Hoitokulut laskivat, vuokrat nousivat – VVO teki huipputuloksen

VVO:n viime viikolla julkistettu tulos osoittaa, että nyt on vuokranantajan markkinat.

Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen.

Konsernin liikevaihto (370,9 Me) kasvoi ­4 prosenttia, mutta tulos ennen veroja (224,7 Me) on 78,2 miljoonaa euroa ja 53 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Liikevaihto muodostuu kokonaisuudessaan vuokraustoiminnan tuotosta.

Tulokseen sisältyy sijoituskiinteistöjen käyvän arvon muutosta 70,3 miljoonaa euroa (26,2 Me 2014). Hyvä tulos perustuukin yhtiön mukaan käyvän arvon muutokseen, alhaisiin rahoituskuluihin, hyvään taloudelliseen vuokrausasteeseen ja ylläpitokulujen hallintaan.

VVO:n kiinteistöjen hoitokulut laskivat viime vuonna 0,1 prosenttia edellisvuodesta. Vuokratuottojen kokonaiskasvu puolestaan oli 4,1 prosenttia, johon vaikutti maaliskuussa 2015 tehty 3,5 prosentin keskimääräinen vuokrankorotus ja asuntokannan muutos.

Konsernin nettovuokratuotto oli 227,4 miljoonaa euroa, mikä on 61,3 prosenttia liikevaihdosta. Konsernin vapaiden vuokra-asuntojen nettovuokratuotto oli 64,5 prosenttia vapaa-liiketoiminnan liikevaihdosta.

Arava-liiketoiminnan nettovuokratuotto oli lähes samaa tasoa, 57,2 prosenttia Arava-liikevaihdosta.

Rakennuslehti kertoi tammikuussa, että VVO perii tuetuista Ara-asunnoista kovan rahan vuokria.

Konsernin bruttoinvestoinnit olivat 234,9 miljoonaa euroa vuonna 2015. VVO:lla oli rakenteilla vuodenvaihteessa 1 189 vuokra-asuntoa. Toimitusjohtaja Jani Niemisen mukaan yhtiön tavoitteena on kasvattaa asuntomäärää tuhannen asunnon vuosivauhdilla.

Vähän Ara-kohteiden korjauksia

VVO ilmoitti viime vuoden loppupuolella myyvänsä yli 8600 Ara-asuntoa Y-Säätiölle. Nämä asunnot ovat viime vuoden tilinpäätöksessä mukana. Ara selvittää edelleen kauppaa Rakennuslehden kirjoitettua, etteivät asukkaiden vuokrissaan ennakkoon keräämät korjausrahat siirry kaupassa mukana.

Ara-asuntojen korjausrahojen perään on syytä kysellä, sillä tilinpäätöksen mukaan VVO korjasi todella vähän Ara-asuntoja vuonna 2015.

Konserni käytti korjaamiseen ja ajanmukaistamisinvestointeihin kaikkiaan 92,3 miljoonaa euroa. Ara-asuntojen osuus korjauksista oli vain murto-osa, sillä Arava-liiketoiminnan osuus konsernin bruttoinvestoinneista oli vain 6,9 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Hoitokulut laskivat, vuokrat nousivat – VVO teki huipputuloksen”

 1. Ravintoloitsija Raunio toivoo, että myös ravintola-alan sunnuntailisien karsimisesta voitaisiin keskustella. Muutenkin hän toivoo Selinin kykenevän tuomaan neuvotteluihin uudenlaisia ehdotuksia ja keinoja.

  – Lisäksi avaisin keskustelun maamme suurimman vuokranantajan VVO:n hallituksessa jo tehtyjen vuokrankorotusten perumisesta ja vuokrien jäädyttämisestä, ainakin siihen saakka, kunnes meillä on taas varaa alkaa maksamaan jäsenillenne parempia palkkoja. VVO:n linjalla, alan suurimpana, on luonnollisesti suuri merkitys koko markkinoihin. Korkeat työllistämiskulut yhdistettynä korkeisiin asumiskuluihin on murhaa koko palvelualalle, kuten varmasti tiedätte! Raunio jatkaa vetoomustaan.

 2. ”VVO ilmoitti viime vuoden loppupuolella myyvänsä yli 8600 Ara-asuntoa Y-Säätiölle.”

  Ja Y-säätiö siirsi VVO:n jättivuokrat sellaisinaan näihin hankkimiinsa asuntoihin. Odotan milloin media tarttuu tähän?

 3. Tuota minäkin odotan ja sitä koska tutkitaan säätiön vuokran korotukset. Huhtikuussa nousee vuokra minkä VVO ehti vielä nostaa ennen myyntiä. Kaksion vuokra 828€, mutta nyt kun vapautumassa on kaksio, vuokra onkin 862€. Asuntojen koko on aivan sama. Ennestään ylihintaisiin asuntoihin säätiö pisti vielä yli kolmekymppiä lisää. Peloissani odotan ensi vuotta……….

 4. Rokotetaan omistusasujaakin.

  Juuri katselin hoitokuluja viimeisen 10 vuoden ajalta Helsingin rivariyhtiössä.
  Jos korjaukset vähennetään, niin säännölliset kulut ovat nousseet vuodesta 2006 yhteensä yli 55 % vuoteen 2015 menneessä. Suurimmat nousut kaukolämmössä, sähkössä, kiinteistöverossa ja vakuutuksissa. Näistä vakuutukset, kiinteistövero ja sähkö lähes 100 %. Kulutus hieman laskenut kaikissa. Vastike noussut 60 % (ilman rahoituskuluja). Kohta alkaa nysväyskierros, joten vakuutus- ja sähköyhtiöt varautukaa laskeviin katteisiin!

  1. Tuossahan sinä lopussa sanotkin sen olennaisen eli ILMAN RAHOITUSKULUJA. Jos nyt oletetaan, että v. 2006 teidän yhtiössä oli VASTIKE 2 €/asm2/kk tekee siihen 60%:n nousu 1,2 €/asm2/kk lisää eli VASTIKE olisi silloin nyt 3,2 €/asm2/kk. Jos taas samassa ajassa vuokrat olisivat nousseet 60% ja alkuvuokra olisi ollut 10 €/asm2/kk, olisi VUOKRA nyt 16 €/asm2/kk. Kuitenkin ne mainitut rahoituskulut (VUOKRA pitää sisällään rahoituskulut) ovat laskeneet, kun korot ovat tulleet ennätysalas. Eli itse asiassa vuokratalon omistajan kustannukset ovat voineet jopa pienentyä vuodesta 2006. Tosin korjauksiin pitää varautua, mutta ei noin paljoa. Ja kuten tuossa jutussa mainittiin, VVO on kerännyt arava-asunnoista korjausrahaa, mutta kun möi asunnot Y-säätiölle, piti rahat itsellään eikä korjannut yhtään.

   1. No eipä meidän tarvitse subventoida korvessa sijaitsevien taloyhtiöiden korjauksiakaan. 🙂

    1. Eipä tarvitse VVO:nkaan kun se ei niitä korjauksia tee – varsinkaan korvessa, johon ei ole ikinä rakennuttanut yhtään mitään.

 5. Veikkaan, että ”pienen ihmisen äänitorveksi” ryhtyneellä Metsolalla on varmaan selitys tähänkin asiaan. Olisi mielenkiintoista tietää mitä luurankoja Metsolan kaapista löytyy jos joku viitsisi pikkaisen penkaista. Vuokraturva, Myyntiturva ja omat asuntorahastot, kiinnostava kuvio. Kuvio varmaan kulkee niin, että myydään hetki puolilla valoilla toimeksiantajan asuntoa ja ostetaan se sitten alihintaan omaan rahastoon, Kenties otetaan vielä välityspalkkio välistä. Se joka eniten huutaa, sillä on eniten peiteltävää.

 6. Tehkääpä sama selvitys SATOsta. Siirtyi hetki sitten ulkomaiseen omistukseen. Nyt olisi aihe tehdä rinnan vertailu näiden kahden ison toimijan välillä. Jos tämä asunto touhu on nyt ja jatkossakin niin hyvää bisnestä, niin taas saa vain ihmetellä, miksi Sato myytiin ulkomaille. Siinä olisi kuitenkin ollut toimiva koneisto eläkekassojen maksuun. Tärkeitä uutisia olette julkaisseet, kiitokset lukijalta.

Vastaa