Kokeile kuukausi maksutta

Työntekijä putosi telineeltä – työnjohtajalle langetettiin sakot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että työnantajan vastuulla on jatkuvasti tarkkailla työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta sekä työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä työssä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi ikkunoiden ja kattojen asennuksiin erikoistuneen yrityksen työnjohtajan kymmenen päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio liittyi Lohjalla 17.2.2021 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijä oli pudonnut laskeutuessaan alas telineeltä. Työntekijä oli käyttänyt telineeltä laskeutumiseen telineen päätykehää.

Työmaakohde oli rivitalo, ja työssä oli kyse katon uusimisesta kattoturvatuotteineen.

Käräjäoikeus totesi, että työnjohtajan olisi tullut huolehtia työntekijöiden turvallisista
työtavoista ja valvoa, että telineet, joilta katolle kuljettiin, olivat asianmukaiset ja että niille mentäessä käytettiin asianmukaisia kulkureittejä.

Tiedotteen mukaan työnjohtaja oli asian esitutkinnassa todennut, ettei kyseisessä telineessä ollut nousutietä ja tästä syystä oli pitänyt kulkea telineen päädystä, mikä selvästi käräjäoikeuden arvion mukaan viittasi siihen, että työnjohtaja oli myös tosiasiassa tiennyt kyseistä virheellistä kulkureittiä käytetyn eikä ollut edes väittänyt siihen millään tavalla puuttuneensa.

Käräjäoikeuden arvion mukaan näissä olosuhteissa ei ollut työnjohtajan kannalta ennalta-arvaamatonta, että työntekijä oli käyttänyt nopeampaa ja helpompaa, mutta virheellistä kulkutietä ja työnjohtajan olisi kohtuudella voitu edellyttää suoriutuvan valvontatehtävästä tältä osin sekä estävän virheellisen kulkureitin käyttämisen.

Käräjäoikeuden mukaan työnjohtaja oli mahdollistanut työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan eli putoamissuojausten puutteiden jatkumisen, kun hän oli laiminlyönyt valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista alaisessaan työssä. Käräjäoikeus katsoi työnjohtajan laiminlyönneiksi kyseisen telineen telinekortin puuttumisen, telineen käyttöönottotarkastuksen tekemättä jättämisen ja riittämättömän turvallisuuden valvonnan työmaalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työntekijä putosi telineeltä – työnjohtajalle langetettiin sakot”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat