Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”

Vantaan seurakuntayhtymä suunnittelee samankaltaiseen vuokraehdotukseen päätymistä Helsingin seurakuntayhtymän kanssa.

Seurakuntayhtymien omistamien Lehtisaaren tonttien vuokrat ovat nousemassa. (KUVA: Sami Kero / HS)

Lehtisaaren maavuokrat ovat nousemassa, mikäli uudet sopimusehdot menevät läpi ensi viikolla olevassa Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa.

Vantaan seurakuntayhtymä kertoo keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa, että yhtymän yhteinen kirkkoneuvosto esittää valtuustolle uutta vuokraehdotusta Helsingin Lehtisaarta koskevassa maanvuokrakiistassa.

Taloyhtiöiden ja seurakuntayhtymän välinen kiista johtuu siitä, että Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti vuonna 2016 korottaa tuntuvasti Lehtisaaressa omistamiensa tonttien maavuokria.

1960-ja 1970-luvuilla solmitut sopimukset ovat umpeutumassa vuonna 2019. Taloyhtiöiden asukkaat ovat pelänneet vastikkeidensa nousevan useilla sadoilla euroilla tämän jälkeen.

Aiemmin kirkkovaltuusto päätti, että maanvuokrasopimuksen tuotto-odotus olisi 5 prosenttia. Nyt neuvosto ehdottaa siihen 40 prosentin rakennetun maan alennusta Helsingin seurakuntayhtymän päätöksen tapaisesti.

”Tämä on tietenkin iso parannus”

Lehtisaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Matti Sadeniemi pitää tätä positiivisena suuntana. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei asiasta ole vielä päätetty, eikä sopimuksen yksityiskohdat ole vielä selvillä. Alkuperäistä Vantaan kirkkovaltuuston päätöstä hän piti asukkaiden kannalta kohtuuttomana.

”Tämä on tietenkin iso parannus alkuperäiseen tilanteeseen nähden, mutta kokonaisuus on vielä täysin auki asukkaiden kannalta”, Sadeniemi sanoo.

Alueen asukkaat jättivät joulukuussa haastehakemuksen käräjäoikeuteen suunnitelluista tontinvuokrien korotuksista.

Tällä hetkellä vuokrakiistaan on kuitenkin etsitty ratkaisua vapaaehtoisen sovittelun kautta. Oikeuskäsittely on ollut keskeytettynä taloyhtiöiden ja seurakuntayhtymän välisten neuvottelujen ajan, jotka alkoivat kesäkuussa. Näiden neuvottelujen pohjalta neuvosto päätyi esitykseensä, kertoo Vantaan seurakuntayhtymän johtajan Juha Tuohimäki.

”Valtuuston päätettäväksi esitettävien uusien ehtojen mukaan nykyiset vuokrat nousevat nykyisestä alhaisesta tasosta huomattavasti. Taso on kuitenkin kohtuullinen ja noudattaa kirkon yhteistä linjaa alueella”, Tuohimäki toteaa tiedotteessa.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päättää asiasta 25. syyskuuta.

Vantaan seurakuntayhtymä omistaa Lehtisaaresta yhteensä kymmenen asuintalotonttia. Mikäli vuokraehdotus hyväksytään, se menee vielä kunkin taloyhtiön yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Jos sopimus ei saa kaikkien taloyhtiöiden hyväksyntää, se raukeaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta””

  1. Se että on nautittu vuosikymmeniä alle markkinahintojen vuokrista ei tietenkään ole mitään kun hatuttaa nyt.

  2. Mitä tuo yhtymänjohtaja Juha Tuohimäen kommentti oikein tarkoittaa. Onko Vantaan Seurakuntayhtymä pudottamassa myös Vantaallla sijaitsevien tonttien vuokria?

Vastaa