ROTIA rakentamiseen Jussi Mattila Yksi kommentti

Fitness-ranneke myös rakennuksille?

Oma terveys ja henkikulta ovat jokaiselle tärkeitä. Vaikka terveydestä huolehtiminen on periaatteessa yksinkertaista, käytännössä se onkin monesti yllättävän vaikeaa. Laiminlyömme helposti itseämme esimerkiksi liikkumalla liian vähän tai syömällä yksipuolisesti ja liikaa.

Rakennusten kunnossapidosta löytyy samankaltaisuuksia oman itsemme kunnossapidon kanssa. Kaikki – ja ainakin ammattilaiset tietävät, miten taloa hoidetaan hyvin. Jostain syystä asioita jää kuitenkin tekemättä.

Terveysasioiden hallintaan on kehitetty viime vuosina uusia apuneuvoja, kuten ”self monitoring” -laitteita. Esimerkkinä fitness-ranneke, joka muistuttaa, jos olet istunut liian pitkään. Sama laite mittaa myös askeleita ja matkaa sekä muistuttaa, jos liikunta on jäänyt liian vähäiseksi.

Self monitoring -laitteet seuraavat hyvin yksinkertaisia, jopa ilmiselviä asioita. Niiden tehtävänä onkin lähinnä muistuttaa ja herätellä, jotta kiinnostuisimme arkipäiväisistä terveyteemme vaikuttavista asioista. Ja saada sen pohjalta aikaan positiivista toimintaa.

Entä huonossa kunnossa olevat kiinteistöt – olisiko meidän syytä lähestyä rakennuksiin kertynyttä kymmenien miljardien korjausvelkaa uusin keinoin?

Kunnossapidossa olisi liian helppoa syyttää asiantilasta pelkästään rahapulaa.

Rahaa kyllä on. Kyse on usein enemmänkin siitä, mihin käytämme varat.

Jospa meidän pitääkin kehittää rakennuksillekin fitness-ranneke, joka muistuttaa aika ajoin esimerkiksi ajankohtaisista tarkastuksista ja huoltotoimista?

”Rannekkeen” hoitamattomista hommista toistuvasti lähettämät moitteet voisivat kannustaa parempaan kiinteistönpitokulttuuriin.

Vai onko sittenkin niin, että oikea ammattilainen muistaa tehdä työnsä ilman vähä-älyisen rannekkeen muistutteluakin?

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Tä on ihan mahatava idea, että olisi hyvä kehittää sellainen systeemi, jonka avulla rakennusten kuntoa ja toimivuutta voidaan seurata ja ylläpitää. Nykypäivänä ihmiset panostavat aivan eritavalla iseensä ja omaan jaksamiseen, miksei siis myös asumiseen ja rakentamiseen. Talojen kunto ja toimivuus vaikuttavat ihmisten terveyteen, hyvinvointiin ja jaksamiseen. Olen täysin samuilla linjoilla kanssasi!

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia