Pohjola Rakennus toteuttaa VTS-kodeille asuntoja Tampereelle

Pohjola Rakennus Oy Häme ja VTS-kodit ovat allekirjoittaneet urakkasopimukset kahdesta kohteesta, VTS Rollikasta sekä VTS Viri Kolunkadusta. Asuntoja kohteissa on yhteensä 134.

Pohjola Rakennus rakentaa VTS-kodeille VTS Rollikan ja VTS Viri Kolunkadun Tampereelle.

VTS Rollikka täydentää Tampereen Kalevanrinteen aluetta, ja Viri Kolunkatu 1 on Tampereen Annalassa sijaitseva vuokratalo, jonka tieltä puretaan elinkaaren päähänsä tulleet kerrostalot ja rakennetaan uudet tilalle.

VTS Rollikassa asuntotarjonta vaihtelee kompakteista yksiöistä tilaviin neliöihin. Asuntoja kohteessa on yhteensä 52. Rakennustyöt Kalevanrinteellä ovat jo käynnissä. Kohde valmistuu syyskuussa 2018. Urakan arvo on noin 5,7 miljoonaa euroa.

Viri Kolunkatu 1 on VTS-kotien/Vilusen Rinne Oy:n rakennuttama täydennysrakentamiskohde. Kohde sijaitsee Tampereen Annalassa, josta puretaan urakkaan kuuluvana kaksi vanhaa kerrostaloa. Tilalle valmistuu kaksi nykyaikaista kerrostaloa. Kohde valmistuu lokakuussa 2018 ja asuntoja on kokonaisuudessaan 82. Urakan arvo on noin 8,9 miljoonaa euroa.

”Molemmat asuintalot vastaavat hyvin vuokra-asuntokysyntään, paikat ovat hyviä ja vuokratasosta tulee kohtuullinen edullisten urakkatarjousten ansioista. Kolunkadulle saamme puolitoistakertaisen määrän asuntoja, toimivan hissiratkaisun ja enemmän kysyntää vastaavia pienasuntoja. Rollikan sijainti ratikkareitin varrella on erinomainen ja kalliihkosta kaavasta huolimatta rakennuskustannukset pysyvät kurissa. Tässä onnistumiseen tarvitsemme Pohjola Rakennuksen rautaista ammattitaitoa”, VTS-kotien toiminnanjohtaja Ahto Aunela sanoo.

Pohjola Rakennus Oy Häme sai molemmat urakat kilpailun kautta.

”Olemme nousseet alueen suurimmaksi asuntorakentajaksi ja yksi siihen vaikuttava tekijä on, että olemme alkaneet jakamaan asuntorakentamisen osaamistamme myös urakkamarkkinoiden käyttöön. Nämä urakkakohteet ovat meille tärkeitä tukijalkoja ja VTS kumppanina on selkeä toimija, jonka kanssa on ilo rakentaa”, toteaa Pohjola Rakennus Oy Hämeen tuotantojohtaja Miika Oksanen.

Keskustelu artikkelista: 5 kommenttia

 • Ns. kohtuullisen vuokratason taloja eivät ole muut kuin pitkäaikaisella korkotuella rakennetut kohteet, koska vain niissä on omakustannusvuokra. Nämä hankkeet ovat lähes varmasti 20-v hankkeita. Tampere ja muut MAL-sopimuksessa mukana olevat kaupungit ovat alkaneet kutsumaan vastoin yleisiä araperiaatteita myös 20:siä MAL-mallisiksi saadakseen MAL:n lukumääräisesti riittävästi asuntoja. Hanke, jossa tontin hinta/vuokra, hankinta-arvo ja asunnon vuokra määräytyy vapaasti, ei voi olla MAL-hanke.

  Vastaa
  • ”Ns. kohtuullisen vuokratason taloja eivät ole muut kuin pitkäaikaisella korkotuella rakennetut kohteet, koska vain niissä on omakustannusvuokra.”

   En pidä ”kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen” sanastoa kaikilta osin osuvana. VTS:n taloissa vuokratasot kai aika yleisesti ALITTAVAT niin sanotun omakustannusvuokran laskennallisen tason myös silloin, kun vuokra saisi määräytyä vapaasti, joten ne eivät kai sitten voi olla kohtuullisen vuokratason taloja – mikäli kohtuuhintaisiksi vuokra-asunnoiksi halutaan nimittää vain sellaisia asuntoja, jotka saavat ARA:n pitkää tukea ja joista peritään ns. omakustannusvuokraa. VTS on yksi harvoista asuntomarkkinoiden isohkoista, ei-kuntaomisteisista toimijoista, joka ei jaa voittoa eteenpäin. VTS on Tampereen kaupungin perustama, ja hallinnoima, mutta ei omistama. Säätiönä sillä ei ole omistajaa, jolle se voittoa eteenpäin edes jakaisi, joten se on pyrkinyt hinnoittelemaan vuokransa niin, ettei kovin suuria voittoja kerralla kertyisi. Tänä vuonna asuntomarkkinoiden muiden toimijoiden tehdessä indeksikorotukset vuokriinsa VTS alensi hallinnoimiensa asuntojen vuokria.

   Vastaa
 • Edellisen kirjoittajan ”säätiönä sillä ei ole omistajaa” -kirjoitus on hallinnollista kikkailua. Kirjoittaja itsekin tietää, että VTS on käytännössä Tampereen kaupungin firma. Ja vuokrien korotuksista: Tampereella on useita toimijoita, jotka eivät ole useisiin vuosiin nostaneet vuokria – puhumattakaan yksittäisistä asunnon omistajista, joista tuhannet eivät ole tehneet vuokrankorotuksia. VTS sai Tampereella jostain syystä erityistä mainosta, kun ei nostanut vuokria v. 2017 alussa. VTS:llä on myös erityisiä etuja, mm. tuloverovapaus.

  Vastaa
  • Säätiömuodon valinnalla on sellainen konkreettinen seuraus kaupungin kannalta vaikkapa osakeyhtiömuotoiseen omistusmalliin (vertailukohtana esim. Tampereen Vuokra-asunnot Oy) verrattuna, että säätiön omaisuus ei ole kaupungin omaisuutta. Tällainen ero ei ole vain hallinnollista kikkailua. Osakeyhtiömuodossa hallitusta asunto-omistuksesta saa niin haluttaessa nostaa ulos osinkoja tai tehdä omistajan kanssa vaikka sisäisiä siirtoja korkojen tai jonkun muun nimissä, mutta säätiöt eivät saa jakaa rahaa perustajalleen. Kuten tuot esiin, säätiöillä on etunaan mm. laajat vapautukset tuloveroista. Tuloverojen määrä on Suomessa nykyisin 20 % veronalaisista voitoista niillä, joita tuloverotus koskee. Sellaisissa voittoa tavoittelemattomissa säätiöissä, jotka eivät voittoa kauheasti tee, tuloverottomuudessa ei ole kyse kauhean suuresta taloudellisesta edusta, koska veron määrä määräytyy prosenttiosuutena voiton määrästä. Voittoa reippaasti tekevien säätiöiden kohdalla sen sijaan kyse on merkittävästä edusta.

   Pääasiani edellisessä kommentissa oli se, että puhuttaessa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on mielestäni sanavalintojen osalta aika outoa käsitellä ”kohtuuhintaisina” vain niitä, jotka saavat tukea ARA:sta ja joiden kohdalla on voimassa ARA:n hintarajoitteet – riippumatta siitä, millaista vuokraa mistäkin ARA-tukien ulkopuolella olevasta asunnosta edes maksetaan. Eli jos jonkun toimijan hallinnoima ARA-asunto maksaa vuokralaiselle X euroa kuussa, ja joku toinen toimija ilman tukia tarjoaa vuokralle ominaisuuksiltaan sijainniltaan ja muilta ominaisuuksiltaan vastaavan asunnon vaikka 5 % edullisempaan hintaan, niin minun mielestäni ei ole osuvaa sanoa, että näistä vain kalliimpi asunto voi olla kohtuuhintainen.

   Vastaa
 • VTS on joka tapauksessa aivan etuoikeutettu muihin toimijoihin nähden. Eivätkä VTS:n vuokrat niin kauhean edullisia ole: 20-30 v, jopa 40 v vanhoissa hankkeissa reilusti yli 10-/m2/kk. Lainat alkaa olla maksettu ja ainakin asunnot on tehty aikaan, jolloin h-arvo oli alle 1000-/m2, joten pääomapuolen rasitus vuokraankin alkaa olla pieni, vaikka totta kai tässä asiassa on otettava huomioon vuokrien tasaus. Ehkä kerätään myös peruskorjausvarausta, joka varaus on nyt 1.kerran säännelty 1-2-/m2/kk. Aivan eri asia on, kannattaako 40 v vanhaa bulkkielementtitaloa edes peruskorjata.

  Komment on sinänsä oikeassa: vain vuokra ratkaisee kohtuuhintaisen asumisen, aivan sama, mistä rahoitus tulee. Mitä tulee Kommentin säätiölausuntoon ja TVA:n: TVA on nimetty yleishyödyllinen yhteisö, jonka osakepääoma ollee pieni (op on julkista tietoa, en ole asiaa tutkinut).

  Yleishyödyllisen yhteisön voitonjako on säänneltyä: sijoitetulle (osake)pääomalle saa aivan mitättömän tuoton, jota voidaan siis jakaa. Kun pieni luku kerrotaan pienellä luvulla, jaettavaa jää mitättömän vähän. Omistaja (Tampereen kaupunki) ei voi pumpata yhtiötä osingoilla tyhjäksi. Sellainen olisi paitsi lain vastaista myös muutenkin moraalitonta.

  Veroetu: on totta, että asialla ei ole säätiölle mitään merkitystä. Sen sijaan kaupungille on merkitystä, että ylipäätään joku eli tässä tapauksessa muut asuttajatoimijat pl. säätiöt (joita on useita) maksavat yhteisöveroa.

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia