahdessa asuvalle isännöitsijälle muutama kuukausi sitten. Isännöitsijä ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään. Hän kertoo lähettäneensä tarjouspyynnön vuonna 1972 rakennetusta paritalostaan viiteen eri vakuutusyhtiöön.

”Talomme on täysin peruskorjattu ja viime vuonna uusittiin putket. Tämä on siistissä kunnossa oleva täyskivitalo, ei mikään rotisko”, isännöitsijä kertoo.

Vakuutusyhtiöt eivät kiinnostuneet

Vakuutusyhtiöt eivät ottaneet yhteyttä. Lopulta yhdestä vakuutusyhtiöstä ilmoitettiin, että he eivät vakuuta yli 30 vuotta vanhoja taloja.

”Se kuulostaa täysin kornilta”, isännöitsijä ihmettelee.

Hän pohtii, onko taustalla vakuutusyhtiöiden runsaudenpula. Pääkaupunkiseudulla rakennetaan nyt niin hurjaa vauhtia, ettei vakuutusyhtiöiden tarvitse tarttua mihin tahansa.

Vakuutusmeklari Eeva Liukkonen vahvistaa espoolaisen isännöitsijän oletuksen.

”Kyllä uudisrakennukset ovat vakuutusyhtiöille paljon kiinnostavampia, koska on oletettavaa, että 20 vuoteen ei välttämättä tule mitään ongelmia. Kiinteistövakuutusten saamisen kriteerit ovat tiukentuneet paljon.”

Putket ja niiden pinnoitteet vaikuttavat

Tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi se, että pääkaupunkiseudulla on paljon kohteita menossa linjasaneeraukseen. Kiinteistöihin sisältyvät riskit arvioidaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

”Rakennuksen ikä, putket ja niiden pinnoitteet sekä yleinen vahinkohistoria vaikuttavat. Jos pientalo on yli 30 vuotta vanha ja rakennettu puusta, vakuutusta voi olla todella vaikeaa saada.”

Tämä johtuu siitä, että tulipalon sattuessa kustannukset nousevat esimerkiksi rivitalon kohdalla erittäin korkeiksi.

Vakuutusyhtiöt katsovat myös vuotovahinkojen mahdollisuutta tarkalla silmällä, sillä niistä aiheutuvat kustannukset ovat Liukkosen mukaan ”messeviä”. Vuotovahinkoja aiheuttavat esimerkiksi vuotavat putket tai astianpesukoneet.

Vahinkohistoria on erityisen merkittävä kerrostalojen kohdalla: jos asunnoissa on nukahdettu suihkuun, se saattaa hyvinkin vaikeuttaa kattavan vakuutusten saamista. Niin sanottua all-risk kiinteistövakuutusta ei luultavasti hevin heltiä. All-risk vakuutus kattaa yllättäviä ja odottamattomia onnettomuuksia kuten suihkuun nukahtamisia, joita perusvakuutus ei korvaa.

”Katsomme tyypillisesti viiden vuoden vahinkohistoriaa.”

”Joillain ehdoilla sopimus saadaan aina tehtyä”

Pelkästään se, että talo on uusi, ei välttämättä kerro mitään vahinkohistoriasta.

Mutta entäs sitten, jos yksikään vakuutusyhtiö ei kerta kaikkiaan ole halukas tarjoamaan kiinteistövakuutusta pien- tai kerrostalolle?

Aina haussa ei ole uusi vakuutus, vaan vanhan tilalle voidaan etsiä parempaa tai halvempaa. Sellaisiakin tilanteita on, joissa kiinteistön vakuutus on katkolla esimerkiksi erittäin rankan vahinkohistorian vuoksi. Vakuutusyhtiö on siis ilmoittanut, että sopimus loppuu tiettyyn päivämäärään mennessä.

”Jos mikään vakuutusyhtiö ei anna tarjousta tällaiselle kiinteistölle, lähdemme neuvottelemaan, millä ehdoilla sopimuksen katkolle laittanut vakuutusfirma voisi jatkaa.”

Tyypillisiä keinoja ovat vakuutusmaksun hinnan korotus ja vuotovahinkojen omavastuun korottaminen, tai jopa niiden rajaaminen kokonaan sopimuksen ulkopuolelle.

”Joillain ehdoilla sopimus saadaan aina tehtyä. En muista sellaista tapausta, että talo olisi joutunut jäämään täysin vaille vakuutusta.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanhan talon omistaja voi olla pulassa kiinteistövakuutuksen kanssa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat