Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki aikoo tehdä poikkeuksellisen sopimuksen: Töölön jättiareenan rakennuttajalle tarjotaan kaupantekijäisiksi maata merelliseltä paraatipaikalta

Helsingin vanhan jäähallin viereen suunnitellaan monitoimiareenaa, asuntoja ja liiketiloja.

Havainnekuva hahmottelee miltä Nordenskiöldinkadun varressa voisi tulevaisuudessa näyttää. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Helsingin virkamiehet ehdottavat, että kaupunki luovuttaisi monitoimiareenaa, asuntoja ja liiketiloja Helsingin vanhan jäähallin viereen suunnittelevalle Projekti GH -yritykselle asuinrakennusoikeutta myös aivan toiselta puolelta kaupunkia: joko Kalasatamasta, Jätkäsaaresta tai Kruunuvuorenrannasta.

Rakennusoikeutta ehdotetaan myönnettäväksi 28 000 kerrosneliötä.

Projekti GH:n hallituksen puheenjohtaja on HIFK-Hockeyn hallituksen puheenjohtaja Timo Everi.

Ratkaisu ole tavanomainen

Helsingin kaupunkiympäristö­lautakunta käsittelee ehdotusta kokouksessaan kolmen viikon päästä.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan erityisasiantuntija Katarina Nordberg myöntää, ettei ratkaisu ole tavanomainen. Kaupunki päätyi siihen varmistaakseen, että Töölön rakennushanke todella toteutuisi, Nordberg sanoo.

Kaupunkipoliitikot ovat jo aiemmin käsitelleet kauppasuunnitelmaa yleisellä tasolla ja ohjanneet näin virkamiesten toimintaa kohti nyt esille tullutta järjestelyä.

Erikoinen kytky selittyy rahalla. Koska pelkän monitoimiareenan rakentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, Projekti GH on neuvotellut kaupungin kanssa oikeudesta rakentaa Nordenskiöldinkadun varteen myös muita, huomattavasti tuottoisampia rakennuksia – Esimerkiksi asuintaloja ja liiketiloja.

Tontin ahtauden vuoksi rakennuksia ei kuitenkaan Projekti GH:n näkökulmasta voida rakentaa tarpeeksi – Siis niin paljon, että niistä saatavat myynti- tai vuokratulot kattaisivat areenan rakentamisen menot ja tekisivät hankkeesta sijoittajille kannattavan.

Siksi rakennusmaata on nyt etsitty muualta kaupungista.

”Ei meillä ole muuta mahdollisuutta”

Se, että Helsinki on suostumassa järjestelyyn, kertoo siitä, että projekti GH:n suunnittelemien todella halutaan nähdä toteutuvan. Rakennusmaa Helsingin uusilta merellisiltä alueilta on himoittua ja kelpaisi myös muille rakennuttajille.

Katarina Nordberg korostaa, että jos poliitikot lopulta hyväksyvät päätösesityksen ja sopuun päästään, rakennusoikeus tullaan luovuttamaan käypään hintaan. ”Ei meillä ole muuta mahdollisuuttakaan.”

Se, miksi tontit halutaan luovuttaa juuri uusilta merellisiltä alueilta, on täsmentynyt Projekti GH:n kanssa käydyissä neuvotteluissa, Nordberg sanoo. Yksityiskohtia hän ei avaa.

”Ne ovat meidän välisiä neuvotteluja.”

Everi sanoo, ettei hanke ole esittänyt tarkkoja toiveita jäähallialueen ulkopuolelta osoitettavan maan sijainnista. ”Kaupunki ei tarjoa meille maata, vaan luovuttaa sitä maksua vastaan”, Everi sanoo.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta jätti areenaa ja sen ympärille suunniteltua rakentamista käsittelevän asemakaavaehdotuksen pöydälle tiistaisessa kokouksessaan. Asiaan palataan kolmen viikon päästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsinki aikoo tehdä poikkeuksellisen sopimuksen: Töölön jättiareenan rakennuttajalle tarjotaan kaupantekijäisiksi maata merelliseltä paraatipaikalta”

  1. Millä tavalla erilliset gryndihankkeet tekevät jäähallin kannattavaksi investoinniksi ? Asunnot kyllä toteutuu ja menee kaupaksi vähän huonommassakin markkinassa, mutta kyllä se grynderi haluaa tulouttaa niistä katteen takataskuunsa, eikä johonkin jäähalliin.
    Millainen kokemus Projekti GH-yhtiöllä on gryndauksesta ? Vai ottaako se vaan jotain välistä, ja siirtää tontit YIT:lle

    1. ”Asunnot kyllä toteutuu ja menee kaupaksi vähän huonommassakin markkinassa”

      Niin. Tosin hyvä kysymys on, että mihin hintaan. On nimittäin pahemman kerran hyytymässä / hyytynyt koko sektori jo PK-seudullakin.

  2. Voi olla, että Projekti GH on Helsingissä tunnettukin toimija. Minulle täysin tuntematon. Kaupungin koplaus tuntuu oudolta ja jopa lainsäädännön vastaisena tukena areenahankkeelle. Kuten Pohdiskelija toteaa, Projekti GH voi olla vain välikäsi. Näitä välikäsiä on jokaisessa kaupungissa. Vuokrataan tontti perustetun yhtiön lukuun ja myydän yhtiön osakekanta hyvällä voitolla. Kaikki em. toiminta on tietysti laillista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat