Kokeile kuukausi maksutta

Kaivosjätti löysi Lapista maailmanluokan malmisuonen

Meillä suomalaisilla ei luultavasti ole aavistustakaan, millaisten rikkauksien päällä seisomme. Vihje maanalaisista oloista saatiin keskiviikkona, kun brittiläinen kaivosyhtiö Anglo American paljasti, miten korkeita mineraalipitoisuuksia sen tutkimassa Sodankylän Sakatin malmiossa on.

Meillä suomalaisilla ei luultavasti ole aavistustakaan, millaisten rikkauksien päällä seisomme. Vihje maanalaisista oloista saatiin keskiviikkona, kun brittiläinen kaivosyhtiö Anglo American paljasti, miten korkeita mineraalipitoisuuksia sen tutkimassa Sodankylän Sakatin malmiossa on.

Yhtiön mukaan Kersilön kylässä sijaitsevassa Sakatin esiintymässä on kuparia paikoin jopa kolme prosenttia ja nikkeliä kaksi ja puoli prosenttia. Yleensä jo yli prosentin mineraalipitoisuudet ovat suuria. Lisäksi esiintymässä on kultaa ja platinaa.

”Vuosisadan malmilöytö”, kommentoi tutkimusjohtaja Pekka A. Nurmi Geologian tutkimuskeskuksesta (GTK).

GTK:n asiantuntijoiden mukaan mittaustulosten arvoa lisää se, että korkeita pitoisuuksia on mitattu monesta kohdasta. Sitä, kuinka sakeaa malmi on koekairausreikien välissä, voi vain arvuutella. Sekin on huomionarvoista, että Anglo American ei ole löytänyt malmisuonen päätä vielä mistään ilmansuunnasta tai syvyydestä.

Malmilöydöksiä on vaikea vertailla

Ilmiselvästi Anglo Americanin tähtäimessä on kaivos, vaikka arktisen alueen johtaja Jim Coppard ei haluakaan aiheesta puhua. Hänen mukaansa kaivos tulisi vasta vuosien päästä. Ennen sitä on varmistettava vielä ainakin esiintymän koko. Coppardin mukaan alustavat tulokset tarkimmin tutkitun alueen ulkopuolelta ovat hyviä.

Anglo American on yksi maailman suurimmista kaivosyhtiöistä. Sodankylä on tällä haavaa sen ykköskohde Euroopassa. Yhtiö on aloittamassa siellä muun muassa asuntojen ja toimitilojen rakentamista.

STT:n haastattelemat useat asiantuntijat korostavat, että malmilöydöksiä on hankala vertailla, koska eri malmioissa on eri metalleja ja vieläpä erilaisissa muodoissa. Lisäksi arvostukseen vaikuttavat ainakin tekniikan ja maailmanmarkkinoiden kehitys. Professori Magnus Ericsson ruotsalaisesta Raw Materials Group -tutkimusyhtiöstä kuitenkin arvioi, että Sakatin esiintymän kaltaista ei ole löydetty Euroopasta ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen.

Aluejohtaja Risto Pietilä GTK:sta korostaa, että Suomessa maan pinta on tutkittu hyvin. Sen sijaan Sakatin kaltaisia maanalaisia esiintymiä tunnetaan huonosti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Kaivosjätti löysi Lapista maailmanluokan malmisuonen”

  1. Mitä me tästä hyödytään, jos sen omistaa joku brittiläinen yhtiö?

    1. laittas valtio rahoja mielummin kaivosinvestoihi.

  2. Mun mielestä, jos tilanne tosiaan on se, ettei valtio/mikään suomalainen firma vielä pysty meidän omia rikkauksiamme hyödyntämään, niin ei se tarkoita, että oikeudet (kaivoslaki!) pitäisi antaa muille maille. Ne varat pysyisivät meidän jälkeläisiämme varten siellä maan povessa tallessa vaikka 200 vuotta, ei tämän sukupolven ole pakko kaikkea nyt heti mulle saada. Oikein ottaa päähän tulevien sukupolvien puolesta!
    Tätä menoa Suomi on banaanivaltio 40 vuoden kuluttua…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat