Kokeile kuukausi maksutta

Nainen johdossa on vieläkin harvinaisuus

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentaminen on perinteisesti ollut miehinen ala. Vaikka naisten määrä rakennusalalla on viime vuosina merkittävissäkin tehtävissä kasvanut, ovat he silti rakennusalan johdossa poikkeus. Yritysten hallitusten kokoonpanoissa on ollut sama tilanne.

Yritysten oman sääntelyn on ajateltu hoitavan tasa-arvon kuntoon ikään kuin itsestään. Todellisuus on kuitenkin toinen. Naisten osuus isojen pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä on 35 prosenttia ja keskisuurissa ja pienissä pörssiyhtiöissä 32 prosenttia.

Rakennusala jää selvästi keskiarvon alapuolelle, kun sitä verrataan kaikkiin pörssiyhtiöihin. Tämä käy ilmi Rakennuslehden tekemästä selvityksestä, jossa tarkasteltiin 12:n rakennusalan pörssiyhtiön hallituksia tuoreiden yhtiökokousvalintojen jälkeen ja verrattiin niitä viime vuoden tilanteeseen.

Lue lisää: Tasa-arvo jää rakennusyhtiöissä vielä kauaksi – vain yksi yritys pääsee tavoitteeseen

Vuodesta 2026 alkaen EU velvoittaa kaikki yli 250 hengen pörssiyritykset huolehtimaan, että tasa-arvo toteutuu yritysten hallituksissa. Rakennusalalla jatkossa vähintään 40 prosenttia hallituspaikoista tulee kuulua naisille. Direktiivi koskee yritysten hallituksia ja hallintoneuvostoja, ei esimerkiksi johtoryhmiä.

Kiintiöiden täyttämiseen voi tulla kiire. Aikaa on enää pari vuotta. Isoissa pörssiyhtiöissä kiintiöiden täyttämiseen on osattu jo ennakolta varautua, mutta pienemmille sopeutuminen on vaikeampaa.

Tasa-arvotavoitteen toteutumiseksi ylipäätään rakennusalalla on yhteisesti kiinnitettävä huomiota siihen, että nuoret naiset hakeutuvat alalle. Minkäänlaista sukupuolesta johtuvaa epäasiallista kohtelua ei hyväksytä, ja urakehitys on mahdollista harjoittelijasta aina johtotehtäviin.

Myös alan palkkatasa-arvo on varmistettava. Edelleenkin naiset saavat rakennusalalla selvästi vähemmän palkkaa miehiin verrattuna.

Tasapaino sukupuolijakaumassa tuo yrityksiin monimuotoisuutta ja parhaassa tapauksessa edistää rakennusalan yrityksen kehitystä yhä parempiin tuloksiin.

Kiintiöiden lisäksi tarvitaan myös omaehtoista muutosta ylimmässä johdossa ja hallituksissa. Muutosta ei tapahdu, jos sitä ei aktiivisesti haluta ja edistetä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Nainen johdossa on vieläkin harvinaisuus”

  1. Tämä on edelleen käsittämätöntä tänä päivänä. Itse naisena olen saanut useasti huomata, että vaikka muilla aloilla tapahtuu paljon edistystä, jopa presidentti, piispa ja pääministeri on voinut olla nainen , mutta rakennusalalla vallitsee edelleen kivikautiset ajattelutavat. Tämä ala kehittyy ja tulee jatkuvasti uusia järjestelmiä, materiaaleja ja koneita. Olisiko aika jo työntää nämä dinosaurusajan ajattelu- ja toimintatavat tälläkin saralla romukoppaan.

  2. Esim. toimarin pesti vaatii yleensä taaksensa mm. tuotantopäällikön ja tuotantojohtajan töitä.
    Näitä miehet yleensä tekevät.

    Sen sijaan naiset enemmän hakeutuvat mm. tukitoimintoihin.
    Niistä ei tietenkään pääse toimariksi niin hyvin kuin tuotannon johtamisesta -mikä onkin tämä eron tuova asia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Anne Korhonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/anne-korhonen/