Kokeile kuukausi maksutta

”Millä substanssilla me tarkastelisimme ilmastoselvitystä?” Rakennusvalvojat hämmästelevät ympäristöministeriön asetusehdotusta

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtajan Pekka Seppälän mukaan olisi epäloogista, jos uuden lain myötä rakennustarkastajien vastuulle määrättäisiin ilmastoselvityksen tarkastaminen.

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Seppälä haluaa selvät linjaukset ilmastoselvityksen tarkastamiseen.

Ympäristöministeriön ehdotus hallituksen esitykseksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Takaraja lausunnoille on 7.12.

Jo aiemmin ympäristöministeriö pyysi lausuntoja luonnoksesta ympäristöministeriön asetukseksi rakennuksen ilmastoselvityksestä ja sen perusteluista sekä arvioinnin tueksi valmistellusta vähähiilisyyden arvioinnin menetelmäohjeesta.

Rakennustarkastusyhdistys nosti esille ilmastoselvityksen tekijälle asetettavat vaatimukset. Yhdistyksen ympäristöministeriölle toimittamassa lausunnossa viesti oli selvä:

”Kaikilla pääsuunnittelijoilla, rakennussuunnittelijoilla ja erityissuunnittelijoilla ei ole nyt ja ilmeisesti ei jatkossakaan riittävää asiantuntemusta tehdä ilmastoselvitystä, vaikka onkin tärkeää, että he ovat omalla osaamisella ovat mukana siinä työssä alusta lähtien hyvän kokonaistuloksen saavuttamiseksi.  Kaikkien hankkeiden suunnittelijatiimissä ei ilmeisesti siis jatkossakaan ole tätä osaamista ja pätevyyttä.”

Rakennusvalvontaviranomaisen rooliin ei ole aiemmin kuulunut toimia myös ympäristöasiantuntijana. Rakennusvalvojat ottivat myös tähän kantaa:

”Useimmilla rakennustarkastajilla ei ole riittävää substanssiosaamista, että he voisivat tarkastaa jatkossa ympäristöselvityksen sisällön oikeellisuutta. Lähtökohtana tulisi olla, että julkinen rakennusvalvonta ottaa vastaan kelpoisen ympäristöselvityksen laatijan tekemän dokumentin ja arkistoi sen osaksi rakennuslupaa. Sama periaatehan koskee myös muita selvityksiä ja  erityissuunnitelmia. Muutamissa isommissa rakennusvalvonnoissa toki riittävää asiantuntemusta voi olla, mutta ei kattavasti kaikissa.”

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtajan Pekka Seppälän mukaan nykyiset resurssit eivät likimainkaan riitä ympäristöselvityksen sisällön oikeellisuuden tarkistamiseen. Tarkistaminen, tai oikeastaan sen yrittäminen, veisi liikaa kapasiteettia ja olisi pois rakennusvalvojien perustyöstä.

”Tälläkään hetkellä rakennusvalvojathan eivät tarkasta rakennussuunnitelmia. Tehtävämme on viranomaiskatselmointi, että hankkeissa ovat mukana kelpoisat suunnittelijat. Olisi epäloogista, jos uuden lain myötä rakennustarkastajille tulisi tällainen uusi ilmastoselvityksen tarkastushomma”, Seppälä sanoo Rakennuslehdelle.

”Kunnissa rakennusvalvontojen resurssit ovat jo nyt tiukilla. Ilmastoselvityksen tarkastaminen ei sovi toimintamallimme, niin sanotun lakisääteiseen suhteutetun valvonnan periaatteeseen.”

Rakennustarkastusyhdistys on viime päivinä pitänyt ympäristöministeriön edustajien yllä keskustelua, jossa uusia lakiehdotuksia on yhdessä tarkasteltu.

Moni muukin taho vastustaa ilmastoselvityksen vaatimista laajamittaisten korjausten yhteydessä. Olemassa olevassa rakennuskannassa käytön ajan energiankulutus on merkittävä ympäristövaikutusten aiheuttaja. Esimerkiksi Kiinteistöliiton mukaan olisi oleellista keskittyä olemassa olevien rakennusten energia- ja tehotehokkuuteen, jota varten on jo olemassa korjausrakentamisen energiamääräykset.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Millä substanssilla me tarkastelisimme ilmastoselvitystä?” Rakennusvalvojat hämmästelevät ympäristöministeriön asetusehdotusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat