Kokeile kuukausi maksutta

Maksatko tuhansia ylihintaa – asiantuntija julkistaisi pankkien asuntolaina­marginaalit

Pelkästään 25 korkopisteen ero (0,25 %) maksaa 200 000 euron lainassa 20 vuoden aikana 5000 euroa”, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna sanoo. Marginaalien ääripäiden ero on hänen mukaansa 150 korkopistettä (1,50 %).

Pelkästään 25 korkopisteen ero (0,25 %) maksaa 200 000 euron lainassa 20 vuoden aikana 5000 euroa”, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna sanoo. Marginaalien ääripäiden ero on hänen mukaansa 150 korkopistettä (1,50 %).
Kuuntele juttu

Pauna ehdottaa blogissaan siirtymistä Ruotsin malliin, jossa pankit kertovat marginaalitason avoimesti.

”Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Suomi voisi olla kypsä siirtymään Ruotsin malliin asuntolainojen hinnoittelua koskevassa viestinnässä. Siellä pankit kertovat avoimesti asuntolainojensa niin sanotut listahinnat. Ei tarvitsisi arvuutella kuinka paljon asuntolaina maksaa milläkin paikkakunnalla ja kussakin pankissa. Asuntovelalliset voisivat vaikka hiihtolomamatkalla etelästä pohjoiseen tiirailla pankkikonttoreiden ikkunoita autosta ja surffata tarkemmat tiedot netistä. Siinä sen sitten näkisi, kuinka asuntolainan hinta muuttuu paikkakunta- ja pankkikohtaisesti vähän niin kuin bensiini tai kahvipaketti”, Pauna kirjoittaa.

Paunan mukaan merkit asuntolainamarkkinoilla ovat nyt sellaiset, että pitäisi heti opiksi asuntolainaamisen hulluista vuosista 2005–2009.

”Kun asuntolaina on taas kerran alennettu isojen finanssiryhmien verisen, kaupunkikeskeisen markkinaosuustaistelun sisäänheittotuotteeksi, niin käytetään sen markkinoinnissakin tällä kertaa sisäänheittotuotteen logiikkaa. Eli päivän hinnat tiskiin – Ruotsin malliin mutta siten, että Suomessa keskityttäisiin ilmoittamaan päivittäin kunkin paikkakunnan niin sanotun parhaan asiakkaan hinta. Se nimittäin kertoo hinnoittelun suunnan ajantasaisesti, läpinäkyvästi ja paikkakuntakohtaisesti.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Maksatko tuhansia ylihintaa – asiantuntija julkistaisi pankkien asuntolaina­marginaalit”

  1. Tuskinpa maksan, reilu 5 vuotta sitten sovittu marginaali 0.29 ja lainaa jäljellä alle 10t€ 🙂

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat