Senaatti rakennuttaa huippumodernin tutkimusnavetan ja biokaasulaitoksen – Somersoralle maanrakennushanke

Senaatti-kiinteistöt on aloittanut uuden tutkimusnavetan rakentamisen Jokioisilla.  Automaattinen tutkimusnavetta valmistuu Luonnonvarakeskuksen (Luke) käyttöön syksyllä 2022.

Maanrakennustyöt ovat alkaneet tutkimusnavetta-hankkeessa. Kuva: Markus Näriäinen / Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit

Rakentamisen alkuvaiheessa tontilla tehdään maanrakennus- ja louhintatöitä. Varsinainen navetan  rakentaminen aloitetaan maanrakennustöiden jälkeen keväällä 2022, ja työt valmistuvat syksyllä 2022.

Humppilantieltä tutkimusmaatila-alueelle johtava uusi, turvallisuutta parantava tie otetaan käyttöön syyskuun aikana. Maarakennusurakoitsijaksi on valittu Somersora.

”Saimme hankkeelle elokuun alussa rakennusluvan, ja olemme aloittaneet rakennusalueen raivauksen ja maanrakennustyöt. Aloitamme syyskuussa kallion louhintatyöt, josta saattaa aiheutua alueella jonkin verran melua ja tärinää. Kiinnitämme tontilla tehtävään louhintaan erityistä huomiota”, hanketta johtava rakennuttajapäällikkö Henri Konttinen Senaatti-kiinteistöstä kertoo.

Luke varustelee uuden automaattisen tutkimusnavetan uusimmalla lypsy-, rehustus- sekä mittausteknologialla. Navetta vastaa laaja-alaisesti maidontuotannon, lypsylehmien genetiikan, metabolian, ravitsemuksen ja hyvinvoinnin sekä uusimman teknologian tutkimuskysymyksiin.

”Olemme kilpailuttaneet tutkimusmaatilan keskeiset järjestelmät, kuten automaattisen lypsyjärjestelmän, karkearehun syöntikyvyn mittauslaitteiston ja lannankäsittelyssä olennaisena osana olevan biokaasulaitoksen”, tutkimusmaatilan uudistamisesta vastaava Luken ryhmäpäällikkö Piia Kairenius sanoo.

Luke on hakenut tutkimusnavetalle ja biokaasulaitokselle tarvittavat ympäristöilmoituksen ja ympäristöluvan, jotka on myönnetty elokuussa.

Uuden tutkimusnavetan valmistumisen jälkeen Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa tutkimusnavetan läheisyyteen erillisen kotieläinten monitoimitutkimustilan pääosin tuotantoeläinten yksityiskohtaista tutkimusta varten. Vanha tutkimusnavetta puretaan uuden tutkimusnavetan käyttöönoton jälkeen.

Uuden tutkimusnavetan toiminnallisen suunnittelun on toteuttanut 4dBarn ja rakennussuunnittelusta vastaa Rakennusinsinööritoimisto Tiimi. Hankkeen rakennusurakoitsija kilpailutetaan loppuvuodesta 2021.

Kokonaisuudessaan tutkimusmaatilan rakennustyöt valmistuvat kesällä 2023. Koko tutkimusmaatilan uudistamisen alustavat rakentamiskustannukset ovat noin 13 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Senaatti rakennuttaa huippumodernin tutkimusnavetan ja biokaasulaitoksen – Somersoralle maanrakennushanke”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat