Kokeile kuukausi maksutta

Asuntorakentamisessa käynnissä hurja ralli – lupamäärät ja aloitukset olivat loppukeväästä ennätystasolla

Huhti-kesäkuussa käynnistyi yhteensä 17 323 asunnon rakentaminen, joka on tilastohistorian suurin määrä aloitettuja asuntoja. Kasvua oli jopa 81,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuntorakentamiseen myönnettiin toisella vuosineljänneksellä rakennuslupia 4,2 miljoonaa kuutiometriä, mikä tarkoittaa 14,4 prosentin kasvua vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon.
Kuuntele juttu

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2021 huhti-kesäkuussa aikana yhteensä 13,5 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 1,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamisessa tahti on kuitenkin aivan toinen. Niille myönnettiin toisella vuosineljänneksellä rakennuslupia 4,2 miljoonaa kuutiometriä, mikä tarkoittaa 14,4 prosentin kasvua vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon.

Lupia myönnettiin toisen neljänneksen aikana kaikkiaan 13 196 asunnolle. Määrä oli 12,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samalla ajanjaksolla käynnistyi yhteensä 17 323 asunnon rakentaminen, joka on tilastohistorian suurin määrä. Kasvua oli jopa 81,2 prosenttia vuodentakaisesta. Valmistuneita asuntoja oli 9 200 kappaletta.

Luvista kerrostalohankkeille myönnettiin 2,2 miljoonaa ja pientalohankkeille 2,0 miljoonaa kuutiometriä. Pientaloille myönnetty kuutiomäärä on Tilastokeskuksen mukaan ollut viimeksi näin korkealla tasolla kolme vuotta sitten. Pientalojen kuutiomäärä kasvoi 18,9 prosenttia ja kerrostalojen kuutiomäärä 7,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamisen volyymi kasvoi huhti-kesäkuussa 5,8 prosenttia, kun taas muun kuin asuinrakentamisen volyymi väheni 5,5 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin kaikkiaan 13,8 miljoonan kuutiometrin edestä.

Asuinrakentamisen aloituksia oli Tilastokeskuksen mukaan 5,2 miljoonaa kuutiometriä, 61,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Asuinrakentamisen kannattelee koko toimialaa

Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla rakennuslupia myönnettiin kaikkiaan 19 957 hankkeelle ja 22,8 miljoonalle kuutiometrille. Vastaavat vuodentakaiset luvut olivat 18 522 hanketta ja 21,7 miljoonaa kuutiometriä.

Tilastokeskuksen mukaan asuinrakentamisen kuutiomäärä kannatteleekin 19,2 prosentin kasvullaan koko rakentamisen runsaan viiden prosentin kasvua. Muu kuin asuinrakentaminen väheni ajanjaksolla 0,5 prosenttia vuodentakaisesta vastaavasta ajanjaksosta.

Tarkasteltaessa koko puolivuotiskautta 2021, myönnettiin rakennuslupia 7,4 miljoonaa kuutiometriä. Kerrostaloissa lupamäärä oli 4,1 miljoonaa kuutiometriä, jossa kasvua oli 17,8 prosenttia. Pientalojen kuutiomäärä oli 3,3 miljoonaa ja kasvua 18,4 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin tammi-kesäkuussa kaikkiaan 23 845 uudelle asunnolle, jossa kasvua oli viime vuoteen nähden 18,4 prosenttia.

Ennakkotietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma kasvoi heinäkuussa 0,4 prosenttia kesäkuusta. Tilavuuden liukuva vuosisumma pysyi edelleen reippaassa 10,9 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Rakentaminen on palautunut hyvälle tasolle.
Asuntorakentamisen kappalemäärät ovat taas huippukorkealla. Aloituksissa vuosineljännes on nykyisen mittaushistorian kovin. Vuosisumma aloituksissa  oli peräti 48355  asuntoa.
Koronan vaikutukset näkyvät yhä toimitilarakentamisessa.
Koronan yksi positiivisia vaikutuksia on ollut verkkokaupan ja sen myötä logistiikkatilojen tarpeen kasvu.
Julkinen rakentaminen ei ole toipunut sairaalabuumin vaimenemisesta.
Helsingin seutukunta on asuntorakentamisen vetureita Tampereen ohella. Tampereella tosin lupamäärä nyt hieman notkahti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntorakentamisessa käynnissä hurja ralli – lupamäärät ja aloitukset olivat loppukeväästä ennätystasolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat