Aiemmat arviot asuntorakentamisen kasvusta pirstoutumassa – tilastohistorian ennätys rikkoutunee tänä vuonna

RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna yhteensä 18 800 rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt.

Asuntorakentamista Vantaan Tikkurilassa. Kuva: Kalle Koponen / HS

Asuntojen rakentaminen jatkuu korkealla tasolla myös kuluvan vuoden toisella puoliskolla, arvioi alan edunvalvontajärjestö Rakennusteollisuus (RT) teettämäänsä kyselyyn perustuen.

Arvio kerrostaloasuntojen aloitusmäärästä on noussut runsaasti tammikuussa tehdystä arviosta, 2 000 asunnolla.

Arvioitu aloitusmäärä on nyt kyselyn tilastointihistorian suurin. RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna yhteensä 18 800 rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt.

Sijoittajien mielenkiinnon asuntojen ostamiseen RT arvioi jatkuvan tänäkin vuonna voimakkaana.

”Kaupungistuminen, matalat korot sekä talouden myönteinen kehä pitävät yllä kotitalouksien ja sijoittajien mielenkiintoa asuntorakentamista kohtaan”, sanoo RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

”Sijoittajakysynnän riskit pitää tiedostaa”

Asuntomarkkinoiden uusista riskeistä on käyty viime aikoina keskustelua. Kotitaloudet velkaantuvat eniten nyt taloyhtiöiden lainojen kautta, ja pankit ovat ryhtyneet seuraamaan tarkemmin sijoittajien omistusosuuksia taloyhtiöissä.

Pakarisen mielestä pitää muistaa, että asuntorakentaminen on talous- ja työllisyyspolitiikan kulmakiviä, ja asuntorakentamisen kasvun seurauksena myös velkamäärät kasvavat. ”Kotitalouksien lainanhoitotilanne on säilynyt hyvänä, mutta sijoittajakysynnän riskit pitää tiedostaa.”

RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna yhteensä 18 800 rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt.

Urakoitsijat ovat kyselyn mukaan aiempaa varovaisempia. Keskimääräinen ennakkovarausaste on noussut 47 prosenttiin. Tämän verran urakoitsijat vaativat keskimäärin ennakkovarauksia asunnoista, ennen kuin rakentaminen käynnistetään.

Kesäkuukaudet ovat Pakarisen mukaan mielenkiintoista aikaa tarkkailtaessa asuntorakentamisen mahdollista käännettä. Maailmalla on monia epävarmuuksia, jotka voivat heijastua nopeasti tunnelmiin Suomessa.

Rakennusteollisuus RT tekee asuntotuotantokyselyn talonrakennusteollisuuden jäsenyrityksilleen kolmesti vuodessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Aiemmat arviot asuntorakentamisen kasvusta pirstoutumassa – tilastohistorian ennätys rikkoutunee tänä vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat