Kokeile kuukausi maksutta

Areva kiehuu paisuvien Olkiluoto-tappioiden vuoksi

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva on tehnyt 550 miljoonan euron varauksen alkuvuoden tulokseensa Olkiluodon ydinvoimalan vuoksi. Uusimmat tappiot merkitsevät sitä, että Areva varautuu ottamaan takkiinsa Olkiluodosta jo 2,3 miljardia euroa.

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva on tehnyt 550 miljoonan euron varauksen alkuvuoden tulokseensa Olkiluodon ydinvoimalan vuoksi. Uusimmat tappiot merkitsevät sitä, että Areva varautuu ottamaan takkiinsa Olkiluodosta jo 2,3 miljardia euroa.

Summa on hirmuinen, sillä Olkiluodon kolmosreaktorin kiinteäksi avaimet käteen -hinnaksi sovittiin alunperin noin 3 miljardia euroa.

Tappioiden kasvun myötä suuttumus Pariisissa Teollisuuden Voimaa (TVO) kohtaan kasvaa. Arevan toimitusjohtaja Anne Lauvergeon ruoski ankarasti TVO:n toimintaa Pariisissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

-TVO:n sopimaton käytös ei ole linjassa teollisuudenalan käytäntöjen kanssa, Lauvergeon sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lauvergeon syytti, että TVO:n asenne estää Arevaa jatkamasta rakennustöitä Olkiluodossa. Hänen mukaansa Areva aloittaa viimeisen vaiheen työt vasta, kun TVO on suostunut yhtiön ehdotuksiin.

Areva kertoo, että yksityiskohtaisista toimista töiden nopeuttamiseksi sovittiin jo viime vuoden kesäkuussa.

Tappioiden kasvu johtuu siitä, että Olkiluodon rakennustyöt ovat pahasti myöhässä. Näillä näkymin tuotanto alkaa vasta vuonna 2012, kun alun perin voimalan piti käynnistyä jo tänä vuonna.

Areva on jo esittänyt TVO:lle miljardin euron korvausvaatimuksen viivästyksistä asiakirjojen toimittamisessa. Maanantaina Areva uhkasi, että lisää korvausvaateita on valmisteilla.
Olkiluodon hanke on tärkeä Arevalle, sillä laitos on ensimmäinen yhtiön suunnittelema kolmannen sukupolven EPR-reaktori. Muun muassa Britanniassa on herännyt epäilyksiä EPR-reaktoreja kohtaan Olkiluodon vaikeuksien vuoksi.

Arevan ja TVO:n korvausriidat ovat välimiesmenettelyssä. Myös TVO on esittänyt Arevalle omia vaatimuksia voimalan myöhästymisestä.

 

TVO yllättynyt

Työt Olkiluodon kolmannen ydinvoimalayksikön työmaalla jatkuvat, vakuuttaa TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua. Hänen mukaansa ranskalainen ydinvoimalavalmistaja Areva ei ole ehdottanut TVO:lle Olkiluodon kolmosyksikön töiden pysäyttämistä.

-Olemme yllättyneinä lukeneet Arevan julkisuuteen antamia tietoja, Tanhua sanoo.

Hänen mukaansa TVO on noudattanut sopimuksia ja ydinturvallisuuteen liittyviä toimintatapoja. Yhtiö edellyttää samaa myös Arevalta.

-Rakennustyömaan aikataulu on haasteellinen, eikä Arevan julkinen spekulointi töiden pysäyttämisestä edesauta sen pitämistä, Tanhua tähdentää.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Areva kiehuu paisuvien Olkiluoto-tappioiden vuoksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat