Kokeile kuukausi maksutta

Taloyhtiöt korjaavat, jos uskaltavat

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Taloyhtiöiden osakkaiden tilanne ei ole kadehdittava tämän kevään yhtiökokouksissa. Monia tärkeitä päätöksiä pitäisi tehdä, mutta epävarmuutta on ilmassa enemmän kuin jopa katupölyä.

Monessa yhtiössä pohditaan, olisiko nyt oikea aika käynnistää esimerkiksi energia- tai putkiremontti. Aloittamisen puolesta puhuvat monet ajankohtaiset asiat: kustannusten kova nousuputki näyttää katkenneen ja kääntyneen osittain laskuun, rakentamisen lama on tuonut lisää kiinnostuneita tekijöitä sekä laskenut urakkahintoja ja moderni tekniikka lupaa monenlaisia säästöjä käyttökuluihin.

Vaakakupin toisella puolella painavat sitten esimerkiksi kustannusten ja korkojen pysyminen edelleen aiempia vuosia korkeammalla tasolla ja vaikkapa valtion erilaisiin korjauksiin myöntämien tukien väheneminen.

Jos taloyhtiö päättää aloittaa korjaushankkeen suunnittelun, yllätyksiä voi tulla niin pankkien lainoituspäätöksissä kuin tarjousten vertailussa.

Osakkaan silmissä oma koti on aina kullan kallis, mutta pankin mielestä se voi olla vähemmän kultainen ja taloyhtiö korjaushistoriansa, sijaintinsa tai muun syyn takia ennemminkin liian kallis kuin sovelias lainoitettavaksi.

Kun suunnittelijoilla ja rakennusliikkeillä on pulaa töistä, tarjousten määrä kyllä helposti kasvaa, mutta myös vaihteluvälit ja tarjousten tasot heilahtelevat.

Maallikko-osakkaille korjausten ajoittamisen, kustannusten ja työn sisällön vertailu voikin olla Bermudan kolmio, johon jää helposti pyörimään ilman helppoa reittiä ulos. Silloin korjauksia helposti varmuuden vuoksi lykätään.

Rakennusalalle taloyhtiöt ovat tärkeä asiakasryhmä, jonka merkitys tasaisena töiden teettäjänä korostuu matalasuhdanteessa. Siksi nyt punnitaankin niin alan kuin myös esimerkiksi isännöitsijöiden toimintatavat ja kyky auttaa maallikoista koostuvia taloyhtiöitä korjausten polulla.

Asiantuntijoiden selkeä ja ymmärrettävä viestintä on kaikissa korjaushankkeissa ehkäpä tärkein toive taloyhtiöiltä tekijöille aina suunnittelusta toteutukseen asti. Rakennusalalla on mahdollisuus joko hälventää tai lisätä taloyhtiöiden epävarmuutta juuri nyt. Valinta on tietysti helppo: tyytyväisen taloyhtiöasiakkaan ääni kuuluu kauas ja voi tuoda lisää kaivattua työtä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiöt korjaavat, jos uskaltavat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/