Kokeile kuukausi maksutta

TEM: Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tukijärjestelmä käyttöön

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen, jonka seurauksena laki uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tuotantotuesta tulee kokonaisuudessaan voimaan 25.3.2011 alkaen. Laki tuli jo osittain voimaan vuoden vaihteessa, mutta tukijärjestelmien mukaisen valtiontuen käyttöön tarvittiin Euroopan komission hyväksyntä.

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen, jonka seurauksena laki uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tuotantotuesta tulee kokonaisuudessaan voimaan 25.3.2011 alkaen. Laki tuli jo osittain voimaan vuoden vaihteessa, mutta tukijärjestelmien mukaisen valtiontuen käyttöön tarvittiin Euroopan komission hyväksyntä.

Komissio hyväksyi tuulivoiman ja biokaasusähkön syöttötariffeihin liittyvän tukijärjestelmän viime viikolla. Tällä viikolla saatiin päätös metsäenergian syöttötariffin, eli metsähakkeella tai puupolttoaineella tuotetun sähkön tuotantotuen, sekä sähkön kiinteän tuotantotuen hyväksyttävyydestä.

”Nyt käyntiin saatava tukijärjestelmä käynnistää toivon mukaan toden teolla uusiutuvan energian käytön lisäämisen. Kun ydinvoiman lisärakentaminen on suurennuslasin alla, ei uusiutuvien käytön ja edistämisen toimissa saa enää hidastella”, ministeri Mauri Pekkarinen sanoo.

”Tukijärjestelmä parantaa nyt puupohjaisen energiaraaka-aineen kilpailukykyä suhteessa fossiilisiin vaihtoehtoihin. Mitä alhaisempi on fossiilisia polttoaineita rasittava päästöoikeuksien hinta, sitä korkeampaa tukea maksetaan puupohjaisten raaka-aineen käytöstä energiantuotannossa. Enimmillään tuen määrä on 18 euroa/megawattitunti.”

”Tuulivoiman syöttötariffi takaa tuottajalle varmuuden saada tuottamastaan sähköstä 12 vuoden ajan tukea 83,5 euroa/MWh. Nopeasti investoija saa lisäksi enintään kolmen vuoden ajaksi lisäbonuksen, jolloin takuuhinta nousee noin 105,3 euroon/MWh. Tavoite on, että maassamme olisi vuoteen 2020 mennessä jopa 2500 megawatin (MW) tuulivoimakapasitetti, mikä vastaisi vuosittain noin 6 terawattitunnin sähköntuotantoa”, elinkeinoministeri toteaa.

”Lisäksi biokaasusähkö saa nyt oman takuuhintajärjestelmänsä. Mikäli sähkön lisäksi myös merkittävä osa tuotettavasta lämmöstä voidaan hyödyntää, takuuhinta on 133,5 euroa/MWh.”

”Syöttötariffin eli takuuhinnan saa nyt myös pienimuotoinen puupohjainen CHP-tuotanto. Tuen enimmäismäärä on 750 000 euroa vuodessa.”

Yli 300 miljoonaa tarvitaan uusiutuvan energian tukeen

”Tavoitteen mukaisen uusiutuvan energiantuotannon toteutuessa sen tukeen tarvitaan yhteensä yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, jos sähkön keskihinta pysyy 50-60 eurossa/MWh. Jos sähkön hinta tuntuvasti nousee, tuen tarve vähenee ja päinvastoin”, Pekkarinen sanoo.

Tukijärjestelmään hyväksytään tuulivoimaloita, kunnes niiden generaattoreiden yhteisteho ylittää 2 500 MW. Biokaasua pääpolttoaineena käyttävillä biokaasuvoimaloilla raja on 19 MW. Puupolttoainevoimaloita otetaan mukaan, kunnes generaattorien yhteisteho ylittää 150 MW ja voimalaitoksia on yli 50. Metsähakevoimaloille ei ole vastaavaa rajoitusta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “TEM: Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tukijärjestelmä käyttöön”

  1. Minne unohtui suora inevestointituki loppukäyttäjille?
    Aurinkoenergian ja maalämmön käytön voisi myös maksimoida tässä maassa pienin porkkanoin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat