Asuntokaupan säännöt muuttuvat, kiinteistönvälittäjät ennakoivat kaupan hiljenemistä – ”Pankit ovat tulppana”

Lainojen saanti pankeista on hankaloitunut ja ylipäänsä pankkipalvelut heikentyneet, välittäjät arvioivat.

Uusi yhtiö tähtää esimerkiksi Tampereen varasto- ja tuotantotilamarkkinoille. Kaupungissa rakennetaan nyt paljon. Kuvassa raitiotietyömaata keskustassa. Kuva: Matti Vuohelainen

Uusi asuntolainojen sääntely kiihdyttää asuntokauppaa kesäkuussa ja hiljentää sitä heinäkuusta alkaen, arvioi Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) tuoreessa markkinaennusteessa.

Omarahoitusosuuden vaatimus asuntolainoissa kiristyy heinäkuun alussa 15 prosenttiin muilta kuin ensiasunnonostajilta. Omarahoitusosuus tarkoittaa sitä osuutta asunnon hinnasta, joka ostajalla on jo säästössä ennen lainan ottamista. Lainaa voi siis jatkossa saada vain 85 prosenttia asunnon hinnasta.

Välittäjät uskovat, että muutos tulee vaikuttamaan asuntokauppaan ”jonkin verran”. Kauppamäärät nousevat arviolta kesäkuussa ennen asetuksen voimaantuloa ja laskevat hieman sen jälkeisinä kuukausina.

Taustalla uudessa lainakatossa on Finanssivalvonnan huoli Suomen kotitalouksien velkaantumisesta.

Lainojen saanti hankaloitunut

Kyselyssä Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) yli 1 350 välittäjää ovat antaneet asuntokaupan ja vuokramarkkinoiden ennusteensa seuraavalle vuosineljännekselle.

SKVL:n mukaan liiton järjestämien ennustekyselyjen tarkkuus on ollut hyvä ja yltänyt jopa prosenttiyksikön sisään.

Monet kiinteistönvälittäjät arvioivat kyselyssä, että pankeista on tullut tulppa asunnon hankinnalle.

Lainaa voi jatkossa saada vain 85 prosenttia asunnon hinnasta.

Kiinteistönvälittäjät ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että lainojen saanti pankeista on hankaloitunut ja ylipäänsä pankkien palvelujen saatavuus on heikentynyt.

SKVL:n välittäjien mukaan kauppa-aikojen saaminen on usein tuskan takana pankin vanhoillekin asiakkaille. Lainaneuvottelut ovat hitaita, eivätkä vuokralta omaan asuntoon mielivät hyvätuloisetkaan tahdo saada lainaa.

Alueelliset erot tasoittumassa

Asuntomarkkinoilla on kyselyn mukaan edelleen positiivisuutta ainakin tietyillä alueilla.

Tampereella kauppa käy vilkkaasti ja myös pääkaupunkiseudun kehyskunnissa kysyntäennuste on erityisen korkealla.

”Suuret alueelliset erot hintojen nousussa ovat tasoittumassa kautta Suomen”, arvioi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Tampereella kysyntä painottuu nyt erityisesti kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin. Uudistalokohteiden suuri määrä vetää myös vanhojen asuntojen kauppaa ylöspäin. Keskusta houkuttaa ostajia eniten kyselyn mukaan.

Pääkaupunkiseudulla pientalojen kysyntä on noussut selvästi. Länsimetron vaikutukset ovat kaksijakoiset. Radanvarsi myy hyvin, mutta Kirkkonummi kärsii yhteyksien hidastumisesta.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa kysyntä painottuu kerrostaloasuntoihin, mutta myös rivitalojen ja omakotitalojen markkinat paranevat. Vanhoissa omakotitaloissa myyjien ja ostajien näkemyserot hinnasta ovat suuret.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntokaupan säännöt muuttuvat, kiinteistönvälittäjät ennakoivat kaupan hiljenemistä – ”Pankit ovat tulppana””

  1. ”Pääkaupunkiseudulla pientalojen kysyntä on noussut selvästi.”

    Ei voi olla. Vihreäthän jo julistivat voitonriemuisina, kuinka Nurmijärvi-ilmiö on historiaa ja lapsiperheet haluavat nykyään asua Kurvissa narkkien ja älämölöön keskellä viidentoista neliön yksiöissä. Joten propagandaahan tuon on oltava!

    PS. Vai olisiko kuitenkin niin, ettei porukka edelleenkään allekirjoita ’lisää betonia sun takapihalles’-porukan näkemyksiä hyvästä elosta ja olosta?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat