Arkta kasvoi ja kannatti muun muassa puurakentamisen vetämänä

Arkta on osoittanut, että puurakentamiseen, vastuullisuuteen ja leaniin panostaminen kannattaa. Hyvällä liiketuloksellaan Arkta nousee Kreaten, Lujatalon, Hartelan ja Skanskan rinnalle yhtenä koronavuoden onnistujista.

Arkta on osoittanut, että niin vihreys ei ole pois kannattavuudesta vaan päinvastoin parantaa sitä. Kuvan kohde on tulossa Helsingin Vuosaareen.

Arktan kasvu jatkui vuonna 2020.  Konsernin liikevaihto kasvoi 113 miljoonaan euroon (97 vuonna 2019) liikevoiton ollessa 4,7 prosenttia (7,7). Sijoitetun pääoman tuotto oli 10 prosentttia (14). Kannattavuus ei siis pysynyt ihan kasvun tahdissa, mihin tosin syynä oli myös poikkeuksellinen koronavuosi. Kannattavuus oli useimpiin kilpailijoihin nähden yhä hyvä.

Konsernin omavaraisuusaste on erinomainen 49 prosenttia ja Arkta on käytännössä velaton.

”Olemme onnistuneet strategiamme linjaamisessa hyvin, mikä näkyy liikevaihtomme kasvuna vuonna 2020 ja tulevaisuuden varmistamisena mm. rakennusoikeuden kasvattamisella premium-paikoilta. Konsernin  yhtiöissä on valtavasti erinomaista osaamista esimerkiksi energiatehokkaasta suunnittelusta ja  rakentamisesta, joista olemme pystyneet kehittämään rakenneratkaisuja ja yhteisiä toimintatapojamme ja  sitä kautta parantamaan tuottavuuttamme,” Maarit Sääksi, Arkta-konsernin toimitusjohtaja sanoo tilinpäätöstiedotteessa.

Maarit Sääksi on Arkta-konsernin toimitusjohtaja. Yhtiön perustaja Esa Kiiveri on hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Arkta

Ylöjärveläisestä Arkta on kasvanut yritysostojen kautta pirkanmaalaisesta talonrakentajasta valtakunnalliseksi konserniksi, jolla on toimintaa myös pääkaupunkiseudulla ja Vaasan ympäristössä. Konsernin palveluksessa työskenteli viime vuoden lopulla 233 henkeä.

Konsernin kivijalkoja ovat asuntojen ja julkisten tilojen rakentaminen sekä seinäbetonielementtituotanto. Puurakentajien kärkikaartiin Arkta nousi ostamalla muutama vuosi sitten Rakennusliike Reposen.

Konsernin yhtiöistä asuntorakentamisesta vastaavat Arkta Rakennus Tampereen talousalueella ja Arkta Reponen pääkaupunkiseudulla. Konsernin julkitilarakentamisen uudis- ja korjausrakentamiseen keskittyvät yhtiöt ovat pääkaupunkiseudulla  toimiva Arkta Rakennuskultti ja Vaasassa sekä Pohjanmaalla toimiva Arkta Kultti.

”Asuntotuotantoa leimasi vuonna 2020 uudisasuntojen hetkellinen koronasta aiheutunut kysynnän lasku  kuluttaja-asiakkaiden keskuudessa, joka korjaantui jo syksyllä”, Sääksi kertoo.

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereen  talousalueella kiinteistösijoitukseen ja yhteiskunnallisille rakennuttajille valmistui ennätysmäärä  asuntokohteita. Vuoden lopussa asuntotuotannon tilauskanta niin pk-seudulla kuin Tampereen alueella oli korkealla tasolla.

Tämän vuoden alkavista kohteista Sääksi nostaa erityisesti esiin energiatehokkaan kolmen  puukerrostalon kokonaisuuden rautatieaseman läheisyydessä Vantaan Tikkurilassa sekä Helsingin  Kuninkaantammen Karnevaalin puukerrostalo. Työn alla on myös viherrakentamisen  kehityshanke Helsingin Vuosaareen.

Vaasassa jäähalli Vaasan Sähkö  Areena saneerattiin ja osin uudisrakennettiin lattiasta kattoon. Marraskuussa allekirjoitettiin hankesopimus Närpiön uuden yläkoulun hybridirakentamisesta.

Vihreän rakentamisen edelläkävijä

”Olemme erityisen ylpeitä siitä, että konsernin tavoitteet hiilineutraalin vihreän rakentamisen  edistäjänä mahdollistivat uusia projekteja ja vahvistavat Suomen hiilineutraalisuus tavoitetta.  Pääkaupunkiseudulla toimiva Arkta Reponen on suomalaisen puukerrostalorakentamisen pioneeri, mutta nyt  edistämme ympäristövastuullista rakentamista myös Tampereella. Vuorekseen rakentuu parhaillaan Suomen  suurin kuuden kerrostalon täyspuukerrostalokortteli Kuusikko ja Koivistonkylän Ilokkaanpuistoon ekologinen,  omaa aurinkoenergiaa hyödyntävä asuinalue.”

Viime vuonna Arktassa aloitettiin vastuullisuusstrategian päivitys, jossa huomioidaan niin  ympäristö-, sosiaalinen sekä hallinnollinen ja taloudellinen vastuu. Kaikkien hankkeiden suunnittelussa ja  toteutuksessa painotetaan ympäristöä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavien materiaalien,  työtapojen ja järjestelmien käyttöä. Arkta on mukana useissa tutkimushankkeissa kehittämässä  rakentamista ja pienentämässä hiilijalanjälkeä toiminnassaan.

”Arktassa vastuullisuus on nimenomaan tekoja. Pelkästään tänä vuonna valmistuu  noin 650 Arkta-kotia, joista yli 300 uutta kotia puukerrostaloon pk-seudulla ja Tampereella, ja tulemme  tuplaamaan määrän tulevana kahtena vuotena,” Sääksi sanoo.

Arkta Rakennuskultti voitti Helsingin kaupungin suunnittelukilpailun luontoarvoihin keskittyvällä oppimiskeskus Camelotilla Kuninkaantammessa, jossa etsittiin SR-toteuttajaa  (suunnittele ja rakenna),

Suomen suurin puurakenteinen Martta Wendelinin päiväkoti  Tuusulassa on Arkta Rakennuskultin uusin juuri aloitettu haastava ekologinen rakennuskohde

Leanilla hukkaa pois materiaaleista ja tekemisestä

Maarit Sääksi vastasi ennen Arktalle tuloaan YIT:n tuottavuusloikasta. Siinä sovellettua lean-ajattelua käytetään Arktassakin.

Heinolassa sijaitseva Arkta Laatuseinä valmistaa betonielementtejä lean-ajattelulla ja samaa ollaan viemässä koko konserniin.

”Lean-filosofia haastaa karsimaan hukkaa materiaalivirroissa ja henkilöiden  työskentelytavoissa. Jatkamme leanin kehitystyötä, mikä merkitsee konsernitasolla jo merkittäviä  kustannus- ja ympäristöhyötyjä,” Sääksi kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Arkta kasvoi ja kannatti muun muassa puurakentamisen vetämänä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat