Koronan vaikutukset eivät näkyneet vielä maaliskuussa aloituksissa

Aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi maaliskuussa 2,4 prosenttia helmikuusta.  Joulu-helmikuussa asuinrakentamisen aloituksia oli jopa 40,3 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vallitsevan poikkeuksellisen tilanteen takia Tilastokeskus julkaisee aloitettujen rakennushankkeiden ennakollisia tietoja maaliskuulta ja vastaavaa aikasarjaa vuodesta 2018.

Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi maaliskuussa 2,4 prosenttia helmikuusta. Vastaavasti helmikuussa kasvua oli 1,0 prosenttia tammikuusta. Koronan vaikutusta ei ole vielä nähtävissä rakennushankkeiden aloituksissa.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin joulu-helmikuussa 6,4 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 30,0 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 23,5 prosenttia ja muu kuin asuinrakentaminen 32,6 prosenttia.

Kuutiomäärä väheni eniten julkisen palvelurakentamisen sekä teollisuus- ja varastorakentamisen kuutiomäärissä. Ainoastaan liike- ja toimistorakentamiseen myönnetty kuutiomäärä kasvoi vuodentakaisesta.

Tarkastelujakson alhaista kuutiomäärää selittää erityisesti joulu-tammikuun vähäiset kuutiomäärät vuoden takaisiin verrattuna.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni

Asuinrakentamiseen myönnettiin joulu-helmikuun aikana rakennuslupia 2,0 miljoonaa kuutiometriä, kun vastaava määrä vuotta aiemmin oli 2,6 miljoonaa kuutiometriä. Asuinrakentamisessa kerrostalojen kuutiomäärä väheni 31,3 prosenttia ja pientalojen 4,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamisen osuuden lasku myönnetystä kuutiomäärästä näyttää pysähtyneen ja kääntyneen jopa pieneen kasvuun alkuvuoden aikana. Vuoden 2018 alussa sen osuus oli yli 35 prosenttia ja nyt noin 28 prosenttia kaikesta rakentamisesta.

Rakennuslupia myönnettiin joulu-helmikuussa kaikkiaan 7 054 asunnolle, määrä väheni 22,0 prosenttia vuodentakaisesta. Edellisen vuoden vastaavan ajankohdan määrä oli 9 049 asuntoa.

Rakennustuotannon volyymi väheni edelleen

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni joulu-helmikuun aikana 2,6 prosenttia vuodentakaisesta. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 20,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamisen aloituksia oli jopa 40,3 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Koronan vaikutukset eivät näkyneet vielä maaliskuussa aloituksissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat