Kokeile kuukausi maksutta

Guggenheim-finalistit ovat ulkomaalaisia arkkitehtitoimistoja

Helsinkiin suunnittellun Guggenheim-museon arkkitehtikilpailun toiseen vaiheeseen on valittu kuusi kilpailuehdotusta 1715 ehdotuksen joukosta. Nämä ehdotukset ovat hyvin toisistaan poikkeavia. Finalistien joukossa ei ole yhtään suomalaista arkkitehtitoimistoa.

Helsinkiin suunnittellun Guggenheim-museon arkkitehtikilpailun toiseen vaiheeseen on valittu kuusi kilpailuehdotusta 1715 ehdotuksen joukosta. Nämä ehdotukset ovat hyvin toisistaan poikkeavia. Finalistien joukossa ei ole yhtään suomalaista arkkitehtitoimistoa.

Finalisteja ovat AGPS Architecture Ltd. (Zürich, Sveitsi ja Los Angeles, Yhdysvallat), Asif Khan Ltd. (Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta),     Fake Industries Architectural Agonism (New York, Yhdysvallat ja Barcelona, Espanja ja Sydney, Australia), Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 (Stuttgart,Saksa), Moreau Kusunoki Architect (Pariisi, Ranska) ja SMAR Architecture Studio (Madrid, Espanja ja Länsi-Australia).

Konseptimainen keskeneräisyys näkyy

Kaikissa kuudessa kilpailun toiseen vaiheeseen valitussa työssä näkyy konseptimainen keskeneräisyys. Tekijät ovat tarkastelleet töitä hyvin erilaisista lähtökohdista. He saavat tuomaristolta lisäohjeet töidensä kehittämiseen. Kilpailuaika päättyy maaliskuussa, ja voittaja julkistetaan kesäkuussa 2015.

”Nämä työt ovat konsepteja, joissa on suuri potentiaali. Voimme nähdä kilpailun päättyessä kuuden kuukauden päästä hyvin näistä poikkeavia töitä, kun finalisteja on kehitetty”, tuomariston puheenjohtaja Mark Wigley sanoo.

Wigleyn mukaan jokainen finalistitöistä tarjoaa erottuvan ja omaperäisen tavan luoda uutta julkista tilaa Helsinkiin. Jokainen niistä myös haastaa Guggenheim-säätiön kehittämään tapoja museosisältöjen luomiseen. Osa töistä hyödyntää rohkeasti Makasiiniterminaalia tai nostaa eri tavoin esiin helsinkiläistä kulttuuria ja historiaa.

Kuuden finalistin nimet ja työt on nyt julkistettu, mutta tekijöiden nimiä ei ole yhdistetty töihin. Ennen voittajan valintaa tuomaristolle ei  kerrota, mikä toimisto kunkin työn on suunnitellut.

Guggenheim-museon rakentamisesta ei ole vielä tehty päätöksiä.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Guggenheim-finalistit ovat ulkomaalaisia arkkitehtitoimistoja”

  1. Suomeen ei jää tästä lystistä muuta kuin lasku. Josses miten suomalaisia taas n….taan p…..seen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat