Enää muutama viikko nollaan tapaturmaan

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuoteen 2020 on aikaa reilut 30 päivää. Päivien määrä on rakennusalalle merkityksellinen, sillä ensi vuoteen mennessä on ollut tarkoitus kitkeä työtapaturmat pois rakennusalalta – tai tarkemmin Rakennusteollisuus RT:n jäsenyrityksistä. Rakennusteollisuus teki vuonna 2010 kymmenvuotisen ohjelman, jonka iskulauseena on ollut Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa 2020.

Tavoite on kova ja samalla hienon kunnianhimoinen. Kuten usein on todettu, jokaisella työntekijällä on oikeus päästä kunnossa kotiin työpäivän jälkeen.

Kovin hyvältä tavoitteen osalta ei kuitenkaan näytä, vaikka yrityksissä on tehty vuosia hyvää työtä ja tapaturmien ja kuolemien määrä on saatu paljon pienemmäksi kuin takavuosina. Valitettavasti rakennustyömailla on tapahtunut tänä vuonna kuolemantapauksia enemmän kuin moneen vuoteen.

Kuolemia ja onnettomuuksia näyttää tapahtuvan suhteessa paljon pienillä työmailla ja esimerkiksi pientalojen kattotöissä. Isommissa kohteissa työturvallisuus on jo arkipäivää ja tapaturmia on pystytty kitkemään pois koulutuksella, perehdytyksellä sekä arkipäiväisillä toimilla ja niiden tarkkailulla.

Siitäkin huolimatta vuosi 2020 kolkuttaa armottomasti muutaman viikon päässä. Nollaan tapaturmaan ei rakennusalalla päästä. Nyt olisikin aika ottaa uusi yhteinen tavoite ja pohtia yhdessä keinoja sen saavuttamiseksi. Jatkossakin isot ja keskisuuret yhtiöt ovat keskeisessä roolissa työturvallisuuden edistämisessä. Alalla olisi syytä pohtia, miten pienet yritykset ja työmaat saadaan samaan imuun. Ohjeiden ja valvonnan lisäksi tarvitaan kulttuurinmuutosta, joka lähtee yksilöiden halusta huolehtia omasta ja työkaverin turvallisuudesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Enää muutama viikko nollaan tapaturmaan”

Vastaa