Kokeile kuukausi maksutta

Omakotiliitto: Asuminen on perustarve, jota verotetaan kohtuuttomasti

Tutkimusten mukaan neljä viidestä suomalaisesta haluaisi asua omakotitalossa. Suomen Omakotiliiton mukaan monen haave kaatuu asumiskustannusten kalleuteen ja verojen tai veroluontoisten maksujen jatkuvaan nousuun. Esimerkiksi energiaverotus on noussut kuluvan vuodenkin aikana jo tuntuvasti. ”Ja entäs sitten kiinteistövero, joka koskee kaikkia asumismuotoja. Se on noussut kaikkiaan yli 300 prosenttia vuodesta 1993 lukien”, Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen kertoo.

Tutkimusten mukaan neljä viidestä suomalaisesta haluaisi asua omakotitalossa. Suomen Omakotiliiton mukaan monen haave kaatuu asumiskustannusten kalleuteen ja verojen tai veroluontoisten maksujen jatkuvaan nousuun. Esimerkiksi energiaverotus on noussut kuluvan vuodenkin aikana jo tuntuvasti. "Ja entäs sitten kiinteistövero, joka koskee kaikkia asumismuotoja. Se on noussut kaikkiaan yli 300 prosenttia vuodesta 1993 lukien", Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen kertoo.

Nenosen mielestä on hämmästyttävää, että tonttipula estää suomalaisia asumasta haluamallaan tavalla näin harvaan asutussa maassa. Vertailun vuoksi todettakoon, että Euroopan tiheimmin asutussa maassa, Hollannissa, lähes 80 prosenttia väestöstä asuu omakotitaloissa.

”Tässä olisi päättäjillä sekä kunnissa että valtion tasolla kovasti tekemistä. Tontteja pitäisi kaavoittaa riittävästi asutuskeskuksiin, kyllähän meillä maata riittää”, Nenonen sanoo.

Omakotiasuminen on ekologinen vaihtoehto

Nenosen mukaan omakotiasujalla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä kuin muilla. Omakotitalossa voidaan esimerkiksi valita uusiutuvaa, kotimaista, päästötöntä energiaa. Eri vaihtoehtojen vertailu saattaa tosin olla vielä vaikeaa. ”Kuluttajille oikeiden ratkaisujen löytymiseksi tarvitaan puolueetonta neuvontaa, sillä laitevalmistajien antama neuvonta ei riitä.”

Neuvonnan lisäksi hyvien päätösten vipuvarreksi kaivataan taloudellista tukea. Nenonen korostaa, että asuntolainan korkovähennys on suomalaisille perheille merkittävin asumisen tukimuoto, jonka häviäminen pelottaa monia asuntovelallisia. Lisäksi kotitalousvähennys olisi tärkeä säilyttää.

”Myös varainsiirtoveron yhdenmukaistamista tulisi harkita, sillä nyt omakotitaloja verotetaan muita kovemmin”, Nenonen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Omakotiliitto: Asuminen on perustarve, jota verotetaan kohtuuttomasti”

  1. vuokralla asumisesta valtio ottaa välistä 28 prosentin pääomatuloveron. se vasta raskaasti verotettu asumismuoto on.

  2. Väite siitä, että omakotiasuminen olisi ekologista on täysin ääliömäinen mikäli neliöitä on käytössä monta kertaa enemmän kuin vuokra-asunnossa. Lisäksi omakotiasujat tuottavat usein enemmän hiilidioksipäästöjä jo sillä, että kulkevat jatkuvasti omilla autoilla ja pitkiä matkoja.

    Uutisessa näkee sen, että tässä ajetaan vain omakotitalon omistajien etuja, minusta mm. korkovähennys on täysin epäoikeudenmukainen omassa talossa asuvien etuoikeus. Ja niistä huomattavan suuri osa on omakotitaloja.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat