Rakennusala kelpaa taas malliksi

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto pääsivät viime viikolla vähin äänin sopuun rakennustyöntekijöiden uusista työehtosopimuksista.

Järjestöt saivat neuvottelutuloksen valmiiksi hyvissä ajoin ennen nykyisen sopimuskauden umpeutumista. Se on hieno saavutus nykyisellä palkkakierroksella, jossa syksyn ja talven mittaan ehdittiin ajautua monella alalla vaikeisiin asentoihin ja työtaistelutoimiin. Valtakunnansovittelijan toimistossakin ehti jo olla ruuhkaa ja kireitä tunnelmia.

Rakennusalan sopimus on ensimmäinen koronakaudella solmittu työehtosopimus Suomessa, ja se tietysti selittää osittain nopeaa aikataulua. Järjestöt korostivatkin tuoreeltaan töiden jatkumista poikkeusoloissa mahdollisimman häiriöttömästi. Sopimus myös sisältää erillisen kriisilausekkeen, joka auttaa reagoimaan mahdollisiin rajuihin heilahduksiin taloudessa yleisen linjan mukaisesti.

Koronaviruskriisi varmastikin vauhditti päätöksentekoa, mutta sopimuksen valmistuminen hyvissä ajoin kertoo alan hyvästä kulttuurista, jossa usein on kuljettu omia polkuja muihin toimialoihin verrattuna, mutta saatu myös paljon aikaiseksi.

Edellisen tulokierroksen ajautuminen toissa keväänä törmäyskurssille ja lakkoihin sekä työsulku-uhkiin oli varsin poikkeuksellinen tapahtumasarja rakennusalalla. Edellisistä laajemmista työtaistelutoimista oli ehtinyt kulua useampi vuosikymmen.

Keväällä 2018 aprikoitiin, jättikö kiihkeä ja kärjistynyt neuvottelukierros jotakin hampaankoloon sopijaosapuolten välillä. Nyt näyttää, ettei ainakaan mitään sellaista, mikä olisi estänyt uuden sopimuksen saamisen valmiiksi lähes pikavauhtia, kun maassa on poikkeusolot ja tarvitaan koko yhteiskuntaa hyödyttäviä toimia. Vastuulliset järjestöt tekivät vastuullisia päätöksiä vaikeassa tilanteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusala kelpaa taas malliksi”

Jätä kommentti