Kokeile kuukausi maksutta

Käynnissä ovat muutosten hetket

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentamisen matalasuhdanteen loppu ei vielä häämötä, mutta päivä päivältä ollaan lähempänä hetkeä, jolloin romahtanut vapaarahoitteinen asuntorakentaminen alkaa normalisoitua. Samalla muukin rakentaminen asettuu taas paremmin nousu-uralle. Aikaa voi kulua kuukausia, mutta syklisen alan vaihtelu takaa aina niin nousuja kuin laskujakin. Tasaista on yleensä vain hetkellisesti.

On kiinnostavaa nähdä, millaisessa asennossa tulevaan nousuun lähdetään. Parin vuoden taantumassa on jo ehtinyt tapahtua paljon ja todennäköisesti vielä lisää tapahtuu.

Suurten yritysten tulokset ovat kärsineet kauttaaltaan, pahiten tietysti asuntorakentamisen äkkipysähdyksen vuoksi. Yritykset ovat joutuneet trimmaamaan organisaatioitaan moneen otteeseen ja järjestelemään rahoitustaan. Kaikille tämä ei ole riittänyt, vaan moni yritys on kaatunut, kun töitä ja puskureita ei ole ollut. Kilpailijoita on siis poistunut, ja selvinneille on tarjolla markkinaosuuksia.

Osa suuryhtiöistä taas on kaupattu osaksi kansainvälisiä jättejä, kuten tapahtui esimerkiksi Caverionille ja Uponorille.

Yhtiötasolla omistajat ovat jo hakeneet uusia suunnannäyttäjiä. Esimerkiksi Suomen suurimman rakennusyhtiön YIT:n ylin linjanvetäjä eli hallitus on uusiutunut tämän kevään yhtiökokousvalintojen jälkeen kokonaisuudessaan muutaman vuoden aikana. Pitkään hallitusta johtanut Harri-Pekka Kaukonenkin jäi tänä keväänä pois, ja jatkossa YIT:tä yrittää nostaa Uponoria pitkään vetänyt Jyri Luomakoski.

Samoin esimerkiksi SRV:ssä puhaltavat jo uudet tuulet hallituksessa. Tomi Yli-Kyynyn jälkeen hallituksen puheenjohtajana aloittaa tuore hallitusjäsen Ari Lehtoranta, joka on johtanut muun muassa Caverionia.

Operatiivisessa johdossakin on tapahtunut muutoksia, kun esimerkiksi Pohjola Rakennuksessa omistaja Juha Metsälä otti vastuulleen toimitusjohtajan tehtävät Esa Neuvosen lähdön jälkeen. Skanskassa puolestaan asuntorakentamisen vetäjä vaihtui Jukka Hörköstä Juhani Asparaksi.

Muutokset yhtiö- ja henkilötasoilla ovat ymmärrettäviä. Usein uuteen lähtöön kaivataan ja tarvitaan tuoretta näkemystä, oli kyse sitten laskukauden rankoista päätöksistä tai nousukauden kirittämisestä. Siksi lisää muutoksia tullaan todennäköisesti vielä näkemään ennen nousun alkua.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Käynnissä ovat muutosten hetket”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/