Kokeile kuukausi maksutta

”Virolaisia on vedottu pysymään Suomessa” – Koronan matkustusrajoitukset  iskevät vuokratyöntekijöihin

Työntekijän kotivierailun aiheuttama karanteeni on lopettanut palkanmaksun.

Kotimatka voi lopettaa ulkomaisen työnteijän palkanmaksun karanteenin ajaksi.

Aalto Henkilöstöpalvelujen toimitusjohtaja Jake Aalto kertoo, että koronavirus vaikuttaa selkeästi Baltiasta ja Puolasta tulevien työntekijöiden tilanteeseen.

”Puhelin on soinut tänään aika tavalla.”

Puolan raja on jo kiinni ja sama tapahtuu huomenna Viron osalta.

”Juuri soitettiin yhdestä elementtitehtaasta, että viiden henkilön puolalainen työkunta jäi tulematta. Kyllä korona hämmentää tilannetta”, Aalto sanoo.

Virolaiset eivät ole lähdössä joukolla

Virolaisten keskuudessa ei ole Aallon mukaan sellaista liikehdintää, että he olisivat lähdössä joukolla takaisin kotimaahansa.

”Työmailta on vedottu, että virolaiset pysyisivät Suomessa. Työmailla samoin kuin tilaajilla on huoli aikataulujen pitämisestä.”

Sen sijaan uusien työntekijöiden rekrytoiminen esimerkiksi Latviasta ja Virosta on nyt vaikeaa. Ihmiset ovat aikaisempaa varovaisempia. Korvaavia työntekijöitä ulkomailta on vaikea löytää päättyvien työsuhteiden tilalle. Nyt panostetaan Aallon mukaan kotimaisiin ja täällä jo oleviin ulkomaisiin työntekijöihin.

Isoja vaikutuksia

Korona voi vaikuttaa todella isoihin hankkeisiin. Aalto kertoo, että  isoja teollisuuden huoltoseisokkeja saattaa siirtyä myöhempään aikaan. Niiden pitäisi alkaa huhtikuun alussa. Niihin tarvitaan 10000 työntekijää.

Huoltotöihin oli tulossa henkilöstöä muun muassa Italiasta, Saksasta ja Baltiasta.

”Sellaisia tummia pilviä on, että hankkeita siirtyy. Rakennusalan ja teollisuuden väki on niin kansainvälistä.”

Puolet työntekijöistä ulkomailta

Korona vaikuttaa myös siten, että Henkilöstöpalvelujen työntekijöitä on karanteenissa. Sen takia joudutaan hankkimaan uusia majoitustiloja.

Jos koulut ja päiväkodit sulkeutuvat, silläkin on vaikutusta myös rakennusalaan. Vanhemmat joutuvat hoitamaan lapsiaan kotona, ja tilalle pitäisi löytää tekijöitä.

Aalto Henkilöstöpalvelujen palkkalistoilla on noin 600 vuokratyöntekijää. Valtaosa niistä on pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa, mutta Keski-Suomessakin on toimintaa.

Porukasta noin 180 henkeä työskentelee tuoteteollisuudessa. Rakennusalalla työskentelee 200-250 henkeä. Työntekijöitä vuokrataan muun muassa logistiikkapalveluihin.

Ulkomaisten työntekijöiden osuus on noin puolet eli heitä on noin 300 henkeä. Siitä joukosta arviolta puolet on pysyvästi Suomessa, toinen puoli on Suomessa keikalla.

Betonielementtitehtaat ovat isoja asiakkaita.

Aalto on huolissaan siitä, että koronan vaikutukset saattavatkin levitä sitä kautta, että esimerkiksi elementtitehtaat tai osatoimittajat eivät pysty toimittamaan tavaraa. Se viivästyttäisi hankkeita.

Työntekijöitä pitäisi Aallon mukaan yrittää suojella myös työpaikalla tartunnalta.

”Teollisuudessa ja rakentamisessa pystytään myös jakamaan porukkaa erilleen. On työnjohdollinen haaste, etteivät henkilöt ole liian lähekkäin.”

Kiistaa karanteeniajan palkasta

Koronaviruksen karanteenit ovat synnyttäneet uuden henkilöstöongelman ja kiistan.

Työntekijöitä on ohjeistettu, ettei Suomesta saa matkustaa ulkomaille. Jos matkustaa, kotiinpaluuta seuraavan kahden viikon karanteeniajalta ei makseta palkkaa. Siihen ei saa sairaustodistusta.

Kelan maksamaa karanteenikorvausta puolestaan saa vain, jos tartunta on todettu. Sen tekee tällä hetkellä ainoastaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Rakennusliiton kanta on toinen. Se käy selvästi esiin liiton verkkosivuilta. Mikäli työntekijä on vapaa-ajallaan matkustanut ulkomaille, on terve, eikä tartuntatautilain mukainen virkasuhteinen lääkäri ole määrännyt häntä karanteeniin, hänellä on työntekovelvoite matkan jälkeen.

Jos työnantaja estää työntekijän työskentelyn ilman lääkärin antamaa karanteenimääräystä, työnantaja maksaa Rakennusliiton mukaan työntekijälle palkan työstä vapauttamisen ajalta.

Aallon mukaan tilanteesta on keskusteltu parin tehtaan kanssa. Työntekijöiden testaamista matkan jälkeen on harkittu, mutta tartunta ei näy heti testissä.

Aalto Henkilöstöpalvelun työntekijöistä on vajaat kymmenen henkeä vapaaehtoisessa karanteenissa. Heille ei makseta palkkaa.

”Olemme toimineet työnantajapuolen, EK:n ja Henkilöstöpalveluliiton ohjeilla. Työntekijöitä oli ohjeistettu, ettei ulkomaille pidä mennä”, Aalto sanoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä hyvin ulkomaisten työntekijöiden tilanteen. Kyse ei ole lomamatkoista, vaan he menevät tapaamaan perhettään.

”Tämä on tosi hankala tilanne työntekijöille, joilla on perhe kotimaassaan. Nämä ovat heille kotimatkoja.”

Jos työntekijöille maksetaan Rakennusliiton ohjeistuksen mukaan palkkaa, se jää sopimusten mukaan vuokratyövoimaa käyttävien yritysten kontolle. Kyse olisi pääosin elementtitehtaista.

”Tekemämme sopimus on sellainen, että vuokratyöntekijöitä palkkaavien yritysten on noudatettava työehtosopimusta.”

Aalto toivoo, että viranomaiset selkeyttäisivät vuokratyöntekijöiden karanteenia koskevaa palkkasäännöstöä. Myös valtion maksama tuki voisi olla paikallaan.

Rakennusliiton sivuillakin todetaan, että koronan aiheuttama tilanne on ainutlaatuinen ja sen vuoksi työmarkkinoilla on erilaisia tulkintoja. Työntekijöiden ja työnantajien välillä voi syntyä erimielisyyksiä. Ensi vaiheen tulkintaoikeus riitatilanteessa on työnantajalla kuten ennenkin, liitto toteaa.

Norjalainen konserni

Aalto Henkilöstöpalvelut on osa norjalaista henkilöstöalan konsernia Otiga Groupia. Brändejä on yhteensä 12.

Aalto Henkilöstövuokrauksen lisäksi myös Personalhuset toimii Suomessa.

Aallon mukaan konserni on Pohjoismaissa kahdeksanneksi suurin henkilöstövuokraaja ja Suomessa kymmenen suurimman joukossa. Hän on itse osakkaana konsernissa.

Juttua on päivitetty 17.3.2020 kello 17.00 lisäämällä virolaisten lähtemistä käsittelevä osuus.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “”Virolaisia on vedottu pysymään Suomessa” – Koronan matkustusrajoitukset  iskevät vuokratyöntekijöihin”

  1. Nyt näköjään matkustusrajoitukset iskevät vielä enemmän, kun entistä isompi osa lentokoneista jää kentälle ja laivoja jätetään satamiin. Hallituksen tämän päiväisellä linjauslistalla luki lisäksi: ”Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta.” Saattaa virolaisista työntekijöistä osa palata nyt pidemmäksi ajaksi Viroon, ruotsalaisista Ruotsiin ja venäläisistä Venäjälle. Suomeen saattaa palata muualla matkoilla ja töissä olleita. Joidenkin lähteiden mukaan ainakin Espanjan Aurinkorannikolla olisi aika paljonkin väkeä yrittämässä palata Suomeen. Saa nähdä, mitä tästä kaikesta oikein seuraa.

    1. Tästä kaikesta seuraa globaalin kaaoksen paheneminen entisestään.

  2. Muistakaa vedota myös mahdollisessa maanpuolustustilanteessa, kun olette jättäneet suomalaiset työkykyiset ulkopuolelle jo liian pitkäksi aikaa.

  3. Miten jos palkkaisivat vaikka suomalaisia🤔

  4. Nauttikaa halvoista tuontimiehistä nyt naattikkaa naattikaa. Ahneella on…. Loppu

  5. Nyt on hyvä ratsata Viron kilvissä olevat autot.

  6. Ongelma on se että nyt kaikki , ihan saatanan kaikki vakuusarvot on täysin 0 , sis 0 koska millään ei ole rahallista arvoa , ostajia 0 , kun ja jos tilanne paranee tähän iskee kiinni heti hyenaat jotka vielä nyt pelkää itsekin äkki lähtöä , heti hyökätään kiinni ku sika limppuun kun tilanne paranee , ahdinko on silloin veturi , ei auta hallitus puheet eikä tuuleen heitettu euronippu

  7. Ei kannata unohtaa että liki koko suomi on ulkomaisten omistuksessa ja nämä ulkomaiset rahastot ei tunne mitään armoo , kun ruvetaan hakemaan niitä voittoja osakkeenomistajille , jotka itsekin ovat saaneet nyt osumia , tulee päälle ku siperian pakkaset , vakuusarvosi on nyt ongelma nro 2.

  8. Jahans. RT näköjään haluaa pitää orjat töissä ja poissa omien perheidensä luota. Näin ne todelliset arvot paljastuvat kriisitilanteissa. Mainospuheissa onkin sitten omat lauseensa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat