Malmin lentokentän ja Helsingin moottoritiet jyräävä yleiskaava vaikeuksissa – oikeus otti useita valituksia käsiteltäväksi

Korkein hallinto-oikeus myönsi keskiviikkona kahdeksan täyttä ja kaksi osittaista valituslupaa.

Helsinki haluaa rakentaa Vartiosaareen havainnekuvan kaltaisen 5 000–7 000 asukkaan asuinalueen, joka yhdistyisi kaupungin keskustaan Laajasalon kautta kulkevalla raitiotieyhteydellä. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin tulevaisuudensuunnitelmien puinti jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO), joka myönsi keskiviikkona useita uusia yleiskaavaa koskevia valituslupia.

KHO:n selvittelyyn etenivät muun muassa hallinto-oikeuden torppaamat Helsingin kaupungin suunnitelmat kaupunkibulevardeista sekä yleiskaavan kumoamista Vartiosaaren ja Malmin lentokentän maankäytön perusteella vaativat valitukset.

KHO vastaanotti kaikkiaan 21 valituslupahakemusta. Valitusluvan sai kahdeksan hakijaa, ja osittaisia valituslupia KHO myönsi kaksi.

KHO hylkäsi kymmenen valituslupahakemusta, minkä lisäksi yksi hakemus jätettiin myöhästyneenä kokonaan tutkimatta.
Valitusluvan saaneet muutoksenhakijat vaativat yleiskaavan kumoamista muun muassa kaavan esittämistapaan liittyvillä perusteilla.

Alueellisesti valitukset kohdistuvat Malmin lentokentän, Tuomarinkylän kartanon alueen, Laajasalon alueen, Vanhankaupunginlahden Natura-alueen lähiseudun sekä Santahaminan seudun Puolustusvoimien saarten maankäyttöön.

Helsingin kaupungille myönnetty valituslupa koskee puolestaan hallinto-oikeuden laittomiksi julistamia kaupunkibulevardeja. Siis aikeita muuttaa Länsiväylä, Turunväylä, Hämeenlinnanväylä ja Lahdenväylä Kehä I:n sisäpuolelta asuinkaduiksi.

Helsingin kaupungin valituslupa koskee lisäksi Keskuspuistoon Hämeenlinnan väylän varteen osoitettuja rakentamisalueita, Vartiosaarta ja Ramsinniemeä, Ilmalan varikkoaluetta ja Teknos oy:n tehdasalueen läheisyyteen osoitettuja rakentamisalueita.

KHO jatkaa yleiskaavavalitusten käsittelyä seuraavaksi asianosaisten kuulemisella. Täyden valitusluvan saaneet asianosaiset ovat Uudenmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Tapulikaupunki-seura, Malmin lentoaseman ystävät ry, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta, Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa, Tuomarinkylän Kilpatalli oy asiakumppaneineen, Laajasalo–Degerö seura sekä yksi yksityishenkilö.

Osittaisen valitusluvan myötä KHO kuulee Helsingin kaupunginhallitusta sekä Helsingin luonnonsuojeluyhdistystä asiakumppaneineen.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on vireillä myös Vartiosaaren osayleiskaavaa koskeva valituslupahakemus. Siinä hakijana on Helsingin kaupunginhallitus.

Asiassa on vielä käynnissä asianosaisten kirjallinen kuuleminen. Vasta niiden jälkeen KHO päättää normaaliin tapaan valitusluvan myöntämisestä sekä asiaratkaisun antamisesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Malmin lentokentän ja Helsingin moottoritiet jyräävä yleiskaava vaikeuksissa – oikeus otti useita valituksia käsiteltäväksi”

  1. Vuosaaren sataman ympärillä on tyhjää maata, Talin golfkentän joutaa rakentaa. Vanhoja lähiöitä voidaan purkaa ja rakentaa korkeampia taloja tilalle. Vaihtoehtoja rakennuspaikoiksi löytyy varmasti.

  2. Joksaiseen vanhaan kerros taloon 1kerros lisää on ongelma ratkaistu. Ei tarvitse lento kenttää ja saaria rakentaa,ja maata on muutenkin valtasivat puoli Sipoota..

  3. Kuntaliitokset liikkeelle – Vantaa, Sipoo ja muut suunnat käyttöön.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat