Kokeile kuukausi maksutta

Onko rakennusala ollut kiltti?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vielä ehtii! Nimittäin toivoa joulupukilta lahjoja rakennusalalle jouluksi ja ensi vuodelle. Nähtäväksi jää, onko ala ollut sen verran kiltti, että lahjalista toteutuisi.

Toivelistan kovin paketti olisi valtiovallan suhdannelahja heikossa jamassa olevalle alalle. Yrityksiä kaatuu nyt sellaista tahtia, että hirvittää. Suhdannekäänteestä ja esimerkiksi asuntorakentamisen piristymisestä ei ole vielä mitään kunnon merkkejä. Maan hallitus on kyllä syksyn aikana tehnyt alaa auttavia toimenpiteitä, mutta tiukassa tilanteessa toiveena on, että lahjasäkistä löytyisi vielä jotain yllätystä, joka helpottaisi yritysten ja työntekijöiden asemaa.

Joulurauhaa ja sen jatkumista voi toivoa puolestaan koko työmarkkinoille. Hallituksen kaavailemat työelämän ja sosiaaliturvan uudistukset ovat tuoneet eri aloille mielenilmauksia koko syksyn ajan, ja tunnelma on koko ajan kiristymään päin. Rakennusalalle lakot ja häiriöt sopivat nyt erityisen huonosti.

Jokaiselle yksittäiselle työntekijälle on syytä toivoa tasapuolista ja -arvoista kohtelua. Edelleen naisten ja miesten palkoissa on suunnittelu- ja rakennusalalla selittämättömiä eroja naisten tappioksi. Myös asenteissa on edelleen kehitettävää, samoin esimerkiksi ulkomaisten työntekijöiden kohtelussa. Vastuullisuus-sana on jo kovasti käytössä, toivottavasti myös itse asia on yhä enemmän totta ensi vuonna.

Ja ehkä se kaikkein tärkein lahja: jokaiselle alalla toimivalle työntekijälle voi ankeampien aikojen keskellä toivoa kuitenkin innostavia hankkeita, hyviä hetkiä työn ääressä ja ylpeyttä omasta työstä. Kaikille esihenkilöille on puolestaan toivottava jaksamista ja viisautta luotsata työntekijöitä vaikean suhdanteen yli. Organisaation tila punnitaan huonoina aikoina, ja se, miten nyt toimitaan, näyttää tulevaisuuden suunnan.

***

Vuosi alkaa kääntyä lopuilleen – kiitos kaikille lukijoille, ilmoittajille ja yhteistyökumppaneille! Tämän viikon jälkeen seuraava paperi-Rakennuslehti ilmestyy hieman normaalia pidemmän joulutauon jälkeen 26.1. Verkkosivuilla kerromme uutisia koko ajan – toivottavasti yhä enemmän myös myönteisiä sellaisia alan suhdanteen kehittymisestä.

Olkoon alkava vuosi menestyksellinen!

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Onko rakennusala ollut kiltti?”

  1. Mistä syystä yritysten pörssikurssit nousee, kun infotaan sopeutuksesta ?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/