Kokeile kuukausi maksutta

Lupamäärä kasvoi yli 3 prosenttia ja asuntoaloitukset kasvoivat kolmanneksella

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi vuoden takaisesta. Rakennuslupia myönnettiin joulu-helmikuussa 3,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloitusten kappalemääräinen kasvu oli  peräti 32,7 prosenttia.

Kuuntele juttu

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin joulu-helmikuussa yhteensä 7,3 miljoonaa kuutiometriä, 3,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetyssä kuutiomäärässä kasvua vuotta aiemmasta oli 30,9 prosenttia. Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 9,1 prosenttia.

Asuinrakennushankkeille myönnettiin joulu-helmikuussa rakennuslupia yhteensä 2,9 miljoonan kuutiometrin verran, vuotta aiemmin määrä oli 2,2 miljoonaa kuutiota.

Kerrostaloille myönnettiin rakennuslupia kuutioina huomattavasti enemmän kuin vuotta aiemmin, kasvua vuodentakaisesta oli 42,9 prosenttia. Pientaloille myönnetty kuutiomäärä kasvoi 11,2 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin joulu-helmikuun aikana kaikkiaan 9 300 asunnolle. Määrä oli 22,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 9 730 asunnon rakentaminen ja asuntoja valmistui 8 930 kappaletta.

 

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni joulu-helmikuun aikana 4,3 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 5,0 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 3,7 prosenttia.

Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 7,1 miljoonan kuutiometrin edestä, 15,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 32,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vuosi sitten helmikuussa korona ei ollut vielä ehtinyt vaikuttaa rakentamiseen vaan vaikutukset alkoivat näkyä aloituksissa vasta huhtikuussa, joskin varovaisuus lisääntyi jo maaliskuussa.

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien.

Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi maaliskuussa 1,9 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Erityisesti vahvan viimeisimmän puolivuotisen myötä tilavuuden liukuva vuosisumma oli maaliskuussa 4,3 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lupamäärä kasvoi yli 3 prosenttia ja asuntoaloitukset kasvoivat kolmanneksella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat