Kokeile kuukausi maksutta

Fennovoiman jätteet korpeavat TVO:n toimitusjohtajaa

Fennovoiman tulevan ydinvoimalan jätteiden mahdollinen sijoittaminen Olkiluodon loppusijoitusluolastoon korpeaa Teollisuuden Voiman (TVO) toimitusjohtajaa Jarmo Tanhuaa. Loppusijoituspaikkaa on kaavailtu vain Posivan eli käytännössä TVO:n ja Fortumin käyttöön, mutta hallitus on väläyttänyt yhtiöiden määräämistä yhteistyöhön.

Fennovoiman tulevan ydinvoimalan jätteiden mahdollinen sijoittaminen Olkiluodon loppusijoitusluolastoon korpeaa Teollisuuden Voiman (TVO) toimitusjohtajaa Jarmo Tanhuaa. Loppusijoituspaikkaa on kaavailtu vain Posivan eli käytännössä TVO:n ja Fortumin käyttöön, mutta hallitus on väläyttänyt yhtiöiden määräämistä yhteistyöhön.

Tanhua puhui aiheesta TVO:n tiedotustilaisuudessa Raumalla torstaina. Tanhua korosti, että Posiva on tehnyt huolelliset suunnitelmat Olkiluodon kahden nykyisen, yhden tekeillä olevan ja yhden suunnitelmissa olevan sekä vastaavasti Loviisan kolmen yksikön jätteiden hautaamisesta Olkiluodon kallioon.

”Posiva on tutkinut loppusijoituspaikkaa yli 20 vuotta ja kertonut, minkä verran sinne mahtuu. Ei tämä ole niin yksinkertaista, että jätteitä voidaankin tuosta vaan laittaa useampaan kerrokseen tai tiiviimmin”, hän sanoi.

Olkiluodon kolmosreaktorin on tarkoitus valmistua vuonna 2014 eli viisi vuotta aiottua myöhemmin. Tänä vuonna jatkuvat reaktorilaitoksen automaation suunnittelu, putkistoasennukset ja sähköistystyöt.

Tanhua tyytyi toteamaan, että viivästymisen vuoksi TVO menettää ”tosi ison summan” rahaa.

Viidennes Suomen sähköstä Olkiluodosta

TVO ja laitostoimittaja Areva-Siemens kiistelevät välimiesmenettelyssä siitä, kuinka paljon Arevan pitää maksaa TVO:lle korvauksia myöhästyneen laitostoimituksen vuoksi. Areva vaatii Teollisuuden Voimalta 1,9 miljardin euron korvauksia. TVO vaatii vastakanteessaan 1,4:ää miljardia.

”Ratkaisun saamisessa menee todennäköisesti pitkään, ellemme sitten pääse keskenämme sopuun asiasta”, Tanhua sanoi.

Myös Olkiluoto 4 -hankkeen valmistelu etenee. Kilpailu- ja suunnitteluvaihe alkoi joulukuussa.

Viime vuonna Olkiluodon ydinvoimala tuotti vajaan viidenneksen Suomessa käytetystä sähköstä. TVO:n toimintakertomuksen mukaan Olkiluodon käyttökerroin oli hiukan alle 93 prosenttia. Kokonaistuotanto oli 15 terawattituntia, joka tuotettiin lähes kokonaan Olkiluodon kahdessa toimivassa yksikössä.

TVO-konsernin liikevaihto jäi hiukan edellisvuotta pienemmäksi, 347 miljoonaan euroon.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Fennovoiman jätteet korpeavat TVO:n toimitusjohtajaa”

  1. Tässä asiassa todella vakavaa on, että tällä hetkellä Olkiluodossa korkea-aktiivista ydinjätettä ei saa siirtää rakennettuun kallioluolastoon. Esimerkiksi ydinreaktorin käytettyjä voimakkaasti säteileviä polttoainesauvoja säilytetän ydinvoimalareaktorin vieressä peltivarastossa piha-alueella. Kalliosäilytykseen on siirretty pelkästään matala-aktiivista ydinjätettä esim. käytettyjä haalareita, käsineitä yms. Tämä sen takia, että ministeritason poliitikot eivät ole antaneet Suomessa lupaa siirtää korkea-aktiivista ydinjätettä äysin valmiiseen kallioluolastoon. Asia on pelkästään poliittinen kysymys.

    Täytyy sanoa, että Suomessa ministeritason päättäjät ovat oikeasti ”hulluja”. Normaalilla järjellä varustetut ihmiset ottaisivat Olkiluodossa valmiin kallioluolaston heti käyttöön. Eikä varastoisi vaarallisinta ydinjätettä peltivarastoon piha-alueelle ydinreaktorin vierelle. Olkoonkin, että polltoainesauvat ovat säilytetty siellä vesialtaisiin voimakkaan säitelyvaaran takia.

    Fennovoimalla on tuskin mahdollisista rakentaa omaa kallioluolastoa ydinjätteen varastointiin. Kallioluolaston paikan hakemiseen ja kallioluolaston tekemiseen menee aikaa kymmeniä vuosia. Ilmeisesti Fennovoimakin varastoi korkea-aktiivisen ydinjäteen ydinvoimalan piha-alueelle peltivarastoon vuosikymmeniksi. Hyvin on ydinjätteiden varastointi Suomessa hoidettu.

    Olkiluodossa uuteen Arevan rakentamaan ydinvoimalaan tulee betoninen ulkokuori esim. terroristihyökkäyksen takia. Asiassa on huvittavaa, että Arevan uuden rakenteilla olevan ydinvoimalan vieressä on käytössä olevat ydinvoimalat OLK 1 ja OLK 2. Eiköhän ne terroristit hyökkäisi näihin ydinvoimaloihin, joissa mitään betonista suojakupua ei ole. Koko betonisen suojakuvun rakentaminen uuteen ydinvoimalaan näyttää tässä valossa typerältä. Tässäkin asiassa hallituksen ministerit ovat antaneet määräyksensä. Antaisivat määräyksen, että OLK1 ja OLK 2 ydinvoimaloihin on myös betoninen suojakupu rakennettava. Senhän voi antaa Arevalle tehtäväksi, koska ovat sakoilla uuden ydinvoimalan rakentamisessa. Rakentaminen tapahtuisi vielä siten, että ydinvoimalat ovat käytössä. Ei tulisi sähkönmyynnistä tappioita. Asiasta voisi antaa oman tiedotteen, esimerkiksi elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

    1. Eli kaikista voimaikkain ydinjäte, joudutaan varastoimaan piha-alueelle peltivarastoon, koska sille ei ole valtioneuvoston ”hallituksen” loppusijoituslupaan. Peltivarastoissa vaarallista ydinjätettä on säilytetty viimeksi entisessä Neuvostoliitossa. Ilmeisesti valtioneuvosto kiristää tällä TVO ottamaan Olkiluodon valmiiseen kallioluolastoon, myös muiden esimerkiksi Fennovoiman ydinvoimalan ydinjätteet. Eikä tämän takia anna loppusijoituslupaa kallioluolastoon kaikkein vaarallisimmalle Olkiluodon ydinjätteelle.

      Koko toimintatapa vaikuttaa samalta, kuin entisessä Neuvostoliitossa. Ei minkäänlaista järkeä mahdollisten riskien suhteen. Peltivarastot ovat tietysti uuden ydinvoimalan rakennustyömaan seassa. Sinne, kun tipahtaa torninosturista palkki, voi alkaa tapahtua.

  2. Jos Fortumille olisi annettu lupa uuteen ydinvoimalaan, sen ydinvoimalan jätteet olisi sijoitettu tuohon TVO:n luolaan. Maallikon näkökulmasta on aika vaikea ymmärtää, minkä takia Fortumin lisäydinvoimalan (joka hanke ei näillä näkymin toteudu) jätteet olisivat mahtuneet tuohon luolaan, mutta suunnilleen saman verran ydinjätettä tuottavan Fennovoiman voimalan jätteet eivät puolestaan sinne mahdu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat