Työhyvinvoinnista lisää tuottavuutta

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan työturvallisuudessa keskitytään yleensä puhumaan työtapaturmista ja niiden karsimisesta. Hyvä niin. Tärkeintä on, että työntekijät pääsevät ehjinä kotiin. Yritykset ovat tehneet hyvää ja päämäärätietoista työtä turvallisuuden kehittämisessä.

Rakennusalallakin työ on kuitenkin monitahoinen vyyhti. Turvallisuuden lisäksi yhä tärkeämpää on työhyvinvointi. Varsinkin työnjohdossa ja asiantuntijarooleissa työ muuttuu koko ajan monimutkaisemmaksi ja haastavammaksi. Digitalisoituva rakentaminen, uudet menetelmät ja yhteistyömuodot sekä monikansalliset alihankintaketjut vaativat tekijöiltä uusia taitoja.

Rakentamisen määrän hurja nousu viime vuosina lisäsi työtä, kiristi aikatauluja ja toi työmaille paljon uusia tekijöitä. Monissa yrityksissä herättiinkin esimerkiksi juuri työnjohdon selviytymiseen, ja viime aikoina on kehitetty erilaisia tapoja tukea työntekijöiden arkea. Se on erinomaista kehitystä.

Rakennusalan kulttuuri ei varsinaisesti ole kannustanut avautumaan esimerkiksi omasta jaksamisesta tai murheista. Kun työ muuttuu, myös kulttuurin on muututtava. Rakentamisessa eletään nyt tasoittuvan suhdanteen aikaa, eikä mitään paniikkilaskua ole näköpiirissä. Nyt onkin oivallinen aika kehittää työhyvinvointia.

Yritykset ovat jo selvästi heränneet uudistamaan omaa toimintaansa. Työhyvinvointiin investoiminen kannattaa, sillä hyvinvoiva työntekijä on todennäköisesti innostuneempi ja tuottavampi kuin jatkuvien ongelmien ja huonon mielen kanssa painiva. Työnantajien kannattaa siis tehdä kaikki mahdollinen työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Olennaista on myös muistaa työntekijän oma rooli: lopulta jokainen on itselleen ja työyhteisölleen vastuussa omasta ja muiden viihtymisestä työpaikalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työhyvinvoinnista lisää tuottavuutta”

Jätä kommentti