Kokeile kuukausi maksutta

Taloyhtiö työllistää – jos uskaltaa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Taloyhtiöissä on eletty muutama vuosi poikkeusaikaa. Koronakevät 2020 lykkäsi yhtiökokouksia ja siirsi ne monissa yhtiöissä osin verkkoon. Samalla monet suunnitelmat pienistä ja suurista remonteista siirtyivät eteenpäin, kun tilanne oli epävarma ja päätöksiä ei pystytty tekemään tai remontteja käynnistämään tautivaaran takia.

Poikkeusaika on jatkunut tavalla tai toisella tähän kevääseen. Käynnissä on parhaillaan kiivain yhtiökokouskausi, eivätkä taloyhtiöt pääse tänäkään keväänä kokoontumaan kovin seesteisissä tunnelmissa. Esimerkiksi remonttien tiellä ovat nyt hurjasti kohonneet rakentamisen hinnat ja materiaalipula, joka paheni Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

Taloyhtiöissä eletään muutoinkin kovien kustannuspaineiden alla, sillä varsinkin energian kallistuminen ja yleinen hintojen nousu tuovat tarvetta nostaa vastikkeita.

Pelkästään kurjuutta taloyhtiöiden kevääseen ei kuulu, sillä maan hallitus lisäsi vastikään kehysriihen ja varautumisen ministerityöryhmän päätöksillä valtion tukea tälle ja ensi vuodelle taloyhtiöiden energiaremonttien ja sähköautojen latauspisteiden rakentamista varten.

Aran kautta jaettavista 140 miljoonan euron lisäavustuksista asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamiseen kohdistetaan 100 miljoonaa, sähköautojen latausinfran rakentamiseen 30 miljoonaa ja kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kiinteistöjen maakaasusta ja öljylämmityksestä luopumiseen 10 miljoonaa.

Energiakorjausten ja latausmahdollisuuksien edistäminen liittyy suoraan energian säästöön ja nyt ajankohtaiseen energiaomavaraisuuteen.

Taloyhtiöistä on siis tulossa paljon työtä suunnittelijoille ja rakentajille – jos vain taloyhtiöt uskaltavat epävarmassa tilanteessa ja nousevien korkojen keväässä tehdä päätöksiä korjausten aloittamisesta.

Rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisilla on tällaisella hetkellä tärkeä rooli taloyhtiöiden pohtiessa päätöksiään. Hyvällä palvelulla ja riittävällä ja selkeällä viestinnällä taloyhtiöt ehkä uskaltautuvat tekemään omaisuutensa kannalta olennaisia päätöksiä. Ja päinvastoin: jos tekeminenkin tuntuu hähmäiseltä ja epävarmalta, päätöksiä on helppo lykätä vielä vuodella eteenpäin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiö työllistää – jos uskaltaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat