Kokeile kuukausi maksutta

Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla

Uudenmaan ely-keskus katsoo, että Malmin lentokentän kulttuuriympäristölliset arvot voidaan turvata asemakaavoituksella.

Kuva Malmin lentokentästä huhtikuulta 2018. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuuntele juttu

Ympäristöministeriö palautti huhtikuussa Malmin lentokentän rakennussuojeluasian uudelleen käsiteltäväksi. Päätös tehtiin juuri eduskuntavaalien alla silloisen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) johdolla. Ely-keskus teki asiasta uuden päätöksen keskiviikkona.

Ely-keskuksen uusi päätös on käytännössä toisinto edellisestä. Siinä todetaan, ettei lentoaseman säilyminen nykymuodossaan muodosta niin tärkeää yleistä etua, että se tulisi suojella rakennusperintölailla.

Malmin lentokenttää ei ole osoitettu lentotoimintaan maakunta-, yleis- ja asemakaavoissa, eikä käyttötarkoituksen suojelu ole mahdollista rakennusperintölain nojalla, Uudenmaan ely-keskus kirjoittaa päätöksessään.

Lentokentän rakennetun kulttuuriympäristön arvot on turvattu Helsingin yleiskaavassa. Kaavatasoinen suojelu on Ely-keskuksen näkemyksen mukaan riittävä. Yleiskaava ohjaa asemakaavoitusta, jossa lentokentän arvokkaat rakennukset määrätään säilytettävän nähtävyyskäytössä.

Vireillä olevissa asemakaavoissa säilytetään myös avoimia näkymiä ja muistumia kiitoteistä.

Uudenmaan ely-keskus päätti viime kesänä, ettei Malmin lentoaseman rakennuksia ja kiitoratoja tarvitse suojella. Ympäristöministeriön mukaan ely-keskus ei tässä päätöksessään ollut ottanut tarpeeksi huomioon rakennusperintölakia.

Ympäristöministeriön huhtikuinen päätös hätkähdytti virkamiehiä ja poliitikkoja kahdesta syystä.

Sipilän hallitus erosi maaliskuun alussa. Palauttamispäätöksen teki siis viikkoa ennen eduskuntavaaleja toimitusministeriö, joka yleensä hoitaa vain juoksevia asioita.

Ely-keskuksessa ei huhtikuussa myöskään ymmärretty miksi ympäristöministeriö palautti asian uuteen käsittelyyn. Ely-keskuksen mielestä se oli jo käsitellyt lentoasemaa valtakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä, rakennusperintölakia sivuuttamatta.

Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager sanoo, että he ovat nyt päätöksessään perustelleet laajemmin sitä, että suojeluväline tulee maankäyttö- ja rakennuslain valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista – ei rakennusperintölaista.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet on viimeksi päivitetty pari vuotta sitten, joten Malmin lentoaseman statuksen muuttuminen lähivuosina ei ole todennäköistä. Jopa 25 000 asukkaan asuinalueen rakentaminen lentokentän alueelle on määrä alkaa 2020-luvulla.

Onko valtiolla enää mahdollisuutta vaikuttaa Malmin lentoaseman tulevaisuuteen?

”En osaa muista viranomaisista sanoa, mutta maankäytön puolesta siellä ei ole lentotoiminta sallittua”, Henrik Wager sanoo.

Ely-keskuksen päätöksellä on 30 päivän valitusaika. Ensimmäinen valitusaste on ympäristöministeriö.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat