Kokeile kuukausi maksutta

Hypo piti asuntomarkkina-analyysinsä ennallaan

Hypo piti asuntomarkkinoita koskevat näkemyksensä ennallaan tiistaina 4. maaliskuuta julkistetussa tilanne-analyysissä. Analyysin pisteet säilyivät viime katsauksen -155 pisteessä eli -15,5 prosentin tasolla, mutta näkymät ovat painuneet uudelleen negatiivisiksi, koska kotitalouksien asunnon ostokyky ja lainojen hoitokyky saattavat heiketä. Analyysi kuvaa kasvukeskusten asuntomarkkinatilannetta niihin keskeisesti vaikuttavien tekijöiden avulla.

Hypo piti asuntomarkkinoita koskevat näkemyksensä ennallaan tiistaina 4. maaliskuuta julkistetussa tilanne-analyysissä. Analyysin pisteet säilyivät viime katsauksen -155 pisteessä eli -15,5 prosentin tasolla, mutta näkymät ovat painuneet uudelleen negatiivisiksi, koska kotitalouksien asunnon ostokyky ja lainojen hoitokyky saattavat heiketä. Analyysi kuvaa kasvukeskusten asuntomarkkinatilannetta niihin keskeisesti vaikuttavien tekijöiden avulla.

image

Hypon mukaan kaikki markkinaosapuolet jatkavat sopeutumista murrokseen parhaan kykynsä mukaan. Sen mukaan on entistä selvempää, ettei tämän hallituksen aikana saada aikaan päätöksiä, jotka antaisivat aiheen ennakoida parempaa.

Asuntovelallisen kannattaa Hypon mukaan varautua tiukentuviin talousoloihin lyhentämällä kaikenlaisia lainojaan määrätietoisesti. Suomalaisten varallisuus on pitkälle asunnoissa, ja velaton koti muodostaa suojan maailman myrskyjen keskellä. Kotitalouksilla ja yrityksillä on velkaa noin 200 miljardia euroa. Yhden prosenttiyksikön nousu koroissa lisää korkomenoja vuositasolla kaksi miljardia euroa. Kotitalouksien osuus koko velasta on noin 125 miljardia euroa, kun lasketaan mukaan omistusasunto-osakeyhtiölainat.

Ylivelkaantumisen välttämiseksi on Hypon mukaan hyvä tehdä itselle yksinkertainen happotesti. Pystytkö maksamaan kaikista veloista vähintään korot, jos jäät työttömäksi tai työkyvyttömäksi? Jos tämä ei onnistu, velkoja tulisi lyhentää suunniteltua nopeammin. Jos testi onnistuu, velkojen lyhentämistä voi jatkaa nykytahdilla. Nyt on Hypon mukaan alivelkaantumisen aika.

Asuntomarkkinoiden murrokseen ei näy Hypon mukaan muutosta. Kasvukeskusten ja taantuvien paikkakuntien eriytyminen jatkuu, segregaatio voimistuu pääkaupunkiseudulla ja kaikenlainen asuntotuotanto polkee paikallaan. Kasvukeskuksissa asuntovelkaannutaan ja taantuvilla paikkakunnilla asuntoköyhdytään. Tämän rinnalla juopa omistusasumisen ja vuokra-asumisen välillä syvenee, vaikka sitä pitäisi kuroa umpeen.

Hypon toimitusjohtaja Ari Paunalta on kuultu julkisuudessa räväköitä lausuntoja asuntomarkkinoiden tilanteesta. Markkina-analyysissä synkistely menee jo liian pitkälle. Ilmaukset ”epävarmuuden oloissa kaikenlaisten asuntojen tuotanto on käytännössä pysähtynyt” ja ”kasvukeskuksissa ja niiden liepeillä asuntoaloitukset ovat pysähtyneet näkymien heikentyessä” eivät pidä paikkaansa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo piti asuntomarkkina-analyysinsä ennallaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat