Kokeile kuukausi maksutta

Avaran liikevaihto ja tulos kutistuivat vuonna 2008

Kiinteistösijoittamiseen, rakennuttamiseen ja kiinteistönjohdon palveluihin keskittyneen Avara-konsernin liikevaihto supistui viime vuonna vajaat kahdeksan prosenttia. Samalla tuloksesta lähti kolme neljännestä rakennuttamistoiminnan tappiollisuudesta johtuen. Toimitusjohtaja Perttu Liukun mukaan yhtiön toimialoista kiinteistösijoitus ja isännöinti täyttivät pääosin taloudelliset odotukset.

Kiinteistösijoittamiseen, rakennuttamiseen ja kiinteistönjohdon palveluihin keskittyneen Avara-konsernin liikevaihto supistui viime vuonna vajaat kahdeksan prosenttia. Samalla tuloksesta lähti kolme neljännestä rakennuttamistoiminnan tappiollisuudesta johtuen. Toimitusjohtaja Perttu Liukun mukaan yhtiön toimialoista kiinteistösijoitus ja isännöinti täyttivät pääosin taloudelliset odotukset.

image

Avara-konserni 1-12 2008/1-12 2007

  • Liikevaihto milj. euroa 159,6/173,1
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 2,9/10,7

Avaran viime vuoden liikevaihdosta kiinteistösijoitustoiminnan osuus oli 74,2 miljoonaa euroa, rakennuttamistoiminnan 74,1 miljoonaa euroa ja isännöintitoiminnan 11,3 miljoonaa euroa.

Rakennuttamistoiminta teki tappiota 4,1 miljoonaa euroa. Yksikön tulos kääntyi tappiolliseksi asuntomarkkinoiden laskusuhdanteesta johtuen. Heikentynyt markkinatilanne heijastui asuntokauppojen vähäisempänä määränä erityisesti syys-joulukuun aikana.

”Myymättömiin asuntoihin kohdistuvia arvonalennuskirjauksia kirjattiin tilinpäätökseen tulosvaikutukseltaan yli -3,0 miljoonaa euroa. Lisäksi asuntokaupan merkittävästä hidastumisesta syyskuusta 2008 alkaen ja voimakkaasti kasvaneista korkokuluista johtuen rakennuttamisen osalta emme päässeet taloudellisiin tavoitteisiin”, kertoo Liukku.

”Vuoden 2009 kantavana teemana kaikilla toimialoillamme on kannattavuuden ja tehokkuuden parantaminen. Lisäksi tavoitteenamme on hioa liiketoimintaprosessejamme yhdenmukaiseksi ja siten lisätä tehokkuutta niin tuotannossamme kuin asiakaspalvelussamme”, Liukku sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Avaran liikevaihto ja tulos kutistuivat vuonna 2008”

  1. Näinhän se on mennyt aikaisempinakin vuosina. Minkä muu Avara-konserni (entinen YH) tuottaa tappiota, Avara-Isännöinti paikkaa. Konserni laatii rakennuttamiinsa kohteisiin kohtuuttoman yhtiöjärjestyksen, jonka perusteella pakkoisännöivät rakennuttamansa kohteet vielä hallinnonluovutuksen jälkeen. Isännöinnistä veloittavat lähes tuplahinnan verrattuna muihin. Laadussa tämä ei valitettavasti näy. Edes vesimaksuja ja vastikkeita ei pidetä ajantasalla. Hallitus joutuu peräämään maksuja jälkikäteen ja oikomaan väärinperustein taloyhtiön tililtä maksettuja kustannuksia, kuten Avaran asuntojen sähkömaksuja ja takuukorjauskuluja. Myöskään takuukorjausten hoito ei Avaraa kiinnosta.

    Osaomistuskohteissa Avara hoitaa kätevästi omien asuntojensa vuokraus- ja myyntitoiminnan taloyhtiön isännöinnin ohessa. Lisäksi myyntiesitteidensä vastaisesti Avara nostaa alakanttiin mitoitetut rahoitusvastikkeensa myynnin jälkeen jopa yli puolella.

  2. Näinhän se käytännössä Avaran tapauksessa menee, myös tälläkin hetkellä.
    Yksi syy tähän on se, että esimerkiksi Rakennuslehti, Sanoma-konserni, toinen ip-lehti, tv-kanavat tai kukaan muukaan ei uskalla enää tehdä faktoihin perustuvaa juttua konsernista nimeltä Avara. Se on saavuttanut aseman, jolla hiljennetään myös ns. vapaa media. Ja koska tälle asialle ei enää julkisuutta saa, on Avaran toimien pysäyttäminen käytännössä mahdotonta.

    Yksittäisen osaomistajan tai osakkeenomistajankaan on myös käytännössä täysin mahdotonta lähteä Avaran kanssa käräjäkilpasille, koska Avaralla on tätä varten oma kuukausipalkkainen lakiosastonsa. Jonka kulut maksavat Avaran asiakkaat.
    Yksittäinen ihminen joutuisi lakiavun maksamaan omista varoistaan ja kun Suomessa ei myöskään oikeuslaitoksen päätöksistä pysty sanomaan mitään ennen niiden saamista, ja silloinkin ne voivat olla mitä tahansa, niin kenellä on käytännössä oikeasti muuta vaihtoehtoa, kuin maksaa Avaran vaatimat ”lunnaat”?

    Yksittäisenä helmenä esimerkiksi noihin takuukorjauksiin on oma tilanteeni. Avaran valvoja hyväksyi urakoitsijan alunperin ala-arvoisesti tekemän työn, minä 30 % osaomistajana sain ilmoittaa erimielisyyteni asiasta, mutta sillä ei ollut mitään muuta vaikutusta. Takuukorjaus sentään suoritettiin, mutta täysin samalla tavalla kuin alkuperäinenkin työsuoritus ja edelleenkin Avaran valvoja käytti Avaran hallussa ollutta puhevaltaa osaomistajana asuttamani huoneiston osalta ja hyväksyi työn. Olin edelleen eri mieltä työsuorituksen onnistumisesta.
    Aikanaan lunastin koko huoneiston itselleni ja yhtäkkiä se, edelleen, keskeneräinen takuukorjaus onkin Avaran mukaan minun ja ”jonkun” välinen asia. Heille se ei enää kuulu, koska he ovat sen jo aikoinaan hyväksyneet.

    Mitä noihin yhtiöjärjestyksiin tulee, niin Avara osaa ne tehdä todella hyvin. Ne ovat täysin lainmukaisia ja tehdyt muutokset on tehty siten, että ne täyttävät lain kirjaimen, mutta käytännössä pitävät vallan täysin Avaralla. Esimerkiksi isännöitsijän vaihtoon tarvitaan täysimääräisen hallituksen yksimielinen päätös. Ja samaisen yhtiöjärjestyksen mukaan Avaralla on hallituksessa aina yksi paikka. Eli mahdetaanko isännöintiä edes kilpailuttaa, koska se on hallituksen tehtäviä? Jokainen varmasti tietää vastauksen.
    Tähän voi, ja varmasti joku fiksu vastaakin, että miksi en tutustunut yhtiöjärjestykseen ennen ostopäätöstä? Vastaus siihen on hyvin yksinkertainen. Minulla ei vielä silloin ollut siihen riittävää taitoa (kuten ei kovin monella muullakaan Avaran kanssa ensimmäistä kertaa asioivalla) ja myöskin, silloin nimellä YH, maineen vuoksi suurena toimijana alalla, minulla ei ollut syytä muuta olettaa kuin ammattitaitoista toimintaa. Ja olihan se sitä, Avaran kannalta. Ja varsinkin Avaran nykyisten omistajien kannalta, jotka näitä muutoksia olivat itse tekemässä. Jonka jälkeen ostivat esimerkiksi kuntaomistajat ulos ja taatusti itselleen sopivaan hintaan. Myyjinä toimineet kunnat olettavat todennäköisesti edelleen saaneensa kaupasta hyvän hinnan. Hyvän hinnan voivat silloin aikoinaan saadakin, mutta oliko hinta oikea, niin siitä kannattaisi ehkä keskustella enemmänkin.

    Mitä sitten taas tulee Avaran markkinointiin, niin siitä on minulla on sekä KKO:n päätös 1/2008 toisen toimijan osalta, että Espoon poliisin talousrikosyksikön päätös omasta tapauksestani.
    Jälkimmäisessä todetaan, että ”… kyseessä on asuntokauppalain mukainen kanneasia, jossa voi vaatia taloudellisen virheen johdosta hyvitystä.”
    Meidän tapauksessamme asumisesta maksettavat korvaukset nousivat kahtena ensimmäisenä vuonna yli 90 (yhdeksänkymmentä) prosenttia. Ja Avaran mukaan täysin lain ja tehtyjen sopimusten mukaisesti. Mutta kuten tuossa asiaa tutkineen poliisin päätöksessä todetaan, Avaran asiakas joutuu itse hoitamaan asian kuntoon.
    Eli jälleen kerran yksittäisenä osakkeenomistajana omin varoin Avaran kuukausipalkkaista lakiosastoa vastaan vaatimaan oikeuksiaan käräjiltä.

    Joten, jos olet ryhtymässä Avaran kanssa kaupantekoon, niin mieti vielä hetki. Jos jo olet ehtinyt kaupat tehdä, niin otan osaa. Mutta ajattele asiaa siltä kannalta, että meitä on monta muutakin. Et todellakaan ole yksin. Paitsi siellä käräjillä…

    1. Ainoa tie on muuttaa yhtiöjärjestystä (vaatii yleensä 4/5 äänivallan), eli vaatii sitoutumista ja vaivannäköä saadakseen kaikki liikkeelle saman asian puolesta.

      Saimme yhtiökokoukseen lähes kaikki osakkaat paikalle (meillä Avara hallinnoi 1 osa-omistusasuntoa). Laitoimme isännöitsijän koville mm. takuukorjauksista, keskeneräisten töiden vastaanotosta, tekemättömistä töistä usean vuoden ajalta ja seuraavana päivänä ilmoittivat erovansa itse isännöitsijän tehtävistä.

      Nyt täytyy vielä saattaa järjestys ajan tasalle, mutta isoin voitto on saavutettu, eli Avara lähtee ja kilpailutus käynnissä muille toimijoille. Varovaisesti arvioin isännöinti- ja hallintokulujen tippuvan noin 30-40%. Ennenkaikkea palvelu paranee, sillä huonommin on lähes mahdotonta isännöidä.

      1. Joo onneksi tuli luettua yhtiöjärjestys kunnolla läpi ennen tarjouksen tekemistä, tosiaan se on ihan Avaran itselleen laatima. Yhtiövastike vuonna 2008 rakennetussa rivarissa on ainakin nyt edullinen, mutta arvata saattaa mihin suuntaan isännöintikulut ovat menossa, kun Avara-Isännöinti Oy on lähes mahdoton kilpailuttaa ja vaihtaa johonkin muuhun, vaatisi yhtiöjärjestyksen muutoksen. Ei kiitos.

  3. AVAIN Asumisoikeus Oy:n ”kohteissa” Avara Isännöinnillä on monopoli, joka näkyy isännöintikustannuksissa. Hinta-laatu -suhde ei ole kohdallaan, koska monopoliaseman johdosta ei tarvitse välittää asukkaista. Sovitut asiat makaavat tekemättöminä ja unohdettuina vuosia. Jne., jne.

    1. Avara isännöinnin asukkaille esittämissä talousarvioissa on kohteemme kohdalla jätetty useana vuonna kirjaamatta tuottopuolelle vakiotuottoja.(autopaikkojen ja kerhotilojen vuokria). Menopuolelle on vastaavasti ylibudjetoitu vesi, energia, asukashallinto ym. kuluja. Näistä virheellisistä budjetoinneista seuraa väistämättä ylijäämää. Näitä hoitovastikkeiden ylijäämiä on vastoin asumisoikeussopimusta siirretty pääomavastikkeiden puolelle, josta ne siirtyvät tasauksen myötä korjausvarauksiin. Näitä korjausvarauksia on sijoitettu lainvastaisesti uustuotannon rakennuttamiseen.
      Avara Isännöinnin esittämissä toteumatiedoissa on esiintynyt vääriä tietoja. Virheitä on esiintynyt kohteiden vesi-, ja energia kulujen ”jaksotuksissa”. Kohteen energiakuluja voi katsella netistä, kun saa isännöitsijältä tai huoltoyhtiöltä tietoonsa kohteen kustannuspaikan tunnuksen ja mittarinumeron.
      On käsittämätöntä, että yhteishallintolain mukaisesti valitulle talohallitukselle on annettu isännöitsijän toimesta vääriä toteumatietoja taloyksikön kuluista.
      Isännöinti kohteessamme ei ole ollut luottamuksen arvoista.
      Isännöitsijä on kohteessamme vaihtunut vuosittain. Kukaan ei ole ottanut vastuuta virheellisistä talousarvioista eikä niiden aiheuttamista liikaa perityistä vastikkeista.

      1. Ei kannata kannella ARA:aan. ARA:n vakiovastaus asukkaiden kanteluihin on: ”Asia ei kuulu ARA:n toimivaltaan.” ARA:ssa on työhönsä leipääntyneitä ja eläkettä odottavia johtajia ja tarkastajia, jotka kokevat asukkaiden kantelut ylimääräisenä riesana. Kantelun käsittelyn viivästymiseen löytyy tuhat ja yksi selitystä. Jos onneton piruparka kantelija erehtyy soittamaan ja kysymään kantelun käsittelyaikataulusta melkein vuoden kuluttua kantelun tekemisestä, hänelle vastataan kyllästyneellä äänellä: ”Voinhan minä jonkun päätöksen tehdä.” Päätös (vastaus) tuleekin sitten pian ja sisältää tuon vakiolauseen ja kehotuksen mennä käräjäoikeuteen tms. paikkaan kunhan vaan ei enää häiritä ARAa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat