Ale-kaupat on sovittu sijoittajan kanssa jo etukäteen siltä varalta, että Lujatalon asunnot eivät mene kuluttajille kaupaksi

Sijoittajien kanssa tehtävät perälautasopimukset pienentävät Lujatalon riskiä omaperusteisessa asuntorakentamisessa.

Hannu Isotalo

Tuloksensa tänään 24.2.2020 julkistanut Lujatalo-konserni kertoo vahvasta kasvusta. Lujatalo kasvoi reippaasti – etenkin asuntorakentaminen veti vahvasti

Lujatalolle valmistui viime vuonna ennätysmäärän asuntoja, 2750 kappaletta. Siitä reilut 535 asuntoa oli perustajaurakointia. Lopusta runsaasta 2200 asunnosta puolet oli urakkatuotantoa ja toinen puoli menee kokonaisina kohteina sijoittajille.

Myös yksityishenkilöt ostavat asuntoja sijoitustarkoituksessa.

Lujatalolla on rakenteilla on 3200 asuntoa.

Lujatalo-konsernin hallituksen puheenjohtaja Hannu Isotalo kertoo, Lujatalo tekee gryndikohteissa sijoittajien kanssa niin sanottuja perälautasopimuksia. Yhtiö myy asuntoja ensin itse, mutta jos kaikki asunnot eivät mene kaupaksi, sijoittaja sitoutuu ostamaan myymättä jääneet asunnot.

Jos gryndikohteessa on vaikka 50 asuntoa, Lujatalo voi sopia rahaston kanssa perälauta-kaupat 20 asunnosta. Rakennusliike voi myydä kaikki asunnot, mutta jos kauppa tökkii, sijoittaja sitoutuu ostamaan 20 asunnon määrän.

Menettely tekee rakennusliikkeelle gryndikohteen aloittamisen turvallisemmaksi kuin tilanteessa, jossa kaikki kaupat olisivat kuluttajien varassa.

Sijoittajakaupoissa ale-hinta

Sijoittajat saavat perälauta-sopimuksen asunnot alennuksella Lujatalolta. Sijoittajat pyytävät 15 prosentin alennusta, mutta ihan niin isoon alennukseen ei Isotalon mukaan suostuta. Alennus on ”10 prosenttia tai vähän enemmän”.

Lujatalosta kerrotaan, että tonttirahastojen suhteen on oltu varovaisia. ”Kalliin maan alueilla”, niitä voidaan käyttää jonkin verran.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Ale-kaupat on sovittu sijoittajan kanssa jo etukäteen siltä varalta, että Lujatalon asunnot eivät mene kuluttajille kaupaksi”

 1. Tämä johtaa siihen, että pankit eivät tule rahoittamaan näitä kohteita entiseen tapaan.
  Tästä on jo esimerkkejä.
  Huono asia muille osakkaille.

  1. Lisäisin tuohon vielä, että tälläinen kahden hintaryhmän malli kasvattaa kuluttajahintoja. Rakennuttaja voi pyytää lähes riskittömästi korkeampaa hintaa, kun on valmis ostaja lopuillekin asuinnoille.

   1. ”Rakennuttaja voi pyytää lähes riskittömästi korkeampaa hintaa, kun on valmis ostaja lopuillekin asuinnoille.”

    Ei asia ihan noin mene. Jos asunnot eivät meinaa mennä kaupaksi, rakennuttajan päinvastoin kannattanee tarjota alennusta muillekin ostajille esim. 5 % ennemmin kuin myydä 15 %:n alennuksella sijoittajalle. Lähinnä tuollainen käytäntö varmaan varmistaa sen, että hankkeet lähtevät liikkeelle. Rakennuttajan ei kannata yleensä tähdätä siihen, että kohde myydään isolla alennuksella, vaan pyrkiä minimoimaan alennuksella myytävien asuntojen määriä.

    Mitä edelliseen kommenttiin rahoituksesta tulee, niin se huomio voi olla ihan oikea. Tosin enemmän sijoittajakeskittymät ovat riski muille osakkaille kuin pankille. Jos esim. kerrostalon asunnoista 20 päätyy lopuksi jollekin sijoittajalle, niin rahoittajan ja ehkä myös muiden osakkaiden näkökulmasta se voi olla riskipesäke. Jos sijoittaja menee nurin, sitten muut osakkaat joutuvat vastaamaan nurin menneen osakkaan vastikkeista, ja jos muut osakkaatkaan eivät niistä vastaa, vaan päästävät taloyhtiön konkurssiin oma asuntonsa mukaan lukien, sitten rahoittaja voi joutua ottamaan takkiinsa.

    Lähtökohtaisesti asia menee kuitenkin niin päin, että ensisijaisesti taloyhtiö, eli käytännössä osakaskunta kokonaisuudessaan, vastaa siitä, että taloyhtiö maksaa menonsa.

    Uusia kerrostaloja ei ole viime vuosina mennyt kovinkaan montaa nurin sijoittajariskin johdosta. Nuorisosäätiö taisi lehdistössä julkaistujen tietojen mukaan ajaa jonkun asunto-osakeyhtiömuotoisen uudiskohteen Lahdesta konkurssiin, mutta harvassa sellaiset tapaukset ovat toistaiseksi olleet.

 2. Tämä aiheuttaa myös sen että kun tuo on ostajilla tiedossa – viimeistään nyt – niin kynnys ostaa tuollaisesta yhtiöstä on suurempi ja myyntiajat joko venyvät tai kauppa ei käy. Kiva olla ostamassa yhtiöstä jossa vaihtoehtona on muutaman kymmenen asunnon vuokrakeskittymä.

 3. Olisihan se nyt täysin hullua antaa sille normijampalle vaikka se -10% alennusta tai ottaa se huomioon jo myyntihinnassa (jos siis sijoittajalle tarvii antaa -15%) varmistaakseen asunnon myyminen. Tosin Lujan kohteita nähneenä en ihan äkkiä ostaisi.

 4. Jamppavaan, vaatimustasosi on melko korkea.
  Lujatalolla sekä asiakastyytyväisyys että laatumaine ovat kummatkin tutkimuksen mukaan koko alan parhaat.

  1. Laatumaine- ja asiakastyytyväisyystutkimukset eivät vastaa todellisuutta vasn heijastavat yrityksen onnistumista mieliluvan luonnissa. Todellisuudessa maalikon om erittäin vaikea arvioida rakennustyön laatua, ellei siinä ole huomattavan suuria laatupoikkeamia.

 5. purnaajilla unehtuu, että monet kohteet olisivat tod.näk. jääneet aloittamatta ilman sijoittajasopimuksia. Sehän tässä on se grynderin kannalta merkittävin juttu….

 6. Tässähän tehdään20 luvun lehto ja consti uusintoa , niillähän meni aluksi kaikki putkeen , ruusutkin kukki rintataskussa huononakin päivänä , lopuksi tuntu ettei edes kypärä pysy päässä saati mitta kädessä….kun takin avaa jo lähtötelineissä .

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat