Kokeile kuukausi maksutta

Järkyttävä tilasto: rakennusalalla kuollut tänä vuonna jo seitsemän työntekijää ja yksi sivullinen

Tilastot synkkenivät ennestään, kun työntekijä menehtyi pudottuaan katolta omakotitalotyömaalla Porvoossa.

Tapaturmavakuutuskeskuksen havainnekuva Vihdissä tammikuussa tapahtuneesta onnettomuudesta.
Kuuntele juttu

Rakennusalalla on kuollut tänä vuonna enemmän ihmisiä kuin vuosiin. Tähän mennessä on kuollut seitsemän työntekijää ja yksi sivullinen.

Tapaturmavakuutukeskuksen tietojen mukaan viime vuonna rakennustyömailla kuoli neljä työntekijää. Vuonna 2017 rakennustyömailla kuoli kaksi henkeä ja vuonna 2016 yksi työntekijä. Rakennusalan työpaikkakuolemat ovat siis selvässä kasvussa.

Rakennuslehti koosti Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) keräämien tietojen ja lehtitietojen pohjalta listan kaikista vuoden työpaikkakuolemista.

Kuolema 1

Rakennusalan tämän vuoden työtapaturmatilasto synkkeni maanantaina lisää, kun kaksi kattotöitä tehnyttä miestä putosi kaksikerroksisen omakotitalon katolta Porvoossa Länsi-Haikon alueella.

Toinen miehistä kuoli ja toinen loukkaantui. Hänet toimitettiin ambulanssilla sairaalahoitoon. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Östnyland.

Itä-Uudenmaan poliisista vahvistetaan Rakennuslehdelle, että poliisi tutkii työtapaturmaa, jossa on menehtynyt yksi henkilö.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan yksi työntekijä oli liukastunut ja lähtenyt liukumaan kohti katon reunaa, jolloin toinen työntekijä oli yrittänyt tarttua häneen, mutta horjahtanut ja lähtenyt myös liukumaan alas.

Silminnäkijän mukaan kumpikin putosi noin 8-10 metrin korkeudelta eikä kummallakaan havaittu mitään kattotyössä vaadittavia turvavälineitä, kuten esimerkiksi turvavaljaita.

Kuolema 2

Siikajoella 30. lokakuuta paikallisen betoniyrityksen kiviaineksen murskausasemalla menehtyi yksi ihminen.

Soramontun lumista mäkeä ylöspäin ajettaessa kuorma-auto lähti liukumaan ja kaatui oikealle kyljelleen. Kuljettaja, joka oli itsenäinen työnsuorittaja, putosi ohjaamosta ja puristui rungon alle. Kuljettaja ei käyttänyt turvavyötä.

Kuolema 3

Vieremällä kuoli sivullinen 14. elokuuta. Ajoneuvonosturi kaatui ja sen puomi osui 76-vuotiasta miestä keskivartaloon. Mies kuoli tapahtumapaikalle.

Maatilalla rakennettiin lietesäiliötä ja paikalla oli nosturi- ja maanrakennusyrityksen työntekijöitä. Nosturilla nostettiin betonisia säiliöelementtejä paikalleen, kun nosturi kaatui.

Kuolema 4

Uudessakaupungissa 8. heinäkuuta rakennusmies menehtyi pudottuaan korkealta rakennustyömaalla. Rakennusmies oli ollut viemässä tuotepakettia kerrostalon kuudenteen kerrokseen mastolavaa käyttäen.

Rakennusmies oli ilmeisesti siirtymässä mastolavan työtasolta kerrostalorakennuksen parvekkeelle ja liukastui. Liukastumisen seurauksena rakennusmies putosi maahan ja sai maahan iskeytymisessä kuolemaan johtaneet vammat.

Kuolema 5

Kuusamossa Destian työmaalla tapahtui kuolemaan johtanut työtapaturma 6. kesäkuuta. Yhtiön aliurakoitsijana työskennellyt työntekijä kuoli murskausaseman korjaustöissä tapahtuneessa työtapaturmassa.

Kaksi työntekijää oli ollut hitsaamassa etumurskaimen syöttökaukaloon teräslevystä lisälaitaa. Lisälaita oli nostettu kaivukoneen kauhaa ja nostoliinaa avuksi käyttäen syöttökaukalon takapäähän. Kaivukoneen kauha oli hitsaustöiden aikana pudonnut ja osunut molempiin työntekijöihin. Toinen työntekijä kuoli kauhan alle puristumisen seurauksena ja toinen sai lieviä vammoja.

Kuolema 6

Järvenpäässä 22. toukokuuta rakennustyömaan työntekijä menehtyi pudottuaan noin 20 metrin korkeudesta teräsrakenteisen varastohallin katolta. Työntekijä oli työparinsa kanssa katolla asentamassa savunpoisto- ja kattoluukkuja ennen onnettomuuden sattumista. Todennäköisesti työntekijä horjahti tai astui harhaan ja putosi. Työntekijä ei käyttänyt putoamisen estäviä valjaita.

Kuolema 7

Porvoossa 11. helmikuuta ajoneuvonosturin kuljettaja putosi nosturin puomin päältä rakennustyömaalla. Työmaalla oltiin asentamassa telineitä. Telineasennuksen yhteydessä nosturin puomia piti jatkaa, jolloin puomi oli ajettu vaakatasoon. Kuljettaja oli kiivennyt vaakatasossa olleen puomin päälle ja pudonnut maahan noin neljän metrin korkeudesta. Maahan iskeytymisen seurauksena kuljettaja sai kuolemaan johtaneet vammat.

Kuolema 8

Vihdissä 18. tammikuuta rakentamisen toimialalla toiminut virolainen yrittäjä jäi kaatuvan lamellihirsistä koostuvan seinän alle omakotitalon rakennustyömaalla. Yrittäjä oli ollut yhdessä ajoneuvonosturin kuljettajan ja asennusryhmän kanssa asentamassa seinää paikoilleen. Kyseessä oli ns. vapaasti seisova seinä. Seinää ei ollut tuettu väliaikaisesti, jolloin se ulkopuolisen voiman vaikutuksesta kaatui yrittäjän päälle.  Yrittäjä kuoli puristumisen seurauksena saamiinsa vammoihin.

Juttua päivitetty 19.11. Lisätty Porvoossa 18.11. tapahtuneen onnettomuuden tiedot.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Järkyttävä tilasto: rakennusalalla kuollut tänä vuonna jo seitsemän työntekijää ja yksi sivullinen”

  1. liikenteessä laitetaan merkein vauhtia hitaammaksi ja veroja lisää kun halutaan turvallisuutta , kuis raksoilla , mites 0 toleranssit ja eettiset säännöt sanoo.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat