Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistösijoittajat joustavat vuokrissa ja aukioloajoissa – yhteiskäyttötiloissa on hiljaista

Suuret kiinteistösijoittajat seuraavat tarkasti hallituksen tekemiä päätöksiä ja vuokralaistensa tilannetta. Esimerkiksi eläkeyhtiöt antavat liiketilojensa vuokralaisille vuokrajoustoja.

Osa Kämp Gallerian liikkeistä on sulkenut ovensa koronaviruksen aiheuttaman asiakaskadon vuoksi. Kuva Gallerian remontin ajalta muutamia vuosia sitten. Kuva: Sami Kero / HS

Eläkeyhtiö Ilmarinen kuului niiden yhtiöiden joukkoon, jotka tarjoavat omistamiensa kauppakeskusten vuokralaisille joustoja vuokranmaksuun.

”Viime viikolla annoimme vuokralaisille mahdollisuuden laittaa aukioloajat niin sanotusti kellumaan, sillä kyllä me täällä näimme päiväkohtaisten myyntien seurannastamme, että tilanne alkoi olla todella huono. Vuokranmaksun keskeytyksistä ryhdyttiin heti neuvottelemaan sitä kipeimmin tarvitsevien yritysten kanssa ja heille tarjotaan riittävän pitkä maksuaika takaisin”, Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila kertoo.

Myös esimerkiksi Varma ja OP Kiinteistösijoitus ovat ilmoittaneet vuokrajoustoista.

Laurilan mukaan vuokrissa ensin katsotaan kahden kuukauden ajan, miten tilanne kehittyy. Hän ei halua arvioida mitä lähipäivät tuovat tullessaan esimerkiksi kauppakeskusten aukioloaikojen rajoitusten tai liiketilojen sulkemisten suhteen.

Ilmarisen kokonaan suoraan omistamissa kauppakeskuksissa esimerkiksi Kämp Galleriassa ja Keravan Karusellissa osa yrittäjistä on jo sulkenut liikkeensä.

Kiinteistömanagereilla sama ongelma

Kiinteistösijoittajien neuvonantajilla ja  kiinteistökonsulttiyhtiöillä on sama tilanne vuokralaisten kyselyiden kanssa. Suurin osa yhteydenotoista kohdistuu vuokranmaksuun.

”Pienyritykset on vaikeuksissa ja meidän tehtävämme on yhteydenottojen jälkeen selvittää päämiehen eli kiinteistön omistajan kanssa millaista strategiaa he näissä poikkeusoloissa noudattavat,”, Newsec Property Asset Managementin toimitusjohtaja Miro Karttunen kertoo.

Karttusen mukaan esimerkiksi kiinteistöjen manageroinnissa poikkeustilanteisiin on varauduttu jo perustoiminnassakin, joten toimintavalmius on hyvä. Kaikki ei-kiireelliset kiinteistökäynnit ovat nyt odottamassa parempia aikoja.

Karttusen mukaan muutamien kotimaisten eläkeyhtiöiden viime viikolla ilmoittamat vuokrien siirtomahdollisuudet avasivat uuden vaiheen.

”Eläkeyhtiöt avasivat keskustelun ja me jatkamme sitä esimerkiksi ulkomaalaisten päämiestemme kanssa, sillä heistä kaikki eivät esimerkiksi kiinteistösijoitusrahastojen suuren koon vuoksi seuraa vaikkapa juuri Suomen tilannetta. Tilanne elää kuitenkin koko ajan, joten sitä pitää seurata tarkasti.”

Karttunen huomauttaa, että esimerkiksi vuokrien suhteen eri yritysten ja sijoittajien reagointia seurataan tarkasti, jotta voitaisiin muodostaa edes jonkinlainen yhteneväinen markkinakäytäntö.

”Sijoittajilla on erilaisia strategioita ja jokaisen kanssa pitää erikseen keskustella, oli kyseessä sitten keskieurooppalainen pankki tai kotimainen eläkeyhtiö.”

Jatkuvasti päivittyvää ohjeistusta

Kiinteistöalan etujärjestössä Raklissa on valmisteltu erilaisia ohjepaketteja esimerkiksi kiinteistönomistajille ja rakennuttajille.

”Olemme työstäneet ohjeistuksen rakennushankkeisiin liittyen, joka sisältää tietoa sekä YSE 1998 että KSE 2013 mukaisista sopimuksista. Tavoitteena on, että rakennustyömaillakin pystytään minimoimaan tilanteen aiheuttamat haitat mahdollisuuksien mukaan. Teimme myös ohjeistuksen vuokrasopimuksista ja kiinteistöjen ylläpidosta”, Raklin toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen kertoo.

Laurikainen huomauttaa, että hyvä yhteistyö alojen toimijoiden ja sopimuskumppaneiden kesken on arvokasta tällaisessa tilanteessa. Eniten häntä huolestuttaa se, miten epidemia saadaan pidettyä hallinnassa, ja millaiset vaikutukset sillä on ihmisten terveyteen.

”Toinen suuri huoli on toki se, kuinka yhteiskunnan taloudellinen tilanne saadaan turvattua ja minimoitua pysyvät vauriot. Tässä tarvitsemme valtiovallan aktiivisia ja merkittäviä toimia.”

Kiinteistösijoitukset pitävät

Raklin Laurikainen ei ole huolestunut siitä, että kansainväliset kiinteistösijoittajat kaikkoaisivat epidemian jälkimainingeissa Suomesta tai että kiinteistörahastoista tulisi joukkopako ja kiinteistöjen arvot romahtaisivat. Tarvittaessa lunastusten jäädyttäminen on tehokas toimi.

Kiinteistömarkkinoiden keskeiset toimijat ovat pääosin kotimaisia ja ulkomaisia institutionaalisia sijoittajia, jotka sijoittavat markkinoille suoraan tai välillisesti eli rahastojen kautta. Muita merkittäviä toimijoita ovat kiinteistöihin sijoittavat listatut pörssiyhtiöt ja erikoissijoitusrahastot.

”Huomioitavaa on, että valtaosa rahastojen tekemistä sijoituksista Suomen markkinassa on juuri näiden edellä mainittujen ammattimaisten sijoittajien varoja, joiden sijoitushorisontti on hyvinkin pitkä.”

Epidemia voi pitkittyessään kuitenkin huonontaa reaalitalouden näkymiä ja heikentää sitä kautta kiinteistöjen tuottoja.

”Vielä kuitenkin pari viikkoa sitten rahastojen toiminnan merkittävin ongelma oli, ettei ostettavaa ollut markkinoilla tarpeeksi. Vaikka ymmärrettävästi markkinat ovat tällä hetkellä rauhoittuneet, tulee aktiivisuus todennäköisesti palaamaan heti kun tilanne alkaa normalisoitua. Kiinteistöt näyttävät myös edelleen varsin houkuttelevilta muihin sijoituslajeihin verrattuna”, Laurikainen toteaa.

Newsecin Miro Karttunen huomauttaa, että vielä viime viikolla kansainvälisten kiinteistösijoittajien kanssa tehtiin kauppaa normaaliin tapaan. Uusissa toimeksiannoissa esimerkiksi teknisiä kunto- ja taustaselvityksia eli niin sanottuja due diligence -selvityksiä ei nyt voida paikan päällä tehdä ostettavissa tai myytävissä kohteissa.

”Suomi on tämän kriisinkin jälkeen kansainvälisille kiinteistösijoittajille niin sanottu vakaa turvasatama”, Karttunen sanoo.

Coworking-tiloissa on hiljaista

Kiinteistösijoitusyhtiö Technopoliksen Uma Workspace -yhteiskäyttö- tai coworking-tilojen johtaja Karita Huotarin mukaan tilat ovat tyhjentyneet samaa tahtia kuin tavanomaisissa yrityksissäkin työntekijöiden siirryttyä tekemään töitä kotoa käsin. Uma Workspace -tiloja on kuudessa eri maassa.

”Arvioisin, että tiloissa työskenteleviä on tällä hetkellä 10-15 prosenttia normaalitilanteeseen verrattuna. Etenemme päivä kerrallaan, sillä tilanteet esimerkiksi eri Pohjoismaissa vaihtelevat suuresti. Tilat ovat kaikkialla auki, mutta käytössä on lyhennettyjä aukioloaikoja ja henkilökunta palvelee jäseniä osan päivästä etänä. Jäsenet pääsevät tiloihin normaalisti, mutta hiljaista on.”

Tilojen vuokranmaksuissa pyritään pysymään sovituissa aikatauluissa. Tarpeenmukaan joustavien tilojen lyhyin irtisanomisaika on vain yksi kuukausi. Irtisanomisia on jo ollut melkein jokaisessa kohteessa muutamia.

”Meillä pystyy aloittamaan ja lopettamaan joustavasti, jos tilanne muuttuu. Meille pääsee enemmän kuin tervetulleesti sitten aina takaisinkin. Elämme hyvin poikkeuksellisia aikoja ja välillä tuntuu siltä, muuttuvien työntekemisen tapojen kohdalla käynnissä olisi suuri ihmiskoe”, Huotari huomauttaa.

 

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Kiinteistösijoittajat joustavat vuokrissa ja aukioloajoissa – yhteiskäyttötiloissa on hiljaista”

 1. Veikkaan, että avokonttoreiden rakentamisen yleistyminen tyrehtyy tähän pandemiaan, ja että koppikonttorit tai enintään muutaman työntekijän tilat lähtevät taas yleistymään, ja että etätyö jää pysyvästi aiempaa isommalle tasolle. Se riski, että koko avokonttori voi olla riskialuetta, jos jollain on joku tauti, jäi viime vuosina usein mainitsematta, kun avokonttoreiden taloudellisuudesta puhuttiin.

  1. Lintsaava etätyöntekijä koppikonttorissa ovi kiinni sanoo:

   Eiköhän työn laatu määrittele tämänkin jälkeen millaisissa tiloissa yritys työskentelee. Kaikkeen työhön ja kaikille ihmisille etätyö tai koppikonttorissa nyhertäminen ei vain toimi.

 2. Senaatti teki ensimmäisenä isona vuokranantajana yhteispäätöksen vuokranalennuksista hankalassa asemassa olevien pk-yritysasiakkaidensa osalta. Huhti- ja toukokuun vuokrat jätetään perimättä kokonaan hankalassa asemassa olevilta pk-yrityksiltä: https://www.senaatti.fi/2020/03/25/senaatilta-100-n-vuokranalennus-vaikeuksissa-oleville-pk-yrityksille/

  Paine siihen, että muutkin isot vuokranantajat paitsi antavat maksuaikaa, myös leikkaavat vuokralaskuja, lienee kasvanut.

  1. Tai edellyttää tuon 100 %:n vuokranalennuksen saaminen erillistä hakemusta Senaattiin, ja perustelun esittämistä, mutta vuokranalennuksen hakeminen on paljon helpompaa kun nyt on tiedossa, että Senaatilla vuokranantajana on koko yhteinen linjapäätös siitä, että hyvin perustelluissa tilanteissa vuokranmaksuvelvollisuuden voi saada 2 kuukaudelta kokonaan pois.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat