Turussa tehdään jättimäistä 26 kerrostalon ryhmäkorjaushanketta – arvo 60 miljoonaa

Turun Hepokullassa toteutetaan parhaillaan peräti 7 taloyhtiötä ja 26 kerrostaloa käsittävää monivuotista ryhmäkorjaushanketta.

Toukokuussa 2021 alkanut ja kevääseen 2024 kestävä yli 60 miljoonan euron arvoinen remontti toteutetaan liukuvasti siten, että parhaimmillaan 4 taloyhtiötä on työn alla samanaikaisesti.

Huonokuntoiseksi päässeet asuinkerrostalot uudistetaan perusteellisesti. Vesi-, sähkö- ja datajärjestelmät, julkisivut, märkätilat ja kellarit remontoidaan. Yksi merkittävimmistä uudistuksista on kaukolämmön vaihtuminen maalämpöön. Poistoilman talteenoton, paremman lämmöneristämisen ja muiden toimien ansiosta taloyhtiöiden hiilidioksidipäästöt vähenevät yli 500 tonnilla vuodessa.

Remontin lisäksi alueelle on kaavailtu myös uudisrakennuksia. ”Olemme jättäneet taloyhtiöiden kanssa kaavahakemuksen Turun kaupungille, joka mahdollistaisi jopa 10 uuden kerrostalon rakentamisen alueelle”, hankkeessa suunnittelusta, projektinjohdosta ja valvonnasta vastaavan Korjauspartnerit oy:n markkinointi- ja kehitysjohtaja Jussi Eronen kertoo tiedotteessa.

Yksittäiset taloyhtiöt eivät saa lainaa saneerauksiin

Turussa sijaitseva Hepokullan lähiö on klassinen suomalainen 1970-luvulla rakennettu lähiö, jonka rakennukset muistuttavat toinen toistaan. Rakennusten huonon kunnon vuoksi alueen asuntojen arvo on laskenut niin alhaiseksi, etteivät pankit pysty myöntämään lainaa kaikkiin yksittäisten taloyhtiöiden tarvitsemiin saneerauksiin.

Taloyhtiöiden ryhmäkorjaushankkeena näinkin laajamittaiset hankkeet voidaan kuitenkin toteuttaa. Kun suuri osa alueen rakennuskannasta päivitetään nykypäivän standardeja vastaaviksi, asuntojen ja alueen arvo nousee. Myös kustannukset tippuvat, kun esimerkiksi materiaalitilauksia voi tehdä suurempia eriä kerralla.

Hepokullan lähiö on vain yksi monesta muusta vastaavassa tilanteessa olevasta suomalaisesta lähiöstä, joissa suuret remontit odottavat. ”Ryhmähankkeiden täytyy lyödä kansallisesti läpi, jotta lähiöitä voidaan korjata isommassa mittakaavassa. Pahimmillaan lähiöiden rakennukset ja jopa tuhansien ihmisten kodit voivat joutua purkupäätösten uhreiksi”, Eronen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turussa tehdään jättimäistä 26 kerrostalon ryhmäkorjaushanketta – arvo 60 miljoonaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat